MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Art Nouveau in Brussel

Art Nouveau in Brussel

Art Nouveau en Brussel: een prachtig huwelijk. In de tweede helft van de 19de eeuw groeit Brussel buiten zijn oorspronkelijke stadsgrenzen en is er nood aan verdere stadsontwikkeling. Zo ook begint men in het laatste kwart van die eeuw het landelijke gebied langs de oostelijke helling van de Maalbeekvallei te ontwikkelen, de zgn. Noordoostwijk, en om de urbanisatie van de wijk gestalte te geven werd in 1874 stadsplanner/architect Bordiau door burgemeester Anspach aangesteld.

Voor de bewoning van deze wijk werd eerder uitgekeken naar de burgerij en om aan hun aspiraties tegemoet te komen voorzag men voornamelijk eensgezinswoningen en die een zekere standing dienden te weerspiegelen. Elke gevel ademt een persoonlijkheid uit en naar het einde van de eeuw kan de Art Nouveau architectuur hier uitstekend op inspelen.

Met ie-net Brabant-Brussel zullen we dan ook starten met een begeleide wandeling in deze omgeving van de squares, waar we vooral aandacht kunnen besteden aan Art Nouveau ontwerpen van Victor Horta, Gustave Strauven, Armand van Waesberghe, Paul Saintenoy en nog enkele anderen… Kortom prachtige sieraden van deze wijk door hun opvallende aanwezigheid en in de schaduw van de Europese instanties en waar we Hotel van Eetvelde zeker mogen bij rekenen.

Na de kennismaking met deze buurt zullen we dan Hotel van Eetvelde bezoeken. Dit was het ontvangsthuis en het bureau van Baron van Eetvelde, staatssecretaris van de Congostaat en vertrouwenspersoon van Koning Leopold II. Victor Horta werd door Van Eetvelde, die doorging voor een progressief liberaal, aangezocht om een zeer riante woning te bouwen aan de Palmerstonlaan nr 4. Het huis werd in 1895 gebouwd en is stapsgewijs vergroot en het luxueuze interieur baadt in een zee van licht en kijkt uit op de ruime omgeving. We zullen, naast het hoofdgebouw, ook het bijgebouw op nr 2, waar het bureau van Edmond van Eetvelde was gevestigd, bezoeken. Hotel van Eetvelde is ongetwijfeld één van de mooiste parels van Art Nouveau in Brussel en is ook UNESCO Werelderfgoed. Het is nog niet geweten of dit gebouw na 2024 nog voor bezoeken zal open gesteld worden !

Voor de wandeling en het bezoek met ie-net/Brabant-Brussel doen we beroep op de gidsen van Korei. We hebben hiervoor zaterdagnamiddag 16/11/2024 nog kunnen vastleggen. De wandeling en het bezoek nemen elk ongeveer 1u30 in beslag. Starten doen we om 13u45 aan de Gutenbergsquare en we eindigen aan de Palmerstonlaan.

Bereikbaarheid :

  • met de wagen maar overal betalen langs de straat of blauwe zone.
  • NMBS – Schumanstation  
  • MIVB – Metro : Schumanstation of Maalbeek; Bus : lijn 63 komt van Centraal Station (ook meerdere andere lijnen passeren in de buurt)

Extra info

  • Inschrijven voor 08/11/2024.
  • Let wel: aantal deelnemers is beperkt!
  • Enkele dagen vooraf ontvangt U nog een bericht met laatste instructies

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
ir. Fred Ceusters
16/11/2024 Van: 13u45 tot 17u00
Gutenbergsquare hoek Filips de Goedestraat / Pacificatiestraat 1000 Brussel

€ 25,00 p.p. voor ie-net-leden / gezinsleden
€ 45,00 p.p. voor niet-leden