Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Webinar aansprakelijkheid diverse bouwpartners in projectontwikkeling op 5 oktober om 19.00u
• Juridisch artikel over ontwerprichtlijn bevordering reparatie goederen en rol van ingenieurs daarin door Mr. Carlos De Wolf
• Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Mr. Meuwissen – Opleiding bijna volzet!
• Maak kennis met de “Dispute Board Manual” van de DRBF
• Verkiezingsmemorandum 2024
• Programma najaar 2023
Sneak preview programma voorjaar 2024
• Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen

 

Webinar “aansprakelijkheid van diverse bouwpartners in projectontwikkeling” 5 oktober om 19.00u

Vastgoedprofessionals komen zowel tijdens het ontwerp, de realisatie als na de oplevering niet zelden in aanraking met (de grenzen van) de respectieve rollen en aansprakelijkheden van hun bouwpartners zoals de bouwpromotor, de (onder)aannemer, de architect, de stabiliteitsingenieur, het ingenieursbureau technieken e.d. Denk aan de tienjarige aansprakelijkheid, de aansprakelijkheid voor lichte verborgen gebreken, nabuurschade, kabelschade, etc. Vaak spelen ingenieurs daarin een centrale rol, maar al even vaak worden ze het lijdend voorwerp tussen advocaten. De bedoeling van het webinar is om de diverse bepalingen op een rij te zetten en te illustreren a.d.h.v. casussen waarin zowel recht als engineering van pas komen. Hiervoor doen we een beroep op Mr. Ludo Ockier een in die materie gespecialiseerde advocaat.
Meer info en inschrijven

 

Juridisch artikel over de ontwerprichtlijn bevordering reparatie goederen en de rol van ingenieurs daarin door Mr. Carlos De Wolf

Met een voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende gemeenschappelijke regels ter bevordering van de reparatie van goederen en tot wijziging van Verordening (EU) 2017/23/94 en de Richtlijnen (EU) 2019/771 en (EU) 2020/1828 heeft de Europese Commissie op 22 maart 2023 een voorstel geformuleerd waarbij, als onderdeel van het Europees actieplan ter bevordering van de circulaire economie en ter ondersteuning van de duurzame economie, het recht van de consument op reparatie wettelijk wordt verankerd. Het betreft hier een initiatief dat samenhangt met andere door de Europese Commissie genomen initiatieven inzake duurzame producten, circulaire elektronica, de grotere rol van consumenten bij de groene transitie alsook met product-specifieke uitvoeringsverordeningen inzake het ecologisch ontwerpproces. Wat houdt dat allemaal precies in en is daarin een rol voor de ingenieurs weggelegd? We vroegen het aan Meester Carlos De Wolf, advocaat. Zijn uitgebreid artikel kan u hier lezen.

 

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Meester Willem Meuwissen – Opgelet: de opleiding is bijna volzet!

Sinds meer dan 50 jaar legt art. 977 Ger.W. aan de gerechtsdeskundige de verplichting op te pogen de partijen te verzoenen. Maar hoe moet een gerechtsdeskundige dat nu precies ondernemen? Wat zijn daarvan de juridische en technische grenslijnen? Waar liggen de valkuilen? En hoe ver kan hij daarin te ver gaan om het spreekwoordelijk te zeggen? Tijd om even het legaal kader op te frissen en vervolgens inspiratie te zoeken in de plethora van de bemiddelingstechnieken die in de laatste decennia werden ontwikkeld en onmisbaar zijn voor de gerechtsdeskundige bij het uitvoeren van zijn verzoeningsopdracht. Hiervoor doen we beroep op één van de meest bekende bemiddelaars uit België: Meester Willem Meuwissen, die zich met deze materie al bezig houdt sinds verscheidene decennia en aldus ook een autoriteit is op dat vlak. Hij is echter ook jurist, advocaat en docent en dus op de hoogte van de raakvlakken, valkuilen en “do’s & don’ts” waarmee gerechtsdeskundigen kunnen worden geconfronteerd wanneer ze een bemiddelingspoging ondernemen. Naast de gebruikelijke PowerPoint presentaties zal tevens een handige cursustekst ter beschikking worden gesteld.
Meer info en inschrijven

 

Maak kennis met de “Dispute Board Manual” van de DRBF

De Dispute Board Manual van de Dispute Resolution Board Foundation (DRBF), waarvan ie-net Tier 1 lid is, is beschikbaar. Het kan het best worden omschreven als “A reference guide for best practices in the implementation of Dispute Boards”. Indien u hiervan een exemplaar (gratis) wenst te bekomen, stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be (enkel voor leden).

 

Verkiezingsmemorandum

Op het congres van 24 juni 2023 werd het verkiezingsmemorandum 2024 besproken en vervolgens door het Bestuursorgaan van ie-net bekrachtigd. Eén van de vele aspecten dat daarin aan bod komt heeft betrekking op ingenieurs die als gerechtsdeskundige of als bemiddelaar optreden. Lees het memorandum, dat in beide landstalen beschikbaar is, hier in het Nederlands en hier in het Frans. Het zal thans aan alle beleidsmakers worden overgemaakt en worden toegelicht om onze standpunten kracht bij te zetten en – hopelijk – opgepikt te worden en naar beleidsdaden te worden omgezet.

 

Programma 2023

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen - Opleiding is bijna volzet!
16 en 23 september – 9.30 uur (live)
Docent: Meester Willem Meuwissen (Meuwissen advocaten & bemiddelaars)
Meer info en inschrijven 

De aansprakelijkheid van de diverse bouwpartners in het kader van de projectontwikkeling
5 oktober – 19.00 uur (webinar)
Spreker: Meester Ludo Ockier (Ockier advocaten)
Meer info en inschrijven

• Rol, statuut en deontologie van de bemiddelaar doorgrond met blik op Frankrijk en Nederland i.s.m. die Keure en FBC – Mediation Week – erkend door FBC
10 oktober – 13.00 uur in Brussel (live)
Tweetalige studienamiddag met slotwoord door minister van Justitie V. Van Quickenborne
Meer info en inschrijven www.diekeure.be/opleidingen (subsidieerbaar via KMO Portefeuille)

• Schadevergoeding in overheidsopdrachten i.h.b. de “formule Flamme”: principes en praktische aspecten
Tweetalige studienamiddag i.s.m. FABI en ORI

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be


 

Sneak preview programma voorjaar 2024

Belangrijke opmerking: vanaf 2024 zijn al onze contactavonden subsidieerbaar via KMO Portefeuille!

• Deskundigenonderzoeken in betonelementen en -constructies
24 januari – 19.00 uur
(webinar)
Sprekers: prof. Dr. ir. Luc Taerwe (emeritus UGent) en ir. Maarten Swinkels (SGS Intron)
Meer info en inschrijven

• Conflictmanagement en communicatietechnieken (i.s.m. Nexus UAntwerpen)
20 en 27 februari – 9.00 uur
(live)
Docenten: trainer Peter Crab (Klaar) en co-trainer ing. Rudy Rooman (Bosch)

• Gebruik van simulatiemethoden in deskundigenonderzoeken
29 februari – 19.30 uur
(webinar)
Sprekers: Dr. ir. Dimitri Debruyne (Indurium Engineering Services)

• Gebruik van empirische methoden in deskundigenonderzoeken
19.00 uur
(webinar)
Sprekers: ing. Bart Verstraeten (BIL) en ir. Jens Conderaerts (BIL)

• Deskundigenonderzoeken in wegenbouw en infrastructuur
19.30 uur
(webinar)
Spreker: Dr. ir. Anne Beeldens (AB Roads)

• Gebruik van planningtools: inleidende begrippen voor ingenieurs en niet-ingenieurs
13.30 uur
(webinar)
Spreker: Dr. Stijn Van de Vonder (Proove)

• Gebruik van planningtools voor gevorderden
13.30 uur
(webinar)
Spreker: Dr. Stijn Van de Vonder (Proove)
 

Juridische artikels voor een ingenieurspubliek

Met de regelmaat van de klok vragen wij aan advocaten en juristen om een artikel te schrijven waarin een bepaald thema kort en bondig voor een ingenieurspubliek wordt uiteengezet. Op de pagina www.ie-net.be/juridischeartikels vindt u alles wat tot nu toe werd gepubliceerd. 


We hebben tevens oog voor boeken die interessant zijn voor ingenieurs die als gerechtsdeskundige en/of bemiddelaar optreden. Op www.ie-net.be/boekbesprekingen kan u onze eerste besprekingen terugvinden.


Wij zijn steeds op zoek naar onderwerpen die ons publiek kunnen interesseren. Hebt u een idee of een voorstel van onderwerp, dat recht uit uw praktijkervaring komt? Laat het ons dan weten en we zoeken wel een auteur. Stuur ideeën naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen