Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

•    Webinar over de voorlopige en definitieve oplevering van complexe projecten op 31 mei om 19.30u
•    Herbekijk webinar “gebruik van e-Deposit en andere digitale tools door gerechtsdeskundigen”
•    Een uitstekend boek over onderhandelen en bemiddelen
•    Neem gratis deel aan één van onze volgende webinars door een casus voor te leggen
•    Word vertegenwoordiger van ie-net bij de Dispute Resolution Board Foundation
•    Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Mr. Meuwissen
•    Programma 2023
•    Juridische artikels voor een ingenieurspubliek
•    De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
•    Diversen

 

Webinar over de voorlopige en definitieve oplevering van complexe projecten op 31 mei om 19.30u

Ingenieurs die werkzaam zijn in industriële projecten zien de opleveringsdatum met gemengde gevoelens tegemoet: enerzijds de bekroning van een maanden- of zelfs jarenlange inzet om het project te voltooien, maar anderzijds ook een zekere vrees omdat “the proof of the pudding is in the eating” en dus zal de bouwheer c.q. eindklant de installatie, de werken, de ontwikkeling e.d. dienen te beoordelen alvorens de oplevering desgevallend met opmerking te verlenen dan wel – en dat gebeurt vaker dan gedacht – te weigeren. In dat laatste geval zal er zich een technisch-juridische discussie ontwikkelen waarin de betrokken ingenieurs zullen worden meegezogen en waarvan zij het lijdend voorwerp zullen worden. Nochtans kunnen veel problemen proactief worden vermeden, dan wel gemilderd om de oplevering op een meer vlekkeloze wijze te laten plaatsvinden. En zelfs wanneer de oplevering een moeilijke bevalling zou worden, dan bestaan er uitwegen zonder te vervallen in een bitse juridische strijd waar finaal zowel de bouwheer als de aannemer de dupe van dreigen te worden. De contactavond heeft tot doel een overzicht te geven van de principes van de voorlopige en definitieve oplevering van complexe projecten en om vervolgens een aantal casussen te bespreken. De spreker is Meester Werner Eyskens (Crowell & Moring).
Meer info en inschrijven
 

Herbekijk het webinar “gebruik van e-Deposit en andere digitale tools door gerechtsdeskundigen”

Zowat 400 deelnemers hebben op 28 maart jl. ons webinar over het gebruik van e-Deposit en andere digitale tools door gerechtsdeskundigen gevolgd. Wij danken alle personen van FOD Justitie en van Team Justitie (kabinet van de minister) die hieraan hebben meegewerkt.
U vindt hier alle getoonde PowerPoint presentaties terug evenals een handleiding voor JustInvoice waarmee parketdeskundigen hun facturen bij FOD Justitie via elektronische weg kunnen indienen. U vindt er ook de vragen die in de aanloop naar het webinar werden gesteld welke we exhaustief hebben beantwoord. Ten slotte vindt u een voorstel van standaardisatie van de deskundigenverslagen m.h.o.o. Data Mining en een ontwerp voor de integrale digitalisering van burgerlijke deskundigenonderzoeken via de oprichting van het “EXP platform”.
Indien u het webinar niet hebt kunnen volgen, dan kan u het hier op YouTube herbekijken inclusief de vrij uitgebreide vraag & antwoord sessie waarvan u ongetwijfeld veel zal opsteken.

 

Een uitstekend boek over onderhandelen en bemiddelen

Onderhandelen en bemiddelen worden soms bestempeld als soft skills maar er is weinig soft aan deze materie. Dat is wat te lezen staat op de achterflap van het boek “Constructief omgaan met conflicten en geschillen” van Alain-Laurent Verbeke en Geert Vervaeke (2de herziene editie, Boom juridisch Antwerpen). Vele ingenieurs zullen dat met enige ironie lezen want van hen wordt vaak gezegd dat ze over weinig soft skills beschikken. Of daar een grond van waarheid in schuilt laten we in het midden, maar het is zeker niet overdreven te beweren dat pas afgestudeerde ingenieurs weinig of niet in contact gekomen zijn met de technieken van onderhandelen en bemiddelen om constructief met conflicten en geschillen te kunnen omgaan. Nochtans komt de ingenieur in de vele functies die hij gedurende zijn loopbaan zal bekleden, weze het ontwerpingenieur, projectingenieur, projectdirecteur, technisch directeur of zelfs CEO van een bedrijf, in contact met conflicten. Denk maar aan interne onenigheid binnen het ontwerpteam, hoog oplopende discussies met de klant of de leverancier en in het slechtste geval een gerechtelijke procedure met één of meer tegenpartijen waarbij advocaten het hoge woord voeren. Beweren dat een wereld zonder conflicten mogelijk is, is zeker een brug te ver, maar alleszins is het wel mogelijk om constructief of alleszins constructiever met conflicten en met geschillen om te gaan. Hoe zal u vragen? Opleidingen in die materie zijn er in overvloed, doch die opleidingen niet alleen tijdsintensief maar vaak ook zeer duur. Soms volstaat het om er met de regelmaat van de klok wat over te lezen om op uw eigen tempo e.e.a. bij te leren. Dat is te theoretisch zal u zeggen? Welnu, dan biedt het voormelde boek een oplossing want het bevat tal van QR-codes waarmee aan de lezer een aantal clips worden aangereikt ter illustratie of verdieping bij de materie. Dat boek, dat amper 25,90 € voor de online versie kost, is dus op uw maat geschreven! Meer informatie over de auteur vindt u hier en het boek zelf kan u hier bestellen. Uiteraard is een “echte” praktische oefening soms wel nodig en nuttig. Bij ie-net geven we dergelijke zeer praktijkgerichte opleidingen zoals bv. ’Van ingenieur tot manager’, ‘Personal Leadership vaardigheden’, ‘Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen’.
 

Neem gratis deel aan één van onze volgende webinars door een casus voor te leggen

In het voorjaar 2023 organiseert de ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen & Bemiddelaars twee webinars waarvoor we op zoek zijn naar concrete casussen die, indien ze worden weerhouden, door de sprekers op het webinar zullen worden behandeld. Hiervoor rekenen we op uw input en daarbij maakt u kans om gratis aan het desbetreffende webinar deel te nemen.

Ziehier wat we in petto hebben waaraan u desgevallend een concrete bijdrage kan leveren en waaraan u desgevallend een inhoudelijke bijdrage kan leveren.

•    Op 31 mei om 19.30u ontvangen we Meester Werner Eyskens (Crowell & Moring advocaten) die in eerste instantie de basisbeginselen zal uiteenzetten van de wijze waarop de voorlopige en de definitieve oplevering gebeuren, vertrekkende van het wettelijke kader in België zowel voor overheidsopdrachten als voor private aannemingen, en daarbij ook de sprong zal maken naar internationale aannemingscontracten die veelal beheerst worden door het Angelsaksische recht. Vervolgens zullen casussen worden besproken, die zowel door de spreker zelf worden aangebracht, maar ook door de deelnemers op voorhand kunnen worden voorgelegd. We raden u aan om eerst kennis te nemen van zijn artikel “Tien valkuilen en opportuniteiten in complexe aannemingsproject” en dan eens na te denken of u een casus kan voorleggen waarmee u destijds werd of nu wordt geconfronteerd hetzij als projectingenieur, hetzij als ir.-architect, hetzij als gerechtsdeskundige, hetzij als technisch adviseur van één van de partijen.
•    Op 13 juni om 19.00u ontvangen we prof. ir. Bruno Stuyts (UGent) en ir. Johan Decorte (Hogent) die het zullen hebben over Monte-Carlosimulaties en Artificiële Intelligentie (bv. Chat GPT) in deskundigenonderzoeken i.h.b. in de waarheidsvinding of voor een meer accurate raming van de geleden schade. De vraag die hierbij centraal staat is of Artificiële Intelligentie hiermee zijn intrede zal doen in het deskundigenonderzoek. Hebt u zelf ooit een dergelijke tool gebruikt in het raam van een deskundigenonderzoek? Hebt u momenteel een casus waarin u dat overweegt doch waarbij u twijfelt hoe er precies aan te beginnen? Of hebt u bedenkingen bij de aanwending van die tool in deskundigenonderzoeken? Of meer in het algemeen hebt u Monte-Carlosimulaties of Chat GPT al toegepast in een engineeringproject waarin iets was misgelopen om zo meer inzicht te krijgen in de faaloorzaak?

Hebt u een vraag die u wenst te stellen of een concrete casus die u wenst voor te leggen rond één van de drie voormelde thema’s, stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be. Indien uw casus door ons wordt weerhouden, dan mag u gratis deelnemen aan het desbetreffende webinar.
 

 

Word vertegenwoordiger van ie-net bij de Dispute Resolution Board Foundation

Sinds begin dit jaar is ie-net “Corporate Member Tier 1” geworden van de Dispute Resolution Board Foundation, een internationale stichting met zetel in de VS (www.drb.org), afgekort DRBF. De DRBF biedt hulp bij de wereldwijde toepassing van de Dispute Board-methode door advies en suggesties te geven die zijn afgestemd op de voorwaarden en praktijken die in projectgebieden bestaan. De snelle verspreiding van het Dispute Board-systeem wereldwijd heeft ertoe geleid dat het wordt gebruikt voor tal van grote bouwprojecten, het vermijden van talloze geschillen en het leveren van aanzienlijke besparingen. Ons lidmaatschap laat ons toe om vier vertegenwoordigers bij de DRBF af te vaardigen. Elke vertegenwoordiger geniet alle ledenvoordelen, inclusief gereduceerde prijzen op DRBF-evenementen en krijgt toegang tot het gereserveerde gedeelte van de webstek en de uitgebreide documentbibliotheek met presentaties van conferenties, whitepapers en publicaties. Als vertegenwoordiger kan u daar ook uw eigen artikels publiceren. Elke vertegenwoordiger kan contacten leggen met andere professionals via evenementen en vrijwilligerswerk in eigen land, regio en wereldwijd, en met professionals via de online ledendatabase en de LinkedIn-groep van de DRBF. In ruil voor de geprivilegieerde status van vertegenwoordiger van ie-net in de DRBF verwachten we dat u actief meewerkt aan de verdere uitbouw van de Deelgroep Ingenieurs-Deskundigen & Bemiddelaars door bv. webinars of opleidingen mee op poten te zetten, of korte artikels te schrijven voor de nieuwsbrief.
Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be met een korte voorstelling van uzelf en wat u voor ie-net Deelgroep Ingenieurs-Deskundigen & Bemiddelaars kan betekenen..

 

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Mr. Meuwissen

Sinds meer dan 50 jaar legt art. 977 Ger.W. Wetboek aan de gerechtsdeskundige de verplichting op te pogen de partijen te verzoenen. Maar hoe moet een gerechtsdeskundige dat nu precies ondernemen? Wat zijn daarvan de juridische en technische grenslijnen? Waar liggen de valkuilen? En hoever kan hij daarin te ver gaan om het spreekwoordelijk te zeggen? Tijd om even het legaal kader op te frissen en vervolgens inspiratie te zoeken in de plethora van de bemiddelingstechnieken die in de laatste decennia werden ontwikkeld en onmisbaar zijn voor de gerechtsdeskundige bij het uitvoeren van zijn verzoeningsopdracht. Hiervoor doen we beroep op één van de meest bekende bemiddelaars uit België: Meester Willem Meuwissen, die zich met deze materie al bezighoudt sinds verscheidene decennia en aldus ook een autoriteit is op dat vlak. Hij is echter ook jurist, advocaat en docent en dus op de hoogte van de raakvlakken, valkuilen en “do’s & don’ts” waarmee gerechtsdeskundigen kunnen worden geconfronteerd wanneer ze een bemiddelingspoging ondernemen. Naast de gebruikelijke PowerPoint presentaties zal tevens een handige cursustekst ter beschikking worden gesteld.
Meer info en inschrijven
 

 

Programma 2023

De voorlopige en definitieve oplevering in complexe projecten 
Spreker: Meester Werner Eyskens (Crowell & Moring advocaten)
31 mei – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Monte-Carlosimulaties en AI in het deskundigenonderzoek?
Sprekers: prof. ir. Bruno Stuyts (UGent) en ir. Johan Decorte (Hogent)
13 juni – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

De aansprakelijkheid en verzekeringen in de bouwsector
Sprekers: Meester Tom Reingraber en Meester Julie De Pauw (CMS advocaten)
6 september – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen
Docent: Meester Willem Meuwissen (Meuwissen advocaten & bemiddelaars)
16 en 23 september – 9.30 uur (live)
Meer info en inschrijven 

De aansprakelijkheid van de diverse bouwpartners in het kader van de projectontwikkeling
Spreker: Meester Ludo Ockier (Ockier advocaten)
5 oktober – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

 

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be


 

Juridische artikels voor een ingenieurspubliek

Met de regelmaat van de klok vragen wij aan advocaten en juristen om een artikel te schrijven waarin een bepaald thema kort en bondig voor een ingenieurspubliek wordt uiteengezet. Op de pagina www.ie-net.be/juridischeartikels vindt u alles wat tot nu toe werd gepubliceerd. 
Wij zijn steeds op zoek naar onderwerpen die ons publiek kunnen interesseren. Hebt u een idee of een voorstel van onderwerp, dat recht uit uw praktijkervaring komt? Laat het ons dan weten en we zoeken wel een auteur. Stuur ideeën naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
Vind hier alle tot nu toe gepubliceerde juridische artikels terug.

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen