MENU Menu
of
ie-net oost vlaanderen
Home / Afdelingen / ie-net Oost-Vlaanderen / Verslagen / voordracht “ESA-Aardobservaties” door dr. ir. Erik De Witte
05/12/2020

voordracht “ESA-Aardobservaties” door dr. ir. Erik De Witte

voordracht “ESA-Aardobservaties” door dr. ir. Erik De Witte

in samenwerking met Volkssterrenwacht “Armand Pien” UGent

zaterdag 5 december 2020 – 50 deelnemers

Ten gevolgen de ondertussen welbekende virale perikelen konden we dit jaar geen bezoek brengen aan de mooie en inspirerende locatie van de Sterrenwacht Armand Pien, in het ons overbekende Plateaugebouw. Met de vele maquettes en posters van meer dan 50 jaar ruimtevaart en verkenning van het universum een zeer inspirerende locatie voor dit soort evenementen…

Maar helaas niet dit jaar, want door de omstandigheden dan maar als online event. Een primeur en try-out voor ie-net Oost-Vlaanderen. En zoals dikwijls, heeft elk nadeel ook zijn voordeel. Online kunnen ook geïnteresseerden uit verder gelegen gewesten deelnemen.

De ruimtevaart, die eind jaren 50 van vorige eeuw begonnen is, heeft ons al vele en spectaculaire beelden en opmerkelijke resultaten opgeleverd, van sterren en planeten en bizarre objecten en fenomenen in  de verre ruimte. Maar minder in het oog springend tussen al dit interstellair geweld, maar daarom niet minder belangrijk was de “ontdekking” van onze eigen Aarde. Vanuit de ruimte zit een waaier aan observatie satellieten in de prime seat om de vele natuurlijke en menselijke processen op onze planeet te monitoren. Zeer belangrijk in deze tijden, waar milieuvervuiling en klimaatverandering bijna dagelijks hoofdpunten zijn in de media.

Met deze voordracht gaf dr. ir. De Witte, systeemingenieur aardobservatie bij ESA, een overzicht van de operatonele projecten, met de betreffende satellieten en de doelstelling ervan. Wetenschap, meteorologie, water, wind, vegetatie, bosbranden, … er is wel een satelliet die het meet of monitort. Te veel om op te noemen. En er zijn nog zoveel meer projecten in ontwikkeling en in voorbereiding. Het einde is nog lang niet in zicht.

Wie meer wil weten over dit veelzijdige en interessante onderwerp, of gewoon een aantal aspecten van deze voordracht herbekijken, kan terecht op de ESA-website voor Aardobservaties: “https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/ESA_for_Earth