MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / Microbiomics: innovatieve microbiologische technieken voor de voedingsindustrie

Microbiomics: innovatieve microbiologische technieken voor de voedingsindustrie

 
GEANNULEERD WEGENS ORGANISATORISCHE REDENEN
 

Deze studiemiddag brengt inspiratie in het oplossen van probleemstellingen in de voedingsindustrie via het toepassen van nieuwe microbiologische technieken.

Aan de hand van enkele cases op verschillende productgroepen worden analysetechnieken gekoppeld aan probleemstellingen en wordt zo inzicht verworven om eigen probleemstellingen aan te pakken.

Daarbij zal ingegaan worden op welke techniek het best past bij welke probleemstelling: target versus non-target, kwalitatief versus kwantitatief, de voor- en nadelen.

Tenslotte wordt ook het wettelijk kader geschetst zodat u kan bepalen welke aanvullende analyses noodzakelijk zijn.


Een initiatief van de expertgroep voeding van ie-net.
Werkgroep : Els Rutsaert, Chris Michiels, Margaux Leemans, Guy Lamon, Andreja Rajkovic

 

 

Programma

Timing

Titel

Spreker

13u00

Ontvangst & registratie

 

13u30

Inleiding thema

prof. dr. Andreja Rajkovic, UGent

14u00

MALDI-TOF MS ter identificatie van Salmonella en andere bacteriën t.o.v. klassieke methodes (EN presentatie)

Nathalie Grégoire, Bruker

14u30

Opvolging fermentatie via Whole Genome Sequencing (WGS) (EN presentatie)

dr. Bernard Taminiau, Université de Liège

15u00

Microbiologische analyse van water via verschillende technieken (o.a. flowcytometrie, PCR, DGGE)

prof. dr. ir. Nico Boon, UGent

15u30

Pauze

 

16u00

SIP sensoren in detectie van pathogenen en opvolging van fermentatie

prof. dr. ir. Marc Heyndrickx, ILVO

prof. dr. Patrick Wagner, KULeuven

16u30

Wat zijn de mogelijkheden binnen het wetgevend kader en welke aanvullende analyses zijn noodzakelijk?

dr. Koenraad Van Hoorde, Sciensano

17u00

Conclusies met een blik op de toekomst

prof. dr. Andreja Rajkovic, UGent

17u30

Afsluitende drink

 

voorafgaand event

In de voormiddag organiseert Flanders'FOOD een voorafgaand seminar rond de SIP-Biosensor in ILVO Food Pilot te Melle. meer info: zie website

Contact & info

Dirk De Wilde
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
14/06/2022 Van: 13u30 tot 18u00
ILVO - Eenheid Plant Caritasstraat 39 9090 Melle