MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Dag van de Wetenschap 2024@Technopolis

Dag van de Wetenschap 2024@Technopolis

Ben je tussen de 6 en 18 jaar, of daarbuiten, en wil je zonder gevaar experimenteren met analoge laagspanning? Wil je aansluitend de wereld van de digitale logica leren kennen zoals die daarin vertaald wordt? Of wil je proberen een brug te bouwen als Eiffel of een huis veranderen in een beveiligde burcht? Wil je zelf je eigen stroom opwekken en meten of al dat enthousiasme invloed heeft op je lichaams-gevoelstemperatuur? Kom dan op de Dag van de Wetenschap naar Technopolis en probeer het daar allemaal zelf uit.

Vergeet niet om onze activiteiten te "liken", als je die leuk vindt.

Hiervoor moet je wel even de tijd nemen om een gebruikersaccount aan te maken op de hoofdpagina van de ‘Dag van de Wetenschap’, te bereiken op deze link: www.dagvandewetenschap.be. Nadien kan je dan surfen naar onze pagina om een activiteit te liken, of rechtstreeks hier: ie-net Mechelen - Dag van de Wetenschap.

Programma

  • 09:30 uur: Begin van de activiteiten: workshops, experimenten en een showcase
  • 17:00 uur: Einde van de activiteiten

Extra info

Hieronder staan onze reeds gepubliceerde activiteiten voor op de “Dag van de Wetenschap 2024@Technopolis”; workshops, experimenten en een showcase.

Activiteiten kunnen nog zeer laat gewijzigd of toegevoegd worden. Daarvoor kan je altijd nog even kijken op onze pagina op de website van de “Dag van de Wetenschap” zelf, via deze link: ie-net Mechelen - Dag van de Wetenschap 
Natuurlijk kan je via de hoofdpagina alle activiteiten opzoeken via www.dagvandewetenschap.be

1. Workshop analoge experimenten met E-Bord

De koelkast, je bureaulamp, de tv … Het zijn allemaal apparaten die gebruik maken van elektromechanica.
Of serie- en parallelschakelingen nu nog als Chinees voor je klinken of je net al langer zin had om aan de slag te gaan met elektromechanica… Met het experimenteerbord van ie-net Mechelen (E-BORD), krijg je al snel inzicht in de werking en uitvoering van zo’n schakelingen. Iedereen mee? Dan gaan we nog andere analoge schakelingen bouwen. Daarna komen ook nog de logische EN- en OF-schakelingen aan bod.
Experimenteren maar!
Nadien kijk je gegarandeerd anders naar de apparaten die je in je dagelijkse leven gebruikt.
Deze workshop maakt gebruik van het door ie-net Mechelen ontworpen en samengestelde experimenteerbord, het E-BORD. Het helpt om inzicht te verwerven in de werking en de praktische uitvoering van ANALOGE serie- en parallel- SCHAKELINGEN. Nadien worden die gebruikt als basis voor de visualisatie van de LOGISCHE EN- en de OF-schakeling.
> Meer info

2. Workshop digitale experimenten met E-Bord en Arduino

Gaat er bij jou een lampje branden bij het horen van de woorden digitale basisschakelingen? Nee? Geen probleem. Met deze workshop komt daar verandering in.
We gaan samen aan de slag met ons experimenteerbord E-BORD én een ARDUINO UNO. Je verkent de verschillende componenten die als trigger verbindingen in werking zetten. Je ziet met eigen ogen hoe EN- en OF-schakelingen werken. En ten slotte gaan we zelf een alarmcentrale bouwen in "The Italian Job". Of is het “The Italian Knob”?
Niet te missen voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe toestellen werken EN/OF wil weten hoe de wereld van elektromechanica in elkaar zit.
> Meer info

3a. Zelf elektriciteit maken met de USB-energiefiets

De schakelingen van onze analoge en digitale workshop hebben elektriciteit nodig. Zorg jij voor stroom door in de pedalen te kruipen van onze USB-energiefiets?
Om het je zo aangenaam mogelijk te maken, zorg je door te trappen niet alleen voor de stroom in onze workshop, maar ook voor muziek en een ventilator. We zouden niet willen dat onze bron van elektriciteit (jij) oververhit raakt natuurlijk.
> Meer info

3b. Fiets de batterij van je tablet vol

Van dit experiment is een video-on-demand show case gemaakt Daarin zitten foto’s van de opbouw en gebruik van de “installatie”, een filmpje en het elektrisch schema van de 5V USB-omvormer.
> Meer info

4. Je eigen (vriendelijke) Arduino thermometer

Word jij ook warm van zelf dingen bouwen? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Je leert hier hoe je met een zelfgemaakte thermometer je eigen gevoelstemperatuur kan nemen. Handig tijdens coronaperiodes en het aankomende griepseizoen!
Eerst programmeren we een ARDUINO UNO om met een sensor de temperatuur te kunnen meten. Daarna ga je aan de slag met het resultaat dat op drie manieren getoond moet worden: in cijfers, op een kleurenbalk en in een tekstbericht. Wenst jouw thermometer je veel beterschap als je temperatuur wat hoger ligt? Laat je gaan!
> Meer info

5. Zo verander je je huis in een beveiligde burcht

Ben je soms bang van inbrekers? Geen zin om je gameconsole, koersfiets of je verzameling sneakers kwijt te raken aan dieven? Vanaf nu hoef je niet meer op je console onder je kussen te slapen ’s nachts.
In deze workshop buigen we ons over een maquette, een mini-huisje, en leer je hoe je je huis beveiligd tot een ondoordringbare burcht met behulp van een ARDUINO UNO, een aangepast programma en een hele set sensoren en schakelaars.
Na deze sessie kan je terug op je beide oren slapen. Of met je gameconsole onder je kussen. Van oude gewoontes raak je nu eenmaal moeilijk af.
Iedereen welkom, behalve inbrekers.
> Meer info

6. Hoe bouw je een brug als Eiffel?

Naast een trotste toren in Parijs bouwde Eiffel nog straffe dingen, als een imposante brug in Porto. Hoe maakte hij toch dat soort brug die de tijd kon doorstaan?
In deze workshop proberen we met ijzeren elementen die constructie na te bouwen en proefondervindelijk te zien of het lukt. En zoeken we ook uit waarom het soms niet wil lukken.
Na deze sessie heb je inzicht in het DNA van bruggenbouwers, misschien later ook iets voor jou.
Iedereen welkom, ook niet-Parijzenaren!
> Meer info

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Hugo Claes
24/11/2024 Van: 09u30 tot 17u00
Technopolis, Mechelen Technologielaan 2800 Mechelen