Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Webinar “betonelementen en -constructies” op 24 januari om 19.00 uur
• Tweedaagse opleiding conflictmanagement en communicatietechnieken op 20 en 27 februari i.s.m. Nexus UAntwerpen (live) – leg een case voor en geniet 50% korting! Erkend door FBC
• Save the date: intervisie tussen rechters en gerechtsdeskundigen op 16 en 25 april om 19.00 uur (live)
• Juridisch artikel over meerwerken in aannemingsovereenkomsten door Mr. N. Clijmans
• Normen en standaarden: doe mee aan survey en maak kans op een Apple iPAd Air 10.9
• Interessant cassatiearrest over art. 976 Ger.W. (laattijdige indiening opmerkingen op voorlopig advies)
• Fellow Gerechtelijke Expertise (FGE-17) van 9 maart tot 4 mei 2024 (hybride opleiding)
• Programma voorjaar 2024
• Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen
 

Webinar “Deskundigenonderzoeken van betonelementen en -constructies” op 24 januari om 19.00 uur

Beton, onder al zijn vormen (gewapend, ongewapend, als structureel element, als decoratief element etc.), wordt al meer dan een eeuw wereldwijd toegepast in kleine, grote en zeer grote bouwwerken. Net als andere constructiematerialen heeft het een aantal intrinsieke eigenschappen waarmee op gepaste wijze rekening moet worden gehouden zowel tijdens het ontwerp, de uitvoering als de nazorg. Jammer genoeg treden hierbij soms problemen op die aanleiding geven tot schadegevallen waarover een deskundigenonderzoek met het oog op de geschilbeslechting dient te worden uitgevoerd. Dergelijke geschillen zijn legio en slorpen veelal veel energie van de betrokken bouwpartners op. Tijd om de theorie even op te frissen en wat praktische aspecten van deskundigenonderzoeken in die materie in detail te bekijken. Hiervoor doen we een beroep op twee topsprekers: em. prof. dr. ir. Luc Taerwe, emeritus hoogleraar betonconstructies Universiteit Gent, en ir. Maarten R. J. Swinkels, senior consultant SGS Intron.
Meer info en inschrijven

 

Tweedaagse opleiding conflictmanagement en communicatietechnieken op 20 en 27 februari i.s.m. Nexus UAntwerpen – leg een case voor en geniet 50% korting! Erkend door FBC voor 12 u

De meeste ingenieurs zijn met hun uitstekende technische capaciteiten ook prima analytische systeemdenkers, eerder binair dan contextueel. Wanneer echter de voortgang van een project wordt belemmerd of dit project vastloopt door sluimerende of expliciete meningsverschillen, is het niet de logica van het herstellen van het defect maar de benadering van de context op basis van conflictintelligentie die één en ander uit het slop kan halen waardoor de deal alsnog rond kan komen. In deze opleiding en vertrekkend vanuit praktische voorbeelden gaan Peter Crab en ing. Rudy Rooman (Bosch) interactief, dynamisch en veilig aan de slag om conflictintelligentie te oefenen en efficiënt te managen zodat dealmaking in het vizier komt. U krijgt alvast een voorsmaakje met dit introductiefilmpje. De opleiding is door de FBC erkend voor 12 uur en door de OVB voor 12 standaardpunten. 

We zijn op zoek naar enkele praktische casussen om te behandelen. Indien u een case voorlegt en deze wordt door de docenten opgepikt, dan kan u aan de opleiding deelnemen aan halve prijs! Stuur uw voorstel naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be

Meer info en inschrijven
 

Save the date: intervisie tussen rechters en gerechtsdeskundigen op 16 en 25 april om 19.00 uur (live)

Op 16 april en op 25 april organiseren we in het Ingenieurshuis van 19.00 tot 22.00 uur een intervisie tussen rechters en gerechtsdeskundigen. Daarvoor doen we een beroep op de heren Tom Coeckelbergh en Siegfried Busscher van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, Afd. Antwerpen. Dat is het ideale moment om als aspirant-gerechtsdeskundige kennis te maken met opdrachtgevers of om als ervaren gerechtsdeskundige casussen aan rechters en aan collega’s voor te leggen, om tips & tricks te krijgen en te geven, en om informeel van gedachten te kunnen wisselen buiten het formalisme van de zittingszaal. Noteer beide data alvast in uw agenda. We serveren vanaf 18.00u een broodjesmaaltijd waarbij u tevens aan netwerking kan doen.
Binnenkort meer informatie 

 

Nieuw boek “Rol, statuut en deontologie van de bemiddelaar”: koop het met een fikse korting

In navolging van het boek “Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige” hebben die Keure en ie-net ingenieursvereniging het boek “Rol, statuut en deontologie van de bemiddelaar” uitgegeven. Het is in de eerste plaats bestemd voor bemiddelaars met alle mogelijke specialisaties en disciplines, maar niet alleen voor hen. Ook voor de magistraat die een bemiddeling beveelt of een bemiddelingsakkoord moet homologeren zal dit boek nuttig zijn Dit boek is geschreven op maat van eenieder die met bemiddeling in contact komt: de projectingenieur, de architect, de arts, de psycholoog, de bedrijfsrevisor, de accountant, de advocaat, de commercieel manager en last but not least de gerechtsdeskundige; het is evenwel geen juridisch handboek. 

Wat mag u verwachten van dit boek? Vooreerst een inventarisatie van de diverse vormen van bemiddeling waarbij zowel de erkende als de niet-erkende bemiddelaar onder de loep wordt genomen. Vervolgens een blik op de plaats die de bemiddelaar in het justitiële landschap inneemt, zijn taak en bevoegdheden. Ook een toelichting bij een veel minder bekend aspect waarmee de erkend bemiddelaar wordt geconfronteerd: het beroepsgeheim en de geheimhoudingsplicht enerzijds en zijn rol in de witwaswetgeving en de witwaspreventie anderzijds. Ten slotte wordt een algemeen kader van de deontologie van toepassing op de erkende bemiddelaars geschetst.

De inhoudstafel van het boek kan u hier alvast inkijken.

Wie zijn de auteurs? Didier De Buyst (ed.), Theo De Beir, Torben Gering, Willem Meuwissen, Daniel Van den Bossche en Michaël (Miek) Warson met medewerking van Katalien Bollen, Peter Coene, Michel Deneyer, Leen Desticker, Bénédicte De Vuyst, Karel De Witte, Hennie Herijgers, Guy Jansen, An-Sofie Lauwers, Toon Lysens, Gert Heirman, Guy Hendrickx, Liesbeth Legiest, Stefan Molenaers, Luk Ostyn, Loes Salomez, Kristoff Simons, Henri Vandebergh, Jos Vandekerkhof en Johan Verbist.

Bent u lid van ie-net? Dan kan u het bestellen met een fikse korting. Het kost dan 59 € (incl. BTW) als u het op het Ingenieurshuis komt ophalen of 68,68 € (incl. BTW) als het u het per post wenst te ontvangen (incl. portkosten). Bestel het hier.
 

Juridisch artikel over meerwerken in aannemingsovereenkomsten door Mr. Nic Clijmans

In een recent arrest van 5 december 2022 heeft het Hof van Cassatie uitspraak gedaan over het bewijs van een aannemingsovereenkomst; het Hof aanvaardde dat de bestelling van meerwerken meteen het bewijs oplevert van de aanneming. Bijzonder is dat het Hof tot dit oordeel komt via de bewijsfiguur van de buitengerechtelijke bekentenis. We vroegen aan Meester Nic Clijmans om ons kort uiteen te zetten wat dat precies betekent. De kwestie van meerwerken is immers een veelvuldig terugkerend thema in deskundigenonderzoeken waarin engineering centraal staat en dus kan dat voor ingenieurs belangrijk zijn. Zijn bijdrage kan u hier lezen.
 

Normen en standaarden: doe mee aan survey en maak kans op een Apple iPAd Air 10.

Duurzaamheid (SDG’s) staat hoog op de agenda van bedrijven en organisaties wereldwijd. Normen kunnen helpen om duurzame doelstellingen te realiseren. In het kader van de Word Engineering Day (4 maart 2024) - die in het teken staat van duurzaamheid - lanceert ie-net in samenwerking met NBN een enquête naar het gebruik, het belang en de kennis van normen en normontwikkeling bij ingenieurs. Dit onderzoek helpt ons na te gaan hoe ie-net u als ingenieur beter kan ondersteunen in het gebruik en ontwikkelen van normen. Zo zal ie-net in samenwerking met NBN een gratis opleidingsreeks aanbieden inzake normontwikkeling voor ingenieurs in het voorjaar van 2024.
Doe mee en vul de enquête in op: https://nl.surveymonkey.com/r/ingenieurnormen

Indien u geïnteresseerd bent in de genese van technische en veiligheidsnormen, lees dan het artikel “L'émergence de la norme technique de sécurité en France vers 1820” dat een tiental jaar geleden werd gepubliceerd. U kan het hier vinden.
(Bron: www.cairn.info/revue-le-mouvement-social-2014-4-page-73.htm). Dat geeft een mooi overzicht weer van de ontwikkeling van normen vanaf het prille begin (“les balbutiements” om het poëtisch te zeggen) van de industriële revolutie.
 

Interessant cassatiearrest over art. 976 Ger.W. (laattijdige indiening opmerkingen op voorlopig advies)

Artikel 976 Ger.W. preciseert dat:

Na afloop van zijn werkzaamheden stuurt de deskundige zijn bevindingen, waarbij hij reeds een voorlopig advies voegt, ter lezing aan de rechter, aan de partijen en aan hun raadslieden. Tenzij de rechter vooraf een termijn heeft vastgesteld, bepaalt de deskundige, rekening houdende met de aard van het geschil, een redelijke termijn waarbinnen de partijen hun opmerkingen moeten maken. Behoudens andersluidende beslissing van de rechter of door de deskundige in zijn voorlopig advies bedoelde bijzondere omstandigheden, bedraagt die termijn ten minste vijftien dagen.
De deskundige ontvangt de opmerkingen van de partijen en van hun technische raadgevers voor het verstrijken van deze termijn. De deskundige houdt geen rekening met de opmerkingen die hij te laat ontvangt. De rechter kan deze ambtshalve uit de debatten weren.
Wanneer de deskundige na ontvangst van de opmerkingen van de partijen nieuwe verrichtingen onontbeerlijk acht, verzoekt hij de rechter daarvoor om toestemming overeenkomstig artikel 973, § 2.

In een arrest d.d. 03.11.2023 heeft het Hof van Cassatie bevestigd dat dit niet alleen geldt voor opmerkingen tijdens het deskundigenonderzoek maar ook daarna in casu in graad van beroep wanneer één van de partijen lang na het eindverslag komt aandraven met een eenzijdig expertiserapport. Het attest – in het Frans – kan u hier lezen. 
 

Nieuwe editie Fellow Gerechtelijke Expertise (FGE-17) van 9 maart tot 4 mei 2024 (hybride opleiding erkend door FOD Justitie)

Op 10 april 2014 is de nieuwe wet op het deskundigenonderzoek verschenen en dit met volgende titel “Wet tot wijziging van verschillende bepalingen met het oog op de oprichting van een nationaal register voor gerechtsdeskundigen.” In toepassing hiervan is het KB van 30 maart 2018 verschenen m.b.t. de erkenning van de verplichte juridische opleiding om in het Definitief Register van Gerechtsdeskundigen te worden opgenomen. Deze wet beoogt de officiële erkenning van deskundigen door FOD Justitie met het gevolg dat principieel enkel nog deze deskundigen door de diverse rechtbanken mogen aangeduid worden voor gerechtelijke opdrachten. Op basis van het uitvoeringsbesluit over de verplichte juridische opleiding voor gerechtsdeskundigen (dd. 30 maart 2018, B.S. 27/04/2018), is het traditionele FGE-programma grondig aangepast en kreeg het een upgrade. Het juridische luik van de cursus 'Fellow Gerechtelijke Expertise' start op 9 maart 2024 en richt zich tot personen die momenteel reeds als gerechtsdeskundige optreden maar de juridische vorming nog niet genoten hebben en eveneens tot personen die de ambitie hebben om in de toekomst gerechtelijke deskundigenopdrachten aan te nemen.
Meer info en inschrijven
 

Programma voorjaar 2024

Al onze contactavonden zijn subsidieerbaar via kmo-portefeuille!

• Deskundigenonderzoeken in betonelementen en -constructies
24 januari – 19.00 uur (webinar)

Sprekers: prof. Dr. ir. Luc Taerwe (emeritus UGent) en ir. Maarten Swinkels (SGS Intron)
Meer info en inschrijven

• Conflictmanagement en communicatietechnieken i.s.m. Nexus UAntwerpen
20 en 27 februari – 9.00 uur (live)

Docenten: trainer Peter Crab (Klaar) en co-trainer ing. Rudy Rooman (Bosch)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van eindige elementen methodes voor waarheidsvinding in deskundigenonderzoeken
29 februari – 19.30 uur (webinar)

Sprekers: Dr. ir. Dimitri Debruyne (Indurium Engineering Services)
Meer info en inschrijven

• Deskundigenonderzoeken in wegenbouw en infrastructuur
20 maart – 19.30 uur (webinar)

Spreker: Dr. ir. Anne Beeldens (AB Roads)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van planningtools: inleidende begrippen voor ingenieurs en niet-ingenieurs
23 april – 13.30 uur (webinar)

Spreker: Dr. Stijn Van de Vonder (Proove)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van planningtools voor gevorderden
7 mei – 13.30 uur (webinar)

Spreker: Dr. Stijn Van de Vonder (Proove)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van empirische methoden in deskundigenonderzoeken
30 mei – 19.00 uur (webinar)

Sprekers: ing. Bart Verstraeten (BIL) en ir. Jens Conderaerts (BIL)

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek

Met de regelmaat van de klok vragen wij aan advocaten en juristen om een artikel te schrijven waarin een bepaald thema kort en bondig voor een ingenieurspubliek wordt uiteengezet. Op de pagina www.ie-net.be/juridischeartikels vindt u alles wat tot nu toe werd gepubliceerd. 


We hebben tevens oog voor boeken die interessant zijn voor ingenieurs die als gerechtsdeskundige en/of bemiddelaar optreden. Op www.ie-net.be/boekbesprekingen kan u onze eerste besprekingen terugvinden.


Wij zijn steeds op zoek naar onderwerpen die ons publiek kunnen interesseren. Hebt u een idee of een voorstel van onderwerp, dat recht uit uw praktijkervaring komt? Laat het ons dan weten en we zoeken wel een auteur. Stuur ideeën naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD
 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen