MENU Menu
of
ie-net da vinci senioren
Home / Afdelingen / ie-net - Da Vinci senioren / Verslagen / Verslag Uitstap Wageningen 10 en 11 september 2024
24/10/2024

Verslag Uitstap Wageningen 10 en 11 september 2024

Verslag Uitstap Wageningen 10 en 11 september 2024

Deelnemers: 31; 3 last minute afzeggingen.

Prijs 1 persoon: € 310 (2 persoonskamer: 2 X € 265)

Dag 1 - 10092024

Vertrek vanuit Gent was om 07:00 h, via ophaalpunt Antwerpen ging de tocht direct naar de campus van de WUR. Zonder files kwamen we om 10:15 h aan en kregen we koffie van onze organisator ter plaatse, Jeroen Balemans. In 3 groepen ingedeeld bezochten we de universiteitscampus, onder leiding van studenten, die hun persoonlijke toets konden brengen. Direct erna, in het Forum gebouw, volgde een presentatie van Anja Kuipers (programma directeur planten wetenschappen) over het onderwijssysteem in Nederland en aan de WUR, wat ons achtergrond gaf over het specifieke in deze kleinere unief. Reeds vanaf het eerste jaar wordt groepswerk vereist, om te leren multidisciplinair vragen op te lossen. In de master jaren wordt dit nog uitgebreid met research stages.
Bekijk hier de presentatie

We namen de buffet lunch in het Fletcher Hotel met nadien vertrek naar Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo, waar we om 15.00 h een slot hadden om het Kröller Müller museum te bezoeken. Met een audio systeem konden we op eigen snelheid hun top collectie bezoeken. Hun specialisatie is 19e -eeuwse en 20e -eeuwse schilderkunst met de grootste collectie Van Gogh’s, belangrijke werken van Mondriaan, Picasso, Monet, Seurat… Voor de beeldentuin was er onvoldoende tijd, en het weer zat niet mee.

Terug in Wageningen konden we inchecken in het mooi gelegen Fletcher hotel Wageningsche Berg, waar we om 18.30 het diner kregen.

Tussen de maaltijd kregen we, ter voorbereiding van morgen, korte inleidingen van Kris Leemans, over de voormiddag presentaties; Willy Verstraete, over zijn lang geleden hilarische ondervindingen als bezoeker student aan de WUR; als laatste Annemerel Mol, over de namiddag in het departement milieutechnologie.

Dag 2 – 11092024

Ontbijt vanaf 07:00 h, gevolgd door uitchecken en vertrek naar de WUR campus. Deze dag kwam de ‘R’ van de WUR (Wageningen Universiteit en Research) aan bod.

In het NPEC gebouw (Netherlands Plant Eco-phenotyping center) startte om 09.00 h. Dr. B. Lotz met de moeilijke transitie naar weerbare teeltsystemen. Door vermindering van het gewasbeschermingsmiddelen gebruik, en de wens om duurzamer te telen, werd heel wat onderzoek verricht om oplossingen te bieden. Maar nu stelt zich ook de moeilijkheid die in de praktijk aanvaardbaar te krijgen. Als voorbeeld gaf nadien Dr. Ania Lukasiewicz (ex ILVO medewerker, maar nu werkzaam in de afdeling plantenveredeling) een presentatie over de nieuwe techniek CRISPR-CAS. De aanvaardbaarheid van deze techniek is in de EU nog niet helemaal duidelijk, hoewel het Belgisch voorzitterschap het vorige semester er sterk aan getrokken heeft. 
Bekijk hier de presentatie

Om 10:30 h een korte koffie pauze, waarbij de vragensessie bleef doorgaan.

Daarna gaf Dr. Judit Huniadkürti (business development manager AlgaeParc) een presentatie over het nut van micro algen productie, en de mogelijkheden en moeilijkheden die deze groep micro teelten, in glazen buizen, biedt. De teelt past goed in de circulaire economie, maar er is nog veel mogelijk. De prijs moet wel naar beneden met grotere productie eenheden.

De presentatie werd gevolgd met een bezoek aan AlgaeParc, het praktijk onderzoek centrum in serres, in gebouw 112 van de WUR.

Duidelijk werd dat voor onze streken het licht een beperkende factor wordt. Ook de verdere uitbreiding in de praktijk voor massa productie is nog niet klaar.

Bekijk hier de foto's

Om 12:30 h genoten we de lunch in het Restaurant NOVUM, Faculty Club, in het Omnia gebouw. Op het menu: de Novum klassieker: een soep met een stijlvol broodje kroket.

Om 14.30 h kwamen we aan in het AXIS gebouw voor een bezoek aan de afdeling Milieu technologie. Presentatie door Dr. Ir. Annemerel Mol. Zelf deed ze onderzoek naar seleen en zwavel biocrystalisatie, om deze waardevolle stoffen te recupereren in afvalstromen. Er is veel samenwerking met andere instituten, met als doel de koolstof, energie en nutriënt cyclus te sluiten in steden.

Bekijk hier de presentatie

Na een korte koffie pauze startte de 3-delige toer onder leiding van de experten:

Katja Grolle nam de voorbereidingshal voor zich, waar ook nieuwe toiletten worden getest om hogere concentraties grondstof (zijnde menselijke fecaliën) te krijgen. In het voorbereidingslabo worden test stoffen klaar gemaakt voor experimenten en krijgen eenvoudige analyses.

Thomas Wagner nam ons mee naar de fermentorenhal, met ‘purpose made’ reactoren onder test opstellingen. Hij bracht ons ook buiten naar de ‘wetlands’, met proeven in rietvelden, om water te zuiveren.

Livio Carlucci, in een mooi Italiaans accent, gaf ons de uitleg in het analytisch labo, waar allerhande gesofisticeerde analyzers stonden opgesteld: GC, HPLC, MS, gecombineerde toestellen….

Einde 16.30 h met vertrek met bus richting België. Deze reis verliep vrij vlot met aankomst in Antwerpen rond 19:30 h. Gent volgde om 20.15 h.

Organisator: Kris Leemans