MENU Menu
of
Juridischeartikels
Home / Juridische artikels

Juridische artikels

In een snel evoluerende wereld die inzet op technologie, artificiële intelligentie en het verzamelen van data in de ruimste zin van het woord kent ook de bouwsector haar eigen digitale informatieplatform, met name: “BIM”.

Met een voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende gemeenschappelijke regels ter bevordering van de reparatie van goederen en tot wijziging van Verordening (EU) 2017/23/94 en de Richtlijnen (EU) 2019/771 en (EU) 2020/1828 heeft de Europese Commissie op 22 maart 2023 een voorstel geformuleerd waarbij, als onderdeel van het Europees actieplan ter bevordering van de circulaire economie en ter ondersteuning van de duurzame economie, het recht van de consument op reparatie wettelijk wordt verankerd. Wat houdt dat allemaal precies in en is daarin een rol voor de ingenieurs weggelegd? Meester Carlos De Wolf legt het uit. 

Het zal eenieder die enigszins in het octrooirecht is geïnteresseerd, niet zijn ontgaan dat het Eengemaakt Octrooigerecht, beter bekend onder zijn Engelse naam ‘Unified Patent Court’ (afgekort ‘UPC’), op 1 juni 2023 zijn deuren heeft geopend. Welke rol spelen deskundigen hierin? We vroegen het aan Meester Christophe Ronse, een advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. Zijn uitgebreid artikel kan u hier lezen.

Af en toe bedenken initiatiefnemers dat de ontwikkeling van een project er bij gebaat zal zijn wanneer de aannemer zo vroeg mogelijk aan boord wordt genomen. Her en der lees je ook over “early contractor involvement” (kort: ECI) bijzonder lovende commentaren. Een recent voorbeeld is PIANC report n° 194 “A framework for Early Contractor Involvement in Infrastructure projects”. Die tekst stelt met nadruk dat ECI veel opportuniteiten en voordelen biedt. 
In het artikel van Mr. Imbrechts lees je een meer genuanceerde visie. 

Op 17 juni 2022 heeft het Managementcomité van het beleidsdomein ‘Mobiliteit en Openbare Werken’ (MOW) van de Vlaamse overheid Dienstorder MOW/MIN/2022/01 goedgekeurd. Met deze regeling, die werd uitgewerkt door het beleidsdomein MOW van de Vlaamse overheid, wil men de opdrachtnemers binnen dit specifieke beleidsdomein tegemoetkomen met een “versoepelde” schadevergoedingsregeling in het kader van de COVID-19-pandemie.

Deze bijdrage heeft als opzet om, aan de hand van praktische voorbeelden, aandachtspunten aan te wijzen waar projectteams in grotere, dikwijls internationale, aannemingsprojecten mee te maken krijgen. De bescheiden bedoeling is niet om een exhaustieve analyse aan te reiken, die erg veel detail zou vergen, maar om de ambitie te beperken tot 10 voorbeelden van situaties en risico's waaraan specifieke contractclausules tegemoet kunnen komen. 

Wanneer iemand andermans goederen beschadigt of vernielt, maakt de schadelijder aanspraak op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding heeft tot doel de schadelijder in staat te stellen om de beschadigde of vernielde goederen te (laten) herstellen of vervangen. De vraag is of de schadevergoeding dient te worden begroot volgens de werkelijke waarde van het goed, rekening houdend met de ouderdom en slijtage (‘vetusteit’), dan wel de nieuwwaarde van het goed. Op 17 september 2020 heeft het Hof van Cassatie in die laatste zin geoordeeld. Met dit arrest wijzigt het Hof de invulling van het “integraliteitsprincipe”. 

Bemiddeling krijgt meer en meer het vertrouwen in de bedrijfswereld en bij de magistratuur als volwaardig alternatief van geschillenoplossing. Zeker in tijden van crisis (bvb. covid-19), willen en moeten partijen snel kunnen inspelen op conflicten die een dringende oplossing vragen. Bemiddeling biedt hierbij een flexibele tool aangezien het zowel fysiek als digitaal kan worden georganiseerd en 24/7. 
 

Bij grote bouwprojecten leiden geschillen vaak tot hoog oplopende kosten en vertragingen. Daarom is het tijdens een langlopend project cruciaal dat situaties die kunnen leiden tot een conflict zeer kordaat worden aangepakt. Op zoek naar een mechanisme om dergelijke conflicten te voorkomen en geschillen buiten de rechtbanken of arbitrage om op te lossen, werd in de VS in de jaren ’60 de dispute board in het leven geroepen als een vorm van Alternative Dispute Resolution (ADR).