Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Webinar “Gebruik van eindige elementen methodes voor waarheidsvinding” op 24 oktober om 19.30 uur (Zoom)
• Juridisch artikel over het vorderingsrecht tussen bouwheer en onderaannemers door Mr. Stroobants en Mr. van Stiphout
• Nieuw boek “Taak, statuut, aansprakelijkheid en deontologie van de (ingenieur-)architect”
• Boekenvoorstelling “de deontologie-trilogie” op 22 oktober om 16.00 uur (gratis)
• Overleg met de Raad van Hoofgriffiers
• Opleiding “Kamers voor Minnelijke Schikking” met “meet & greet” met magistraten
• Intervisie tussen rechters en gerechtsdeskundigen op 18 en 25 november om 19.00 uur (klassikaal): leg uw vragen voor aan rechters
• EISMEA Mediation Pilot Project: oplossen van betalingsgeschillen in de Belgische bouwsector
• Congres European Society of Construction Law in Antwerpen 18 oktober – geniet van de korting!
• Standaardbrieven en -verslagen beschikbaar in de twee landstalen (gratis)
• Programma 2024-2025
• Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen

Webinar “Gebruik van eindige elementen methodes voor waarheidsvinding in deskundigenonderzoeken” op 24 oktober om 19.30 uur (Zoom)

Numerieke methodes, en vooral dan eindige elementen simulaties (FEA), worden al decennia in engineering gebruikt, en dit voornamelijk tijdens het ontwerptraject. In bepaalde gevallen kan men die ook gebruiken bij de bepaling van de oorzaak van het falen van een onderdeel, een apparaat, een constructie e.d. meestal als aanvulling op de empirische bepaling van de oorzaak maar ook wanneer de empirische methodes niet tot bruikbare conclusies leidden. Door de komst van High Performance Computing, de beschikbaarheid van steeds geavanceerdere software en de groeiende knowhow bij ingenieurs wordt meer en meer mogelijk i.h.b. door het gebruik van Monte-Carlosimulaties en andere heuristische methoden. We vroegen aan superspecialist Dr. ir. D. Debruyne (Indurium Engineering Services) om ons casussen te brengen waarbij FEA werd toegepast om aan waarheidsvinding te doen. U kan daarbij zelf concrete casussen of probleemgevallen indienen door een e-mail te sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be en indien de casus wordt opgepikt dan kan u gratis aan het webinar deelnemen. Hierbij zulken echter geen berekeningen worden uitgevoerd doch er zal worden nagegaan of numerieke methodes desgevallend een oplossing kunnen bieden en zo ja wat de uitdagingen zijn om tot waarheidsvinding te kunnen komen.
Meer info en inschrijven
 

Juridisch artikel over het vorderingsrecht tussen bouwheer en onderaannemers door Mr. Stroobants en Mr. van Stiphout

Er is de laatste tijd zeer veel te doen rond de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent en de wijziging die door het Nieuw Burgerlijk Wetboek werden ingevoerd. We vroegen daarom aan Meesters Br. Stroobants en T. van Stiphout, advocaten bij Lydian, om een bijdrage te schrijven “in mensentaal” met als opzet om de (rechtstreekse) vorderingsrechten in de traditionele verhouding tussen bouwheer en onderaannemer en de bijhorende immuniteit van een uitvoeringsagent te bespreken in het licht van de meest recente wijzigingen aan het Burgerlijk Wetboek. Het is niet de ambitie om dit onderwerp exhaustief onder de loep te nemen, maar wel om in te zoomen op een, voor de praktijk en werkzaamheden van u als lezer, belangrijke gevolgen in bouwgeschillen, wat voor ingenieurs en i.h.b. voor gerechtsdeskundigen van belang kan zijn. Hun bijdrage kan u hier lezen. 
 

Nieuw boek “Taak, statuut, aansprakelijkheid en deontologie van de (ingenieur-)architect

We zijn verheugd u te mogen melden dat het boek "Taak, statuut, aansprakelijkheid en deontologie van de (ingenieur-)architect” (630 p.) van de drukpersen gerold is na meer dan twee jaar hard labeur. Waarom al die moeite? Omdat een allesomvattend boek, geschreven vanuit een praktische invalshoek, in de eerste plaats bestemd voor de architect en de ir.-architect, maar ook voor al diegenen die met bouw- en infrastructuurprojecten in aanraking komen (ingenieurs, advocaten, rechters, bedrijfsjuristen, verzekeraars, makelaars, enz.), nodig en nuttig is in een wereld die exponentieel snel evolueert. In dit boek wordt door een schare specialisten met de nodige diepgang ingegaan op de meest diverse facetten van de taak, het statuut, de aansprakelijkheid en de deontologie van de (ingenieur-)architect. De heldere structuur, de gedetailleerde inhoudstafel en het trefwoordenregister vormen een belangrijke leidraad bij het consulteren van dit lijvige naslagwerk.

Editor: Didier DE BUYST

Hoofdredacteurs: Ann EECKHOUT, Christophe LENDERS, Jan MELIS, Kristof UYTTERHOEVEN en Tom VAN STIPHOUT

Auteurs: Oana BOGDAN, Tom BOOGAERTS, Johan BOON, Bastiaan BRUYNDONCKX, Charlotte CORNET, Elisabeth DEJAEGHER, Sophie DE KROCK, Carlos DE WOLF, Gert HEIRMAN, Kris LEMMENS, Toon LYSENS, Cindy MEYNENDONCKX, Els OP DE BEECK, Lotte OTTEVAERE, Robbe PELGRIMS, Jens REDIERS, Marco SCHOUPS, Bruno STROOBANTS, André TULCINSKY, Anne VAN REGENMORTEL, Henri VANDEBERGH, Jurgen VANSTEENE, Ine VERBELEN, Jaak VERMEIREN, Jonas VOORTER en Joris WOUTERS

De inhoudstafel en de lijst van de auteurs kan u hier vinden . Als lid van ie-net kan u het boek met een fikse korting bestellen door hier te klikken.
 

Boekenvoorstelling “de deontologie-trilogie” op 22 oktober om 16.u00 (gratis)

Naar aanleiding van het verschijnen van maar liefst drie titels over het statuut en deontologie van specifieke beroepsgroepen (gerechtsdeskundigen, bemiddelaars en architecten) bij uitgeverij die Keure nodigen de uitgever en ie-net u uit op een uniek event om deze publicaties voor te stellen aan de betrokken beroepsgroepen en het grote publiek en dit op dinsdag 22 oktober (van 16u30 tot 19u00) in het Ingenieurshuis (Antwerpen). We starten met een algemene inleiding rond deze trilogie gebracht door Didier De Buyst, trekker en bezieler van dit project, gevolgd door enkele gerichte uiteenzettingen gebracht door een selectie van auteurs die aan één van deze boeken heeft meegewerkt, nl. Toon Lysens, Miek Warson, Wim Meuwissen en Kristof Uytterhoeven. Gewezen minister van Justitie Koen Geens zorgt voor een passend slotwoord in zijn gekende stijl. We eindigen met een waardevol netwerkmoment. Wenst u deze voorstelling bij te wonen in het bijzijn van de auteurs, de betrokken beroepsverenigingen, de bevoegde ministers, andere gerechtsdeskundigen, bemiddelaars, architecten, …? Teken dan vandaag nog in. Inschrijven is gratis maar om praktische redenen verplicht. Bij het afsluiten van deze nieuwsbrief was dit evenement echter volgeboekt. Ter gelegenheid van deze voorstelling kan u het pakket met boeken bestellen aan voordeelprijs.
Meer info en inschrijven
 

Overleg met de Raad van Hoofgriffiers

In navolging van ons gesprek met het College van Hoven en Rechtbanken n.a.v. ons verkiezingsmemorandum dat u hier kan lezen, werden we door de Raad van Hoofdgriffiers uitgenodigd voor een gedachtewisseling over het verbeteren van de efficiënte in deskundigenonderzoeken. We hebben diverse ideeën daarover uiteengezet die u hier (NL) of hier (FR) kan lezen. We wachten thans op feedback m.h.o.o. de oprichting van een gemengde werkgroep magistraten/gerechtsdeskundigen en houden u verder op de hoogte.
 

Opleiding “Kamers voor Minnelijke Schikking” met “meet & greet” met magistraten

In het raam van de invoering van de Kamers voor Minnelijke Schikking (KMS) organiseren we een “on tour” opleiding in alle Vlaamse provinciehoofdplaatsen.

• Brugge: donderdag 10 oktober
• Hasselt: donderdag 7 november

De opleiding gaat door in het gerechtsgebouw en start om 12u30 met een broodjesmaaltijd en eindigt om 18u00 met een “meet & greet” met de magistraten. Ons doelpubliek zijn bemiddelaars, magistraten, advocaten en gerechtsdeskundigen. De trainer-docent is Meester Willem Meuwissen, bemiddelaar en advocaat, die met zijn ruime staat van dienst alle aspecten van conflictoplossing door en door kent. De opleiding is door het IGO (ook voor RIO’s) en de FBC (4 uur) erkend.
Meer info en inschrijven
 

EISMEA Mediation Pilot Project: oplossen van betalingsgeschillen in de Belgische bouwsector

Om een oplossing te vinden voor betalingsgeschillen in de Belgische bouwsector, leidt Milieu Consulting namens de European Innovation Council en het SME Executive Agency (EISMEA), een innovatief Pilot Project dat met Bemiddeling een kosten- en tijdsefficiënt alternatief biedt voor gerechtelijke procedures bij zakelijke geschillen. Door bemiddeling worden geschillen sneller en efficiënter opgelost dan via de traditionele gerechtelijke weg. De partijen houden de procedure in eigen hand en zijn baas over het te bereiken akkoord. Dit Pilot Project maakt gebruik van gecertificeerde Belgische bemiddelaars die een gespecialiseerde training hebben gevolgd betreffend betaling gerelateerde geschillen in de bouwsector. De regeling staat open voor alle B2B-geschillen met betrekking tot betalingsachterstanden, prestatieproblemen en contractuele meningsverschillen. Door bij het Pilot Project de initiële bemiddelingskosten te verlagen, maakt het Pilot Project Bemiddeling toegankelijker. Om bedrijven verder te ondersteunen bij het verkrijgen van toegang tot bemiddelingsdiensten, heeft Milieu Consulting standaard bemiddelingsclausules ontwikkeld. Bedrijven worden aangemoedigd deze op te nemen in hun contracten. Milieu Consulting nodigt u van harte uit om deel te nemen aan het webinar tijdens de Mediation Week op donderdag 9 oktober 2024, waarin het Pilot Project en de voordelen ervan worden uitgelegd. De eerste sessie, van 16:00 tot 17:00 CET, zal in het Nederlands worden gegeven, en de tweede sessie, van 17:00 tot 18:00 CET, in het Frans. U kunt zich hier gratis inschrijven. Voor meer informatie neem contact op via mediationpilot@milieu.be.
U kan Peter Heijnen ook rechtstreeks contacteren:
Peter Heijnen
Erkend Bemiddelaar in handels- en bestuurszaken
Erkend Deskundige bouwzaken - vloerwerken
E: info@heijnenbemiddeling.be - info@heijnenexpertise.be
T: 03-383 20 20 – M: 0475-45 50 81
 

Intervisie tussen rechters en gerechtsdeskundigen op 18 en 25 november om 19.00 uur (klassikaal): leg uw vragen voor aan rechters

Wegens succes van de eerste editie organiseren we op 18 en 25 november in het Ingenieurshuis van 19.00 tot 22.00 uur een intervisie tussen rechters en gerechtsdeskundigen. Daarvoor doen we een beroep op de heren Tom Coeckelbergh en Siegfried Busscher van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, Afd. Antwerpen. Dat is het ideale moment om als aspirant-gerechtsdeskundige kennis te maken met opdrachtgevers of om als ervaren gerechtsdeskundige casussen aan rechters en aan collega’s voor te leggen, om tips & tricks te krijgen en te geven, en om informeel van gedachten te kunnen wisselen buiten het formalisme van de zittingszaal. Deelnemers krijgen bijgevolg coaching op maat en kunnen gedurende 2 x 3 = 6 uur ook de andere problematieken volgen. Daarbovenop krijgen ze tweemaal een netwerkmoment met vakgenoten en rechters. En dit tegen een zeer competitieve prijs (met de gebruikelijke ledenkorting). Noteer beide data alvast in uw agenda. We serveren vanaf 18.15 uur een broodjesmaaltijd waarbij u tevens aan netwerking kan doen. Hebt u vragen of suggesties voor bepaalde onderwerpen of hebt u één of meer casussen voor te leggen? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
Meer info en inschrijven 
 

Congres European Society of Construction Law in Antwerpen 18 oktober – geniet van de korting

Ontwerp versus uitvoering: het thema zorgt dagelijks voor discussies op menige werf en in de rechtspraak – in alle landen van de wereld. Op 18 oktober e.k. buigt de Europese Vereniging voor Bouwrecht (ESCL) zich over dit thema op haar jaarlijks congres. Dit jaar vindt die studiedag plaats in het Provinciehuis te Antwerpen. In een duel-opzet belichten 17 prominente sprekers uit 13 landen o.a. de (monopolie)rol van de architect (B & UK), de ontwerpverantwoordelijkheid van de Prüfung Ingenieur, de Maître d’Ouvrage délégué (D & F) of de ontwerpcertificeerder (RO & BG), de design aansprakelijkheid in het kader van een bouwteam, alliance of partnership (NL & UK), fit for purpose en verzekering (NL & DK) en bordeline engineering (ES & B). Alle voordrachten zijn in het Engels. Meer informatie en inschrijven via www.bvbr.be. Leden ie-net nemen deel aan het voordeeltarief van 140 € (excl. BTW).
 

Standaardbrieven en -verslagen beschikbaar in de twee landstalen (gratis)

Bent u beginnend gerechtsdeskundige of op zoek naar een sjabloon? Dan kan u volledig de standaardbrieven en -verslagen in de twee talen hier (NL) en hier (FR) downloaden. We staan uiteraard open voor uw feedback, ideeën en suggesties die u kan sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.

 

Programma  2024

Al onze contactavonden zijn subsidieerbaar via kmo-portefeuille!

Het conflict in de Kamer voor Minnelijke schikking met “meet & greet” – “on tour” 
10 oktober – 13.30 uur – Gerechtsgebouw Brugge 
Docent-trainer: Meester Willem Meuwissen, bemiddelaar-advocaat 
Meer info en inschrijven 

Boekvoorstelling “de deontologie-trilogie” (gratis) 
22 oktober – 16.00 uur (klassikaal in Het Ingenieurshuis) 
Sprekers: Toon Lysens, Willem Meuwissen, Miek Warson en Kristof Uytterhoeven met afsluiting door Koen Geens 
Meer info en inschrijven  

Gebruik van eindige elementen methodes voor waarheidsvinding in deskundigenonderzoeken 
24 oktober – 19.30 uur (webinar) 
Spreker: Dr. ir. Dimitri Debruyne (Indurium Engineering Services) 
Meer info en inschrijven 

Het conflict in de Kamer voor Minnelijke schikking met “meet & greet” – “on tour” 
7 november – 13.30 uur – Gerechtsgebouw Hasselt 
Docent-trainer: Meester Willem Meuwissen, bemiddelaar-advocaat 
Meer info en inschrijven 

Intervisie: Praktische aspecten voor ervaren en minder ervaren gerechtsdeskundigen
18 en 25 november – 19.00 uur (klassikaal in Het Ingenieurshuis)
Moderators: Tom Coeckelbergh en Siegfried Busscher, rechters in de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, Afd. Antwerpen 
Meer info en inschrijven  

Gebruik van empirische methoden in deskundigenonderzoeken 
21 november – 19.00 uur
(webinar) 
Sprekers: ing. Bart Verstraeten (BIL) en ir. Lisa Le Percq (BIL) 
Meer info en inschrijven 

Conflictmanagement en communicatietechnieken i.s.m. Nexus rechtenfaculteit Universiteit Antwerpen 
11 en 25 februari en 11 maart – 9.30 uur
(klassikaal in Het Ingenieurshuis) 
Docenten/trainers: Peter-François Crab en ing. Rudy Rooman
Meer info en inschrijven

Fellow Gerechtelijk Expert 18de editie 
15 maart tot 17 mei op zaterdag van 9.00 tot 16.30 uur
(hybride)
Meer info en inschrijven

De gerechtsdeskundige en de advocaat 
20 maart – 14.00 uur
(klassikaal in Het Ingenieurshuis) 
Docent: Willem Meuwissen (Meuwissen advocaten en bemiddelaars) 

Bouwconflicten 
29 april en 6 mei – 14.00 uur
(klassikaal in Het Ingenieurshuis) 
Trainer: Willem Meuwissen (Meuwissen advocaten en bemiddelaars) 

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.

Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek

Met de regelmaat van de klok vragen wij aan advocaten en juristen om een artikel te schrijven waarin een bepaald thema kort en bondig voor een ingenieurspubliek wordt uiteengezet. Op de pagina www.ie-net.be/juridischeartikels vindt u alles wat tot nu toe werd gepubliceerd. 


We hebben tevens oog voor boeken die interessant zijn voor ingenieurs die als gerechtsdeskundige en/of bemiddelaar optreden. Op www.ie-net.be/boekbesprekingen kan u onze eerste besprekingen terugvinden.


Wij zijn steeds op zoek naar onderwerpen die ons publiek kunnen interesseren. Hebt u een idee of een voorstel van onderwerp, dat recht uit uw praktijkervaring komt? Laat het ons dan weten en we zoeken wel een auteur. Stuur ideeën naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.

 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Activiteiten van de BVBR-ABDC: klik hier. Inschrijven via www.bvbr.be

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen