De SDG-managementsysteemnorm specificeert vereisten voor een organisatie die haar activiteiten en resultaten op het vlak van SDG’s willen aantonen.
Vandaag de dag staan we in de wereld voor grote uitdagingen: klimaatverandering, ongelijkheid, armoede en de biodiversiteitscrisis zijn slechts enkele van de problemen die dringend aandacht vereisen. De Sustainable Development Goals (SDG`s) geven richting in de aanpak van deze grote uitdagingen. Ze zijn ontwikkeld om tegen 2030 gezamenlijk een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen.
In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, en de daaraan gepaarde 17 SDG`s aangenomen. Door deze agenda en de SDG`s aan te nemen bevestigde de internationale gemeenschap zijn toewijding ten aanzien van duurzameontwikkeling. De agenda 2030 roept landen en belanghebbenden op een duurzame en inclusieve wereld te bewerkstellingen door de SDG's te verwezenlijken.
De Belgische overheid heeft zich nationaal en internationaal gecommitteerd aan de SDG’s. De Europese Unie stel de SDG’s tevens centraal in de beleidsvorming in Europa in het kader van de Europese Green Deal. De doelen kunnen niet behaald worden door de overheden alleen, om te werken aan de grote uitdagingen is de inzet van bedrijven en organisaties hard nodig.
In 2023 is ISO in samenwerking met het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) gestart aan normalisatie ter ondersteuning van de VN-Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De SDG-management-systeemnorm specificeert vereisten voor een organisatie die haar activiteiten en resultaten op het vlak van SDG’s willen aantonen. De Belgische normcommissie NBN/I343 vertegenwoordigt België bij de internationale normontwikkeling van de commissie ISO/PC 343 (Sustainable development goals management - ISO 53000).
Een managementsysteem voor SDG’s is een interne aanpak waarbij een organisatie een strategie voor duurzame ontwikkeling definieert en vaststelt. Je gebruikt duidelijke criteria voor het selecteren van relevante ontwikkelingsdoelstellingen en maatregelen om die doelen te bereiken. Monitoringactiviteiten en follow-up zorgen voor een goede implementatie en prestatieverbetering.
ir. Christl Bolle, lid van de Belgische normcommissie NBN/I343 maakt ons wegwijs doorheen deze materie.
Dit is een online event.
Deelname voor ie-net-leden is 10 euro. Niet-leden betalen 15 euro. Inschrijven is verplicht.
Enkele dagen voor het event ontvangt u een mail met de Zoom link.
€ 10,00 voor ie-net-leden
€ 15,00 voor niet-leden