Met de Green deal en de Farm-to-fork strategie heeft de Europese Commissie grote ambities voor de landbouwsector en veehouderij in de toekomst. De algemene doelstellingen zijn streven naar duurzame voedselproductie en klimaatneutraliteit in 2050 door een reductie van de resistentie en het gebruik van antibiotica, door een daling van het gebruik van pesticiden en nutriënten, door meer dierenwelzijn, meer biologische productie, meer biodiversiteit, …
Daarnaast werd de Vlaamse veehouderij afgelopen jaar geconfronteerd met heel wat andere uitdagingen zoals het N-dossier, hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, de droogte, … waardoor veehouders zullen genoodzaakt zijn om strategische keuzes te maken in hun bedrijfsontwikkeling. Hoe zal de veehouderij het hoofd bieden aan al deze uitdagingen? Met deze studiedag willen we enerzijds een kader en de problematiek schetsen, maar ook nadenken over mogelijke pistes waartoe de veehouderij zou kunnen evolueren.
Een initiatief van de Expertgroep Agrarische Productie & Ecosfeer, werkgroep Dierlijke Productie.
Dinsdag 13 december 2022 |
12.30u - 17.00u | MELLE
ILVO, Eenheid Plant, Caritasstraat 39