MENU Menu
of
Waterhergebruik lezing 4
Home / Waterhergebruik : lezing 4

Waterhergebruik : lezing 4

‘Hergebruik in combinatie met infiltratie in de duinen voor een klimaatbestendige waterwinning’

De voorbije 4 jaren werden we geconfronteerd met verschillende droogteperiodes en hittegolven. Deze leggen grote druk op de watervoorziening door dalende grondwaterstanden, lagere beschikbaarheid aan oppervlaktewater en hoger piekverbruik. Aan de Westkust, waar de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (I.W.V.A.), instaat voor de drinkwatervoorziening, zorgt ook de verwachte stijging van de zeespiegel voor dreiging op lange termijn.

 

Sedert 2002 hergebruikt de IWVA het effluent van het rioolwaterzuiveringsstation (R.W.Z.I.) te Wulpen, geëxploiteerd door Aquafin. Na behandeling met membranen wordt het water geïnfiltreerd in de duinen van de waterwinning St-André. Dit was een grote stap in de richting van duurzaam grondwaterbeheer : de waterwinning Cabour werd stilgelegd en in De Westhoek werd de productie geleidelijk verlaagd. De netto grondwaterproductie van de IWVA daalde tussen 1990 en 2018 van 3,87 tot 1,78 miljoen kubieke meter per jaar maar dankzij de combinatie hergebruik/infiltratie kon de IWVA zelf meer drinkwater produceren.

 

Door deze combinatie kon de grondwaterstand in de waterwinning Sint-André ook tijdens de recente jaren met droge en warme periodes voldoende hoog gehouden worden zodat aan de grotere vraag naar drinkwater voldaan kon worden. Ook de natte duinwaarden die in de omgeving van het infiltratiepand zijn ontstaan, bleven behouden. De huidige waterwinning bleek dus robuust. Dankzij 3 peilputten gelegen ten noorden van de waterwinning in de omgeving van het strand volgt de IWVA ook de effecten van de verwachte zeespiegelstijging op. Belangrijk daarbij is dat er steeds een grondwaterstroming behouden blijft vanuit de duinen richting strand. Aanvullend onderzoek, o.a. via geofysische metingen en hydrogeologische modellen, helpen bij het opvolgen van de situatie en het voorspellen van de evolutie.