Nieuws

Rapport Salarisenquête

In juni 2016 organiseerde ie-net de ‘Salarisenquête’ bij de burgerlijk, bio- en industrieel ingenieurs werkzaam als bediende in België. In totaal namen 1.789 ingenieurs deel waarvan 1.349 in de privésector en 440 voor de overheid werken. Het rapport met de resultaten in de privésector bestellen kan via christine.beckers [at] ie-net.be.

Vlaams EnergieBedrijf: overheid 2.0

Werken bij de overheid niets voor jou? Dat dacht je maar! Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) is geen klassieke overheidsorganisatie. Dit private externe verzelfstandigde agentschap èn NV opereert als een modern privébedrijf met maatschappelijke meerwaarde.

Ingenieurstekort: de reactie van ie-net

Hierbij een korte reactie van ie-net ingenieursvereniging op het artikel dat verschenen is in de Tijd:

ie-net ingenieursvereniging, heeft de discrepantie tussen het tekort aan ingenieurs en het aantal werkzoekende ingenieurs  (meer dan 2.000 werkzoekende ingenieurs in Vlaanderen) meermaals aangekaart bij verschillende actoren en de bedrijfswereld.

ie-net: eFFECT-lezingenreeks ‘Chemische Technologie en gezondheid’

De ie-net-expertgroep ‘Chemische en biochemische techniek’ streeft naar een betere maatschappelijke inburgering van technologische kennis. Daarom wordt een tweejaarlijkse lezingencyclus georganiseerd: eFFECT. eFFECT staat voor events in Flanders Focussing on Enginering & Chemical Technology.
De cyclus omvat een aantal lezingen die onderling verbonden zijn door een technologisch en maatschappelijk relevant hoofdthema, namelijk chemische technologie en gezondheid.

Wereldprimeur: oogrobot doet precisie-injectie

In UZ Leuven is voor het eerst een patiënt met een verstopte netvliesader geopereerd met behulp van een chirurgische robot. Met een naald van amper dertig duizendste millimeter prikte de robot, bediend door een oogchirurg, in de netvliesader van de patiënt om een klonteroplossend middel in te spuiten. De operatie werd succesvol uitgevoerd en is een wereldprimeur. Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden de robot en de naald specifiek voor deze ingreep.

> Meer info

Infoavond registratie & aanvaarding Nationaal Register voor Gerechtsdeskundigen

Op 1/12/2016 trad de wet van 10/04/2014 mbt het Nationaal Register voor Gerechtsdeskundigen in werking. Deze wet heeft belangrijke gevolgen voor de gerechtsdeskundigen. De voordracht schept klaarheid in deze materie en is een must voor iedereen die begaan is met deze problematiek.

Ben je gerechtsdeskundige, wil je het worden of ben je geboeid door de wereld van gerechtelijke expertises? Hink dan niet achterop en schrijf je in!

> Meer info en inschrijven 

Leerlingen leren klimaat voorspellen met wiskunde

Hoe kan je met wiskundige modellen het klimaat voorspellen, of inschatten hoe dierenpopulaties groeien? Dat ontdekken meer dan 400 leerlingen en leerkrachten tijdens de biowiskundedagen op 27 januari en 3 februari aan de Universiteit Gent.

Hoe kies je de juiste leverancier?

Heb jij het soms moeilijk met het kiezen van de juiste leveranciers?

Dan ben je niet de enige! Het inkoopgebeuren blijkt immers voor veel ingenieurs een harde noot. Op 16 februari start bij ie-net de opleiding ‘Inkoop-negotiatietechnieken’. In 8 lessen word je klaargestoomd tot een volleerd inkoper! Een greep uit het programma: voorbereiding van een goed inkoopgesprek, welke verkooptechnieken gebruikt een leverancier, hoe reageren op dominante, extroverte en emotionele gedragspatronen, hoe maak je de definitieve keuze,…

Bezoek ons gratis op de Indumation-beurs

Op 8 & 9 februari is ie-net aanwezig op de Indumation-beurs in Kortrijk. Registreer jezelf en je collega’s en breng gratis een bezoek aan de beurs en de ie-net-stand.  Indumation is de grootste show voor Factory, Process- and Infrastructure Automation en wordt ‘the place to be’ voor alle belangrijkste actoren en investeerders uit de industrie.

Debatavond & Boekvoorstelling: Waar naartoe met het Belgische en Vlaamse energiebeleid?

Het energiebeleid in België is brandend actueel. Tijdens de debatavond op 13 februari (Ugent) krijg je tekst en uitleg van Prof. Dr. Johan Albrecht (Milieu- en Energie-econoom UGent), Kristof Calvo (Energie-expert Groen, fractieleider Kamer), Jochen Desmet (Kabinet minister Tommelein) en Bert Wollants (Energie-expert N-VA, federaal parlementslid). Zij verduidelijken hun standpunten en gaan met elkaar in debat.

Pagina's

© IE-NET 2016