MENU Menu
of
ie-net oost vlaanderen
Home / Afdelingen / ie-net Oost-Vlaanderen / Verslagen / ie-net Oost-Vlaanderen steunt Toontje vzw
30/09/2019

ie-net Oost-Vlaanderen steunt Toontje vzw

Toontje

Helpt mensen in armoede en psychisch kwetsbaren

in Gentbrugge-Ledeberg

onder het motto ‘Toon je’ !

 

De Sas-en Bassijnwijk in Gentbrugge is deel van de 19-eeuwse gordel rond Gent. Samen met het deel van Ledeberg was het een ruim gebied langs weerszijden van de Brusselsesteenweg met fabrieken en arbeiderswijken. Het verdwijnen van die industriële activiteit in het laatste kwart van de vorige eeuw luidde tijdelijk verval in maar gaf daarmee de aanzet naar residentiële nieuwbouwprojecten, sociale huisvesting en clusters van kantoor- en nieuwe bedrijven met een minder hinderlijk profiel.

In die dichtbevolkte wijk staat centraal in de Louis Van Houttestraat de parochiekerk Sint Antonius van Padua. Met aan weerszijden de (toen nog) gescheiden jongens- en meisjesschool. De kerk en de gebouwen die er rechts tegen aanleunen worden momenteel verbouwd tot een cohousing-project. De school links van de kerk met gebouwen rond de vroegere speelplaats is al vele jaren in erfpacht door de vzw Toontje. Daar werkt een zeventigtal vrijwilligers onder de bezielende leiding van voorzitster en duivel-doet-al Myriam De Bremme in stilte maar met veel inzet en een open deur aan sociaal verantwoorde armoedebestrijding.

De naam Toontje zal ooit wel zijn oorsprong gevonden hebben in de parochiale werken van de parochie Sint-Antonius. Maar armoedebestrijding beantwoordt al lang niet meer aan het paternalistisch beeld van vorige eeuw. Sedert de jaren '90 werkt de vzw onder het motto "Toon je" autonoom, samen met achttien andere organisaties in Kras-Gent, de koepel die zorgt voor vorming, informatie en uitwisseling en een platform is voor bespreking van beleid en visie. Ieder van die organisaties legt zijn eigen accenten maar met vijfhonderd vrijwilligers vormen ze een kring rond mensen in armoede. Een hartelijk onthaal staat daarbij centraal bij de materiële steun. Maar tegelijk heeft de ervaringsuitwisseling en efficiënte doorverwijzing die bijdragen aan zelfvertrouwen als doel de “klanten” onafhankelijk te maken van die materiële steun.

Wie het nodig heeft, kan bij Toontje terecht voor voedselbedeling die ondersteund wordt door de voedselbank. En er is een winkel en een boetiek voor goedkope kledij, schoenen en huishoudlinnen.

De voedselbedeling is daarbij meer dan het verdelen van de producten van de voedselbank. Het onthaal omgeeft dat met tips en voorbeelden rond de bereiding. "Happen en klappen" heet dat heel toepasselijk. Daarvoor staat elke week weer het ontmoetingslokaal op de verdieping open. De koffie staat er klaar. Het is een plaats voor contacten, informatie en initiatieven rond vrijetijdsbesteding. Het lokaal leunt aan bij de eigen sociale dienst van Toontje die ondersteunt en wegwijs maakt naar diensten als het wijkgezondheidscentrum, OCMW, Kind & Gezin, thuiszorg, straathoekwerkers en hulp biedt bij maatschappelijke verplichtingen.

En er wordt nog andere materiële ondersteuning georganiseerd waar dat nodig blijkt uit de contacten. Met daarbij bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren in een kwetsbare omgeving. Babyvoeding en pampers zijn zo’n aandachtspunten, maar ook opvolging en contacten met de zorgjuf op de school. De middelbare school, vaak een technische school voor deze jongeren, brengt vaak extra kosten.  Gezinnen kunnen beroep doen op  een fonds om daar gericht bij te helpen. Ondersteuning bij aankoop van stagekledij en vakgereedschap zijn  voorbeelden daarvan.

Al dat 'koken kost geld’. Ook voor organisaties als Toontje die zich inzetten voor mensen in armoede. De infrastructuur dient onderhouden, vernieuwd en zelfs uitgebreid. Niettegenstaande  de vele  onbetaalde inspanningen  van vrijwilligers, zijn er nog financiële middelen nodig voor de dagelijkse werking, de projecten en de speciale fondsen. Voor een stukje komen de inkomsten uit de verkopen van kledij in de winkel en boetiek. De "producten" die daar te koop worden aangeboden worden ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd door vrijwilligers en vervolgens  quasi gratis ter beschikking gesteld  in het kader van armoedebestrijding, maar voor een stuk ook verkocht  aan zeer democratische prijzen als goede, en in de boetiek zelf als "betere", tweedehandsartikelen.

Daarnaast kan Toontje rekenen op enkele organisaties die systematisch financieel ondersteuning bieden en op private giften.

Ie-net Oost-Vlaanderen steunt dit jaar dit mooie en waardevolle goede doel. Het hoort bij het maatschappelijk engagement van onze groep.

 

 

Toontje vzw Louis Van Houttestraat 62 9050 Gentbrugge BE71 8902 4400 7369 https://www.facebook.com/toontje.gentbrugge/