De bruggenbouw is een van de meest tot de verbeelding sprekende onderdelen van de burgerlijke bouwkunde. Het ontwerp van een brug moet immers uitgaan van een moeilijk evenwicht tussen technische mogelijkheden en architecturale keuzes, tussen sociale noden en economische beperkingen. Puur technisch vergt het ontwerp van een brug bovendien kennis en ervaring in verschillende domeinen, zoals grondmechanica, geotechniek, staal- en betonbouw, dynamica van structuren, enz.
Deze cursus wil een opfrissing bieden van alle theoretische aspecten noodzakelijk voor het bouwen en ontwerpen van bruggen in België. De gedoceerde begrippen zullen bovendien verduidelijkt worden aan de hand van eenvoudige getallenvoorbeelden of praktijksituaties.
De cursus is opgebouwd uit een inleidende sessie, gevolgd door 3 lesblokken.
Na een korte inleiding over de achtergrond van bruggenbouw en de achterliggende belastingen, focust het eerste lesblok op betonnen bruggen. Hierbij wordt bijzondere aandacht besteed aan het ontwerp van viaducten, de beschikbare technologie voor voor- en nagespannen brugdekken en het tegenwoordig vaak toegepaste concept van integraalbruggen.
Het tweede lesblok legt dan weer de nadruk op stalen bruggen: zowel de theoretische achtergrond als de praktische aanpak van vermoeiïngsontwerp, en de instabiliteiten kenmerkend voor stalen elementen, komen aanbod. Tenslotte wordt ook een overzicht gegeven van het dynamisch gedrag van brugstructuren.
Het laatste lesblok bevat dan nog 3 redelijk losstaande onderwerpen: het ontwerp van composite staal-betonbruggen; alle ondersteunende elementen zoals oplegtoestellen, voegen, veiligheidselementen, enz; de aanpak en optimalisatie van renovatie en onderhoud van het bestaande bruggenpatrimonium.
Maak gebruik van de KMO-portefeuille en bespaar tot 30% op je opleiding !
Erkenningsnummer DV.O217461
Meer weten over KMO-portefeuille? Klik hier
De opleiding is geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives onder het nummer ODB-1003072.
Hierdoor geeft deze recht op opleidingsverlof en opleidingscheques.
Meer info via https://www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank?order_registeredfromdate=desc