Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Webinar “Gebruik van empirische methoden in deskundigenonderzoeken” op 30 mei om 19.00 uur
• Opleiding “Kamers voor Minnelijke Schikking” met “meet & greet” met magistraten
• Juridisch artikel over buitencontractuele aansprakelijkheid door Mr. Fabienne Legrand
• Belangrijk arrest Europees Hof Rechten van de Mens m.b.t. gerechtsdeskundigen
• Nieuwe samenstelling Aanvaardingscommissie NRGD
• Opkomst van het paradigma van de gerechtelijke verzoening in de pacifiërende justitie
• Congres European Society of Construction Law in Antwerpen 18 oktober – geniet van de korting!
• Programma 2024
• Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen

Webinar “Gebruik van empirische methoden in deskundigenonderzoeken” op 30 mei om 19.00 uur

Empirische methodes vormen één van de basispijlers van deskundigenonderzoeken door ingenieurs. Er bestaat een waaier aan dergelijke methodes die dikwijls gebaseerd zijn op principes uit de vastestoffysica of andere takken van de natuurkunde. Weet u hoe SEM en EDX precies werken en wat hun inherente beperkingen zijn? Hebt u al gehoord van fractografie of replica-onderzoek voor onderzoek van materialen i.h.b. de bepaling van de oorzaak van een faling of breuk? Dan is deze contactavond op uw maat gemaakt: u krijgt een overzicht geïllustreerd met tal van praktische cases waarmee de mogelijkheden en de beperkingen van empirische methodes om aan waarheidsvinding te doen zullen worden geïllustreerd door twee sprekers die recht uit de praktijk komen: ing. Bart Verstraeten, directeur en ir. Jens Conderaerts, projectingenieur, allebei van het BIL-IBS.
Meer info en inschrijven
 

Opleiding “Kamers voor Minnelijke Schikking” met “meet & greet” met magistraten

In het raam van de invoering van de Kamers voor Minnelijke Schikking (KMS) organiseren we een “on tour” opleiding in alle Vlaamse provinciehoofdplaatsen.

• Gent: donderdag 23 mei – NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ
• Leuven: donderdag 6 juni
• Brugge: donderdag 10 oktober
• Hasselt: donderdag 7 november

De opleiding gaat door in het gerechtsgebouw en start om 12u30 met een broodjesmaaltijd en eindigt om 18u00 met een “meet & greet” met de magistraten. Ons doelpubliek zijn bemiddelaars, magistraten, advocaten en gerechtsdeskundigen. De trainer-docent is Meester Willem Meuwissen, bemiddelaar en advocaat, die met zijn ruime staat van dienst alle aspecten van conflictoplossing door en door kent. De opleiding is door het IGO (ook voor RIO’s) en de FBC (4 uur) erkend.
Meer info en inschrijven
 

Juridisch artikel over buitencontractuele aansprakelijkheid door Mr. Fabienne Legrand

Buitencontractuele aansprakelijkheid raakt de essentie van de samenleving: wie schade veroorzaakt, staat in voor vergoeding. Het is een fundamenteel gegeven, in onze eigen privé- en professionele activiteiten, deze van onze kinderen, van onze werknemers, en betreft ook de schadelijke gevolgen van zaken of producten die we gebruiken of beheren. Het principe is eenvoudig: Indien men zich niet gedraagt zoals een goede huisvader of zoals een ‘bonus pater familias’ en hierdoor schade veroorzaakt, moet men de schade vergoeden. Zo eenvoudig dat specialisten die zich toeleggen op aansprakelijkheid buiten contract, soms de opmerking krijgen: jullie domein is in feite beperkt tot één wetsartikel, artikel 1382 van het oud Burgerlijk Wetboek. Bondig, duidelijk, niet voor interpretatie vatbaar. Dit wetsartikel heeft sedert de ‘Code Napoleon’ van 1804, meer dan twee eeuwen lang, rimpelloos de tijden getrotseerd: de tijd van vervoer met paard en kar, de industriële revolutie, de wereldoorlogen, de golden sixties, en zelfs internet. Deze gulden regel bleef ongedeerd. Onder impuls van Koen Geens, voormalig minister van Justitie, werd op 1 februari 2024 de nieuwe wet door de Kamer goedgekeurd, Boek 6 van het burgerlijk wetboek. Een revolutie. De opstellers van de ‘Code Napoleon’ overtreffen, was uiteraard niet min: het worden nu niet minder dan … 40 artikels. We hebben aan Meester Fabienne Legrand gevraagd om ons in die complexe materie wegwijs te helpen in een korte, maar bevattelijke tekst bestemd voor niet-juristen.
Haar bijdrage kan u hier lezen. 
 

Belangrijk arrest Europees Hof Rechten van de Mens m.b.t. gerechtsdeskundigen

In zijn arrest van 13.12.2022 in de zaak Test-Aankoop tegen België (verzoek nr. 77039/12) heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens unaniem geoordeeld dat er sprake was van een schending van artikel 6 (recht op een eerlijk proces) van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens met betrekking tot het beginsel van wapengelijkheid.
In die zaak betwist de verzoekende vereniging Test-Aankoop de neutraliteit van de deskundige die door het Hof van Beroep te Brussel is aangewezen in het kader van een civiele vordering die zij tegen een verzekeringsmaatschappij had ingesteld, waarbij zij verzocht om beëindiging van praktijken die zij discriminerend achtte op grond van de leeftijd van de verzekerden. 
Test-Aankoop betoogt met name dat, terwijl zijn zaak aanhangig was bij het Hof van Beroep, in 2009 een partnerschap is gesloten tussen de tegenpartij en een universiteitsinstituut onder leiding van de deskundige aangewezen door het Hof van Beroep. Test-Aankoop beweert een schending te hebben geleden van het beginsel van wapengelijkheid en dus van zijn recht op een eerlijk proces in de procedure die heeft geleid tot de afwijzing van zijn beroep door het hof van beroep. 
Het Europees Hof is van oordeel dat het bestaan van dit partnerschap noodzakelijkerwijs had kunnen leiden tot objectief gerechtvaardigde twijfels van verzoekster over de billijkheid van de deskundigenprocedure, en dus de gerechtelijke procedure in zijn geheel. Gezien de aard van de banden tussen de deskundige en de tegenstander van Test-Aankoop, de beslissende impact van het deskundigenrapport op de naar aanleiding van de afwijzing van het verzoek van Test-Aankoop tot afwijking van dat verslag heeft het Gerecht geoordeeld dat de procedure niet in overeenstemming was met het beginsel van wapengelijkheid. 
Een juridische samenvatting van deze zaak is beschikbaar in de HUDOC-databank van het Hof (zie hier).
(bron: Dienst Nationaal Register van Gerechtsdeskundigen)
 

Nieuwe samenstelling van de Aanvaardingscommissie van het NRG

Bij MB van 16.04.2024 (B.S. 26.04.2024) werd de samenstelling van de Aanvaardingscommissie van het Nationaal Register van Gerechtsdeskundigen vernieuwd (zie hier). Onze Deelgroep is bijzonder trots dat verscheidene van haar leden als effectief niet-permanent lid werden aangeduid.

 

Opkomst van het paradigma van de gerechtelijke verzoening in de pacifiërende justitie

In een bijzonder mooi geschreven en grondig gemotiveerde bijdrage is Olivier Moreno, rechter in de Franstalige Arbeidsrechtbank Brussel, ingegaan op de rol van de Kamers voor Minnelijke Schikking en de opkomst van het paradigma van de gerechtelijke verzoening ten dienste van een pacifiërende justitie, waarmee eens te meer bewezen wordt dat de neiging van onze maatschappij om steeds meer conflictueuzer te worden geen onontkoombare fataliteit is tot spijt van wat bepaalde beroepsgroepen stellig beweren (en stilzwijgend hopen).
Zijn bijdrage “L’avènement du paradigme de la conciliation judiciaire au service d’une justice plurielle et pacificatrice” vindt u hier.

 

Congres European Society of Construction Law in Antwerpen 18 oktober – geniet van de korting!

Ontwerp versus uitvoering: het thema zorgt dagelijks voor discussies op menige werf en in de rechtspraak – in alle landen van de wereld. Op 18 oktober e.k. buigt de Europese Vereniging voor Bouwrecht (ESCL) zich over dit thema op haar jaarlijks congres. Dit jaar vindt die studiedag plaats in het Provinciehuis te Antwerpen. In een duel-opzet belichten 17 prominente sprekers uit 13 landen o.a. de (monopolie)rol van de architect (B & UK), de ontwerpverantwoordelijkheid van de Prüfung Ingenieur, de Maître d’Ouvrage délégué (D & F) of de ontwerpcertificeerder (RO & BG), de design aansprakelijkheid in het kader van een bouwteam, alliance of partnership (NL & UK), fit for purpose en verzekering (NL & DK) en bordeline engineering (ES & B). Alle voordrachten zijn in het Engels.
Meer informatie en inschrijven via www.bvbr.be.
Leden ie-net nemen deel aan het voordeeltarief van 140 € (excl. BTW).
 

Programma  2024

Al onze contactavonden zijn subsidieerbaar via kmo-portefeuille!

• Het conflict in de Kamer voor Minnelijke schikking met “meet & greet” – “on tour”
23 mei – 13.30 uur – Justitiepaleis Gent – NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ 
Docent-trainer: Meester Willem Meuwissen, bemiddelaar-advocaat
Meer info en inschrijven

• Gebruik van empirische methoden in deskundigenonderzoeken
30 mei – 19.00 uur (webinar)

Sprekers: ing. Bart Verstraeten (BIL) en ir. Jens Conderaerts (BIL)
Meer info en inschrijven

• Het conflict in de Kamer voor Minnelijke schikking met “meet & greet” – “on tour”
6 juni – 13.30 uur – Rijksarchief Leuven 

Docent-trainer: Meester Willem Meuwissen, bemiddelaar-advocaat
Meer info en inschrijven

• Ontploffingen: soorten, oorzaak, preventie, sporenonderzoek & cases
25 september – 19.00 uur (hybride opleiding)
Spreker: prof. Dr. ir. Filip Verplaetsen
Meer info en inschrijven

• Gebruik van eindige elementen methodes voor waarheidsvinding in deskundigenonderzoeken
24 oktober – 19.30 uur (webinar)
Spreker: Dr. ir. Dimitri Debruyne (Indurium Engineering Services)
Meer info en inschrijven

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek

Met de regelmaat van de klok vragen wij aan advocaten en juristen om een artikel te schrijven waarin een bepaald thema kort en bondig voor een ingenieurspubliek wordt uiteengezet. Op de pagina www.ie-net.be/juridischeartikels vindt u alles wat tot nu toe werd gepubliceerd. 


We hebben tevens oog voor boeken die interessant zijn voor ingenieurs die als gerechtsdeskundige en/of bemiddelaar optreden. Op www.ie-net.be/boekbesprekingen kan u onze eerste besprekingen terugvinden.


Wij zijn steeds op zoek naar onderwerpen die ons publiek kunnen interesseren. Hebt u een idee of een voorstel van onderwerp, dat recht uit uw praktijkervaring komt? Laat het ons dan weten en we zoeken wel een auteur. Stuur ideeën naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD
 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: opleiding@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen