MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Frans en Spaans Baskenland
Deze activiteit is volzet. U kan enkel nog inschrijven voor de reservelijst. Wanneer er plaats vrijkomt zullen wij u onmiddellijk verwittigen.

Frans en Spaans Baskenland

Zoals gebruikelijk besteden we aandacht aan cultuur en gastronomie maar nu maal ook aan technologie en opleiding.

We vliegen naar Bilbao met Brussels Airlines en na een korte lunch in de bistro van Guggenheim rijden we met een luxueuze autocar naar Biarritz, het startpunt van ons avontuur. We verkennen de regio tussen Biarritz en Bilbao en verblijven in 4-sterren hotels.

Op het programma staan :

  • stadsbezoeken : Biarritz, Bayonne, San Sebastian, Bilbao
  • musea : Balenciaga, Getaria en Guggenheim
  • de universiteit van Mondragon ( faculteit ingenieurs ) campus Hernani
  • de kerncentrale van Santa Maria de Garona autonome regio Castillie en Leon
  • de Orona liftenfabriek te Hernani
  • het culinaire komt, onder andere, aan bod in de bodega van Baigorri maar ook in een ansjovis proeverij en in het Bascque Culinary Center.

Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 30, de geïnteresseerden wachten liefst niet te lang. Zoals gebruikelijk worden de plaatsen toegekend in volgorde van de inschrijving op de ie-net website.

Zondag 11 mei 2025

Om 9 u ten laatste komen we samen in de vertrekhal van de luchthaven te Zaventem om in te checken op vlucht Brussels Airlines SN3711 ( vertrek 10u55 ). 

Bij aankomst in de luchthaven van Bilbao ( aankomst 12u55 ) worden we begroet door onze lokale Nederlandstalige gids Elke Panneels.

In een airconditioned autocar rijden we naar de bistro van het Guggenheim museum voor een gezamenlijke lunch. Geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om na de lunch het museum te bezoeken ( facultatief - vermelden bij inschrijving ), voor diegenen die het museum al bezocht hebben is een alternatief programma gepland.

Rond 18 u vertrekken we samen naar Biarritz. Na  inchecken in hotel Mercure President Biarritz Plage ( **** ) wandelen we naar een nabijgelegen restaurant voor het diner als afsluiting van deze eerste dag.

Maandag 12 mei 2025

In Cambo-les-Bains, een gemeente in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques, bezoeken we de Villa Arnaga gebouwd in het begin van de 20e eeuw door Edmond  Rostand, de schrijver van onder meer Cyrano de Bergerac tevens lid van de Académie Française. Het is een luxueuze villa in de stijl van de traditionele boerderijen uit de streek ( style néobasque ). De villa gelegen in een park van 15 hectare is eigendom van de gemeente en is nu een museum, tevens “ monument historique “. Gerenoveerd in 2014 is het museum gewijd aan het werk van Rostand. Ontworpen als een theaterset wandelen we door 40 kamers in verschillende stijlen ( Engelse, Chinese, Louis XVI of Empire ). In het park vinden we een combinatie van Franse en Engelse tuinen.

Na het bezoek rijden we verder naar Espelette, een kleine gemeente ( ongeveer 2.000 inwoners )  maar wereldbekend vanwege de chilipeper. We nemen er de lunch en maken kennis met de vermaarde “ piment d’Espelette “ bij de lokale producent. Piment d’Espelette is een aromatisch chilipepertje dat ambachtelijk wordt geteeld, gedroogd en gemalen zonder toevoeging van bewaarmiddelen, kleurstoffen of andere additieven. De kwaliteit wordt zorgvuldig gecontroleerd en krijgt dan het AOC label. Met een Scovillescore van 3/5 is de piment d’Espelette een medium-pikant pepertje !

Via het Baskische binnenland rijden we terug naar Biarritz voor overnachting en diner.

Dinsdag 13 mei 2025

Tijdens de voormiddag bezoek we Biarritz, een grote populaire badplaats aan de Golf van Biskaje. De stad is vooral bekend om zijn prachtige promenade langs het water, zijn fijne zandstranden en zijn  geschiedenis als vakantiebestemming voor de Europese adel. We wandelen door het historische centrum en de belangrijke pittoreske vissershaven, ooit bekend voor de walvissenjacht.

Vervolgens rijden we naar Bayonne, de officieuze hoofdstad van Frans Baskenland. De stad ook waar Wout Van Aert zijn 3e rit won in de Vuelta 2024. 

Na een vrije lunch verkennen we kort deze historische cité en rijden dan verder naar Getaria in Spaans Baskenland. Hier staat het Cristóbal Balenciaga Museum op de agenda. Dit museum, gewijd aan het icoon van de Europese mode Cristóbal Balenciaga, heeft als doel om het werk van deze grootmeester te ontdekken uit en nieuw perspectief met een focus op wat “een Balanciaga “zo herkenbaar maakt. Hier staan meer dan 1.200 van zijn creaties ten toon.

Tenslotte rijden we naar ons volgend hotel in Durango (  Gran Hotel Durango  ) voor overnachting en diner.

Woensdag 14 mei 2025

Deze dag begint met een rit naar Hernani, een gemeente in de Spaanse provincie Gipuzkoa en de eerste stad van Baskenland met een “zero waste” certificaat. Dit is een Europese standaard die als doel heeft de transitie naar zero waste en de implementatie van een circulaire economie te promoten. 

We hebben een afspraak met Orona liften, een multinational bedrijvig in 12 landen ( waaronder België ). Ze produceren ultramoderne liften, hellingbanen en roltrappen waarin volop gebruikt wordt gemaakt van top-digitale technologie om de kwaliteit van veiligheid, dienstverlening en beschikbaar maximaal te  realiseren.  Een belangrijk gedeelte van de omzet wordt geïnvesteerd in R&D. Hun producten en aanverwante diensten zijn verkrijgbaar in meer dan 100 landen. We bezoeken de fabriek.

Voor de lunch hebben we een reservatie in Basque Culinary Center, een bijzonder ambitieus project van de Mondragon universiteit. Het doel is om een gastronomische sector met een duidelijke internationale focus te ontwikkelen door een uniek systeem waarin training, innovatie, onderzoek en ondernemingsschap een belangrijke rol spelen. De meest vermaarde chefs wereldwijd nemen deel aan de Basque Culinairy Center International Council. We ontdekken aan de lijve hoe ver dit project gevorderd is !

Hierna worden we ontvangen in de Faculty of Engineering van de Mondragon universiteit. Campus Hernani waar we door de vice rector van de universiteit verwelkomt zullen worden.

Na het bezoek is er vrije tijd om rond te struinen in het prachtige San Sebastian. Wellicht zal de tijd te kort zijn om te kunnen genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft, maar toch keren we terug naar ons hotel in Durango voor diner en overnachting.

Donderdag 15 mei 2025

In Santa Maria de Garona werd in 1966 de eerste Spaanse  kerncentrale gebouwd die operationeel werd in 1971. De officiële einddatum voor de productie van elektriciteit werd 5 juli 2013. Ondanks pogingen om de productie terug op te starten bleek deze sluiting definitief. Toen startte het proces om de kerncentrale af te breken. De afbraak is gestart in mei 2020, een proces waarvan de duur is geschat op 10 jaar. Binnen afzienbare tijd wordt ook België hiermee geconfronteerd. 

Dank zij onze collega Jan Bens worden we ontvangen op deze site en krijgen we een technische presentatie over het project. De veiligheidsvoorschriften vereisen dat namen en id-nummers  van de deelnemers op voorhand worden gecommuniceerd.

Na het bezoek gaan we naar de Samaniego Bodega Baigorri voor lunch en wijnproeverij. Deze locatie stond ook op het programma van ons vorige bezoek aan Spaans Baskenland, een ervaring die we opnieuw willen beleven. Het initiatief voor deze Bodega kwam van Jesus Baigorri die in samenwerking met de Baskische architect Iñaki Aspizau een futuristisch gebouw neerzette. Vanaf de baan ziet met een glazen kubus maar daaronder, tegen de helling van de berg, bevindt zich het bedrijf dat aan een ruimteschip doet denken. In een tussenverdiep bevindt zich het restaurant met een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Voor transport van druiven en sap wordt maximaal de zwaartekracht gebruikt om pompen te vermijden.

Tijdig terug naar Durango voor diner en overnachting.

Vrijdag 16 mei 2025

Voor de middag worden we verwacht bij Arroyabe in Bermeo voor een bezoek aan het ansjovis bedrijf.

De lunch is gereserveerd in Portuondo waar we tevens genieten van het mooie panorama.

We rijden terug naar Bilbao en maken een rustige gegidste wandeling door de grootste stad van Spaans Baskenland. Het werd een aantrekkelijke metropool met het Guggenheim museum als meest prestigieuze blikvanger. Waar voorheen vervallen loodsen en roestige werktuigen stonden zijn nu flaneerboulevards, parken en design straatmeubilair dank zij het werk van dure en gerenommeerde architecten Pelli, Calatrava, Starck, … ).

Terug naar Durango om onze reis af te sluiten met het traditionele gala diner in restaurant “ akebaso “ in Axpe.

Zaterdag 17 mei 2025

Nog een beetje vrije tijd in Durango dan vertrekken we naar de luchthaven waar we rond 11u45 zullen inchecken voor onze vlucht ( SN3712 ) naar Zaventem, vertrek 13u50, aankomst Zaventem 15u40.

Programma

Zondag 11 mei 2025

  • 09:00 uur: Samenkomst luchthaven te Zaventem - inchecken 
  • 10:55 uur: Vlucht Brussels Airlines SN3711
  • 12:55 uur: Aankomst Bilbao
    • lunch bistro Guggenheim museum
    • facultatief : bezoek museum
  • 18:00 uur: Inchecken hotel Mecure President Biarritz Plage

Maandag 12 mei 2025

  • Cambo-les-Bains bezoek Villa Arnaga 
  • Espinette kennismaking met " piment d'Espenette "
  • Terugrit naar Biarritz via het Baskische binnenland

Dinsdag 13 mei 2025

  • bezoek Biarritz
  • bezoek Bayonne
  • Getaria : bezoek Museum Cristóbal Balenciaga
  • 19:00 uur: Inchecken in Gran Hotel Durango

Woensdag 14 mei 2025

  • Hernani bezoek liftenfabriek Orona
  • Lunch in Basque Culinary Center
  • Mondragon: universiteit, Facutly of Engineering
  • San Sebastian

Donderdag 15 mei 2025

  • Santa Maria de Garona : bezoek kerncentrale
  • Samaniegeo Bodega Baigori :lunch en wijnproeverij

Vrijdag 16 mei 2025

  • Bermeo : bezoek ansjovis bedrijf Arroyabe
  • Lunch in Portuondo
  • Bezoek Bilbao
  • Axpe : gala diner in restaurant akebaso

Zaterdag 17 mei 2025

  • Vrije tijd in Durango
  • 11:45 uur: Inchecken terugvlucht
  • 13:45 uur: Vlucht SN3712 
  • 15:40 uur: Aankomst Zaventem

REISLEIDING EN GIDS

Elke Panneels bleef na vele omzwervingen uiteindelijk hangen in Bilbao in Baskenland. Zij studeerde culturele antropologie aan de universiteit van Leiden en culturele studies aan de universiteit van Leuven. Zij woont in Bilbao en gidst op professionele basis reeds meer dan 15 jaar. Haar doelstelling hierbij is een kort stadsbezoek omtoveren tot een blijvende herinnering. Haar passie voor architectuur, landschappen en speciaal voor de Baskische gastronomie, wil ze graag met haar gasten delen.

DEELNAMEPRIJS 

Inbegrepen in de prijs zijn:

  • overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermelde hotels of gelijkwaardig
  • ontbijt en avond- of middagmaal
  • wijn en water tijdens lunch en diner
  • lijnvluchten Brussel / Bilbao heen en terug
  • luchthaventaksen
  • vervoer met Spaanse luxe-autocar ter plaatse zoals vermeld in programma
  • excursies en inkomgelden zoals vermeld
  • vergoeding reisleiding
  • gebruik audiosysteem
  • plaatselijke gidsen en chauffeur
  • BTW
  • dossierkosten
  • Garantiefonds Reizen 

Verblijf in 2-persoonskamer:
€ 2.150,00
Optioneel:

  • € 136,00 annulatieverzekering
    en / of
  • € 177,00 reisverzekering

Verblijf in 1-persoonskamer:

€ 2.570,00
Optioneel:

  • € 136,00 annulatieverzekering
    en / of
  • € 177,00 reisverzekering

Wat de verzekering betreft verwijzen we ook naar de mogelijkheid dat dergelijke verzekering reeds beschikbaar is via de bankrekening ( bepaalde creditcards).

INSCHRIJVING EN BETALING

De inschrijving gebeurd via deze website.
De volgorde van inschrijving is belangrijk mochten er mensen op de wachtlijst komen.
Na uw inschrijving wordt het reisbureau op de hoogte gebracht.
U krijgt van het reisbureau een bevestiging met verzoek om een voorschot te betalen.
De reis wordt georganiseerd door UNIGLOBE TRAVEL.
Contactpersoon bij Uniglobe Travel is Ben Labbe ( miceteam@smarttravel.be ).    

NIET VERGETEN!

Geldige identiteitskaart

Contact & info

ir. Frank Roos
ir. Ronald Van Haegenbergh
Mevr. Marleen Anckaert
Ledenwerking
ie-net ingenieursvereniging vzw
11/05/2025 Van: 09u00
17/05/2025 Tot: 15u40
Brussels Airport - Zaventem 8800 Zaventem