Waterhergebruik : lezing 2
“Met systeemdenken naar een Robuust watersysteem 2050”
Als water-schaarse regio dreigen we te evolueren naar een scenario waarbij het economische groei potentieel van Vlaanderen niet bepaald wordt door de kwaliteit van de geleverde producten en diensten maar wel door de mate we erin slagen om slim om te gaan met onze beperkte ruimte en resources. Klimaatverandering zorgt voor verder toenemende problemen. Onzekerheid over de snelheid van zeespiegelstijging, schommelingen in rivierafvoeren en het vaker voorkomen van extreem weer (zowel droogte en hitte als wateroverlast) dwingen ons om na te denken over nieuwe oplossingsrichtingen binnen en vooral ook buiten de gebaande paden.
Het advies van het relancecomité vraagt dan ook dat er wordt ingezet op het ontwikkelen van duurzaamheidscompetenties om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te pakken. Deze zijn niet enkel technisch van aard, maar omvatten ook aspecten zoals lange-termijn denken, complexe problemen kunnen oplossen, stakeholder management en systeemdenken.
In het kader van het co-creatietraject “systeemanalyse voor een transitie naar een Robuust watersysteem 2050” wordt gewerkt aan gedeeld begrip over de belangrijke oorzaak-gevolgrelaties (systeemstructuur) binnen het watersysteem en haar interacties met andere systemen (energie, mobiliteit, voeding, gezondheid, ..). Alsook het blootleggen van de achterliggende opvattingen, denkpatronen, heilige huisjes, taboes (mentale modellen) die aan de basis liggen van deze systeemstructuur en ervoor zorgen dat de dingen blijven zoals ze zijn. En dit als basis voor het uitwerken van vernieuwende oplossingsrichtingen om te evolueren naar een Robuust Watersysteem tegen 2050.
Tijdens deze sessie delen we graag de resultaten van dit co-creatietraject.