Corona-veilig bezoek aan Makerspace
07/10/2020 15:00u Corona-veilig bezoek van ie-net Mechelen aan Makerspace, Campus De Nayer, Sint Katelijne Waver
De voorbereiding op duurzaam en lokaal produceren na de Coronacrisis.
Sinds begin 2020 stond het bezoek aan de Makerspace al in onze agenda. De corona pandemie kwam aanwaaien en bracht het leven met een “noodstop” tot stilstand. We zien corona eerder als een uitdaging om ons voor te bereiden op een tijd waarin we leren met een pandemie om te gaan. Dat zijn wij als ingenieurs aan onszelf en de maatschappij verplicht. We vertaalden de steeds wijzigende coronamaatregelen in de modaliteiten van het bezoek op de ie-net website. We hielden nauw contact met onze gids, de siteverantwoordelijke en de deelnemers. Bovendien is een van de belangrijkste conclusies die we uit deze crisis al leerden dat er nu meer dan ooit een toekomst is voor duurzaam en lokaal produceren.
In totaal registreerden we 9 enthousiaste deelnemers voor ons event, die tezamen met de gids, een perfecte “contact-bubbel” van 10 vormden.
Onze gids was dhr. Davy Van den Bergh, de coördinator van Makerspace. Hij vertelde ons in zijn inleiding dat het Makerspace concept is gebaseerd op FabLab, zoals dat werd opgestart aan het MIT in de VS in 2010. Dat is een community, waar uitvinders en ontwikkelaars gratis gebruik kunnen maken van technische infrastructuur en computergestuurde gereedschappen. Ondertussen zijn er wereldwijd daarvan meer dan 1800. Allen werken ze met een charter, waarbij het open source gebruik sterk wordt aangemoedigd en publiceren een must is. In tegenstelling tot FabLab is Makerspace niet geheel gratis. Om te kunnen blijven vernieuwen wordt een kleine vergoeding gevraagd voor het gebruikte gereedschap en de verbruikte materialen. Belangrijk, er is geen voorwaarde tot publiceren. Hoewel de studenten van de campus voorrang hebben bij de reservaties, is het maaklabo opengesteld voor iedereen aan dezelfde voorwaarden.
Nadien werden we gegidst langs al de opgestelde machines, de gereedschappen en de probeersels. We keken onze open uit: er stond een Huvema verticale kolomboor, een Huvema plooibank, een Huvema 1300x4 plaatschaar, een Crimac LC 345-3 draaibank, een Crimac MC 25-3 boor-freesmachine, een Haas TM-1P CNC freesmachine, een BRM 90130 lasercutter en Ultimaker 3D printers. Alsof dit nog niet genoeg was, stond er nog een kast met een collectie Makita gereedschap op batterijen om duimen en vingers af te likken en ook nog 2 volledig uitgeruste Facom jet gereedschapswagens.
Aan aspirant-makers wordt gevraagd om hun project goed te voorbereiden, zodat men ter plaatse direct aan het maken kan beginnen. Bij het uitwerken staat men er niet alleen voor want hét sterk punt van een community werking is dat men kan overleggen met anderen. Door een probleem te bekijken langs verschillende technische invalshoeken kan men tot nieuwe inzichten en realisaties komen. Jaarlijks is er een community project waar iedereen vrij aan kan deelnemen en waarvan de kosten volledig door Makerspace gedragen worden. Dit jaar stond een tafelgrote lasercutter op het programma. Door corona kwamen er minder deelnemers waardoor dit project letterlijk in de stijgers is blijven staan.
Na de rondleiding was er het Workshop gedeelte. Onder deskundige begeleiding van onze gids sneed de lasercutter ons ie-net logo uit een MDF plaat. Wij kregen de gepaste richtlijnen voor de bediening want een laser van 100W laat zich best voorzichtig behandelen.
Tenslotte was er de nabeschouwing bij drankjes uit blik, corona-veilig nog in krimpplastiek, maar wel gekoeld. Het zijn dan ook speciale tijden. Alle deelnemers hadden zichtbaar genoten van het bezoek. Ze hadden er dan ook zin in gekregen om later nog eens langs te komen.
Ter info de website van Makerspace De Nayer https://davy804.wixsite.com/website
Met dank voor de inzet van alle betrokkenen voor het laten slagen van dit bezoek.
ing. Hugo Claes MSc
Secretaris ie-net Mechelen