MENU Menu
of
Nieuws
Home / Nieuws / In memoriam: Jef Heylen
10/02/2020
ie-net-vrijwilligers

In memoriam: Jef Heylen

In 1990 was de Vlaamse Ingenieurskamer -  de VIK - opgericht. Tot 1993 had onze Mechelse vereniging enkel collega’s aangetrokken die in de Mechelse stedelijke hogeschool waren afgestudeerd. Maar daar kwam verandering in. Op de algemene vergadering van dat jaar kregen we immers het bezoek van een collega, die in 1975 was afgestudeerd als bouwkundig ingenieur aan het hoger instituut De Nayer in Mechelen, nadien gevestigd te St.Kat.Waver.
Jef Heylen kwam eens horen hoe het er bij ons aan toe ging. Tijdens dat jaar kwam hij nog enkele malen poolshoogte nemen. Wij vonden hem toen al een vriendelijke collega en hoopten dat hij weldra deel zou gaan uitmaken van ons bestuur.

En jawel, in maart 1994 werd collega Jef Heylen met algemeenheid van stemmen zoals dat heet, verkozen tot nieuw bestuurslid van de toenmalige V.I.K.-Mechelen. Onmiddellijk was duidelijk dat Jef een eerder bedachtzame man was, niet iemand die direct zijn gedacht zegt, maar eerder iemand die eerst goed luistert naar wat de anderen te vertellen hebben en zich daarna een mening vormt en die dan ook duidelijk, zonder franjes naar voren brengt. Zijn relativerende toon, al of niet met een kwinkslag, heeft menigmaal een wat te verhitte discussie in de bestuursvergadering tot rust gebracht. Dat zullen we zeker missen.

Gaandeweg kwamen wij te weten dat Jef een ervaren technisch-commercieel vertegenwoordiger was bij de Duitse firma Peri, die gespecialiseerd was in het leveren van oplossingen voor bekistingsproblemen bij grote bouwprojecten. Op die wijze had hij onze huidige voorzitter Luc Schoenmakers leren kennen … en ging de bal aan het rollen. 
Elk jaar, in december, bracht Jef de nodige en voldoende Peri-jaarplankalenders mee, waarmee hij de bestuursleden telkens weer een fijne attentie bezorgde. 
Vanaf de algemene vergadering van maart 2000, nam Jef de taak van feestcommissaris op zich. De daaropvolgende jaren zou hij zich als organisator van ons jaarlijks bestuursetentje laten opmerken als een levensgenieter; een man met een goede neus voor toffe locaties met een lekkere keuken aan een redelijke prijs. Onder meer dank zij deze samenkomsten, ook met de dames uiteraard, werden wij een steeds hechtere groep.

Gedurende vele jaren was hij ook, samen met zijn echtgenote Maria, een bezieler van de technische experimenten op onze ie-net|VIK-stand tijdens de dag van de wetenschap in Technopolis.

Benevens lid van ons bestuur, was Jef ook een actieve wielertoerist en liet hij zich deftig gelden tijdens kaartwedstrijden in zijn thuisgemeente Bevel en omstreken.
Hij was nog maar 4 jaar met pensioen gegaan, toen Jef vorig jaar in december ziek werd. Wat aanvankelijk een banale verkoudheid leek, groeide echter snel uit tot een ernstig ziekteproces. Maar Jef knokte zich er door en op de vergadering van juni leek hij wel herboren. Echter, een paar weken nadien, in juli, kreeg de ziekte hem weer helemaal in haar greep. Dit keer was er geen kruid tegen gewassen en moest onze goede en gewaardeerde collega op 25 november jl het onderspit delven.

Wij zijn als collega en als mens zeer bedroefd over het veel te vroege heengaan van onze goede vriend Jef en bieden zijn echtgenote Maria en de familie onze welgemeende deelneming aan.
Wij zullen Jef Heylen, een Kempenzoon in hart en nieren, erg missen en hem blijven herinneren als een goedhartige en empathische collega, die steeds het beste met zijn medemens heeft voorgehad.

Het bestuur van ie-net Mechelen