Stadswandeling “OMG! Met de Bourgondiërs en Van Eyck door Gent”
zondag 25 oktober 2020 – 35 deelnemers – ie-net Oost-Vlaanderen
In het Van Eyck-jaar 2020 mocht een activiteit rond deze wereldberoemde schilder niet ontbreken op de kalender van ie-net Oost-Vlaanderen. Maar dat was buiten een virale spelbreker gerekend. Hierdoor vielen een bezoek een internationaal geprezen tentoonstelling en een themadag in het water. Maar de volhouder wint en derde keer goede keer, eind oktober en tussen de verschillende fases van meer of minder lock down zijn we er toch in geslaagd om het historische Gent te verkennen in de voetsporen van Van Eyck en de Bourgondische heersers.
Gewapend met mondmasker en voldoende afstand trokken 35 cultuurliefhebbers onder de leiding van drie bekwame gidsen op zoek naar plaatsen en weetjes uit de 14e en 15e eeuw, de tijd van de Bourgondiërs en Van Eyck.
Zo kwamen we onder meer voorbij de “Gekroonde Hoofden”, een bijzonder gebouw met op de voorgevel de hoofden van de Graven van Vlaanderen die in deze periode over onze contreien heersten. En leerden we in de oude stadswijk Patershol, de herkomst van de uitdrukking “steenrijk”. In deze pittoreske wijk woonden toen namelijk de “steenrijken”, in stenen huizen; terwijl aan de overkant van het water, Leie en Lieve, de gewone mensen woonden, in houten huizen.
Vervolgens passeerden we het Stadhuis, dat met zijn vele bouwstijlen een staalkaart is van de bouwkundige geschiedenis en aldus ook een beeld geeft van de Bourgondische periode. Om uiteindelijk aan te komen op het Sint-Baafsplein, met de Sint-Baafskathedraal, waar het Lam Gods zich bevindt, het beroemdste schilderij van de gebroeders Van Eyck. Opnieuw met heel wat weetjes rond dit schilderij, de schilders en de opdrachtgevers Joos Vijd en Lysabette Borluut. Dit kinderloze echtpaar sponsorde dit kunstwerk in de hoop hun zielenheil te verzekeren. Ze hadden namelijk geen nakomelingen om voor hen te bidden. Hun plaats in de geschiedenis hebben ze met dit wereldbefaamde meesterwerk tot nu toe wel verzekerd.
En om de “smaak” voor kunst nog wat aan te wakkeren, kregen we aan een chocolaterie op het Sint-Baafsplein nog een chocolade versie van het Lam Gods te zien. Helaas konden we niet proeven.