Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

•  Webinar “Raming van winstderving en andere immateriële schade: cases” op 22 maart om 19.00u
•  Juridisch artikel over waarschuwingsplicht, weigeringsplicht en controleverplichting van de architect door Mr. Lenders en Mr. Vos
•  Neem gratis deel aan één van onze volgende webinars door een casus voor te leggen
•  Feedback van de minister van Justitie op door ons aangehaalde aandachtspunten
•  Gratis webinar over gebruik van e-Deposit door gerechtsdeskundigen op 28 maart om 18.00u
•  PowerPoint presentatie over vetusteitsaftrek bij vergoeding van zaakschade door Mr. Clijmans
•  Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Mr. Meuwissen
•  Update van de contactgegevens van de griffies
•  Programma 2023
•  De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
•  Diversen

 

Webinar “Raming van winstderving en andere immateriële schade: cases” op 22 maart om 19.00u

Claims in de industrie betreffen vaak niet alleen zuiver materiële schade zoals het herstellen van de opgetreden schade of het wegwerken van de gebrekkig uitgevoerde werken, doch ook immateriële schade zoals Increased Cost of Working (ICW), winstderving, gebruiksderving, niet-dekking van de algemene kosten en andere begrippen die vaak goed op elkaar gelijken, maar soms wel zeer verschillend zijn. Het webinar, gedoceerd door Hennie Herijgers, bedrijfsrevisor bij BDO, heeft als doel om alles op een rij te zetten en te illustreren a.d.h.v. cases uit de praktijk.
Meer info en inschrijven

 

Juridisch artikel over de waarschuwingsplicht, de weigeringsplicht en de controleverplichting van de architect door Mr. Lenders en Mr. Vos

Dit artikel behandelt het samenspel tussen enerzijds de waarschuwings- en weigeringsverplichting van een aannemer en anderzijds de controleverplichting van een architect. Deze problematiek kwam recentelijk aan bod in een vonnis van de ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen (Antwerpen 23 december 2021, TBO 2022, 34-40). De rechtbank diende te oordelen over de respectievelijke verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de aannemer en de architect bij gebrekkig uitgevoerde doorboringen in de vloerplaat van een kantoorgebouw. De uitvoering was dermate gebrekkig dat de algemene veiligheid en stabiliteit in het gedrang kwam. In de beoordeling van de rechtbank om tot aansprakelijkheid te besluiten, gaat deze uitgebreid in op de waarschuwings- en weigeringsverplichting van de aannemer en de controleverplichting van de architect. Lees hier het volledige artikel geschreven door Mr. Christophe Lenders en Mr. Maarten Vos (GSJ advocaten).

 

Neem gratis deel aan één van onze volgende webinars door een casus voor te leggen

In het voorjaar 2023 organiseert de ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen & Bemiddelaars drie webinars waarvoor we op zoek zijn naar concrete casussen die, indien ze worden weerhouden, door de sprekers op het webinar zullen worden behandeld. Hiervoor rekenen we op uw input en daarbij maakt u kans om gratis aan het desbetreffende webinar deel te nemen.

Ziehier wat we in petto hebben waaraan u desgevallend een concrete bijdrage kan leveren en waaraan u desgevallend een inhoudelijke bijdrage kan leveren.

•    Op 20 april om 19.00u ontvangen we Meester Wim Goossens (Eubelius advocaten) die de technische en juridische aansprakelijkheid zal ontrafelen. Dat zal gebeuren a.d.h.v. praktische cases die op het webinar aan bod zullen komen. I.h.b. denken we aan de formulering van deskundigenopdrachten waarin het onderscheid tussen beide begrippen niet of onvoldoende werd gemaakt en waarover discussie met de partijen gerezen is (al dan niet na opmaak van het voorlopig advies), of concrete casussen waarbij de gerechtsdeskundige om de tussenkomst van de controlerechter heeft dienen te verzoeken ten einde e.e.a. uit te klaren en/of te trancheren.
•    Op 31 mei om 19.30u ontvangen we Meester Werner Eyskens (Crowell & Moring advocaten) die in eerste instantie de basisbeginselen zal uiteenzetten van de wijze waarop de voorlopige en de definitieve oplevering gebeuren, vertrekkende van het wettelijke kader in België zowel voor overheidsopdrachten als voor private aannemingen, en daarbij ook de sprong zal maken naar internationale aannemingscontracten die veelal beheerst worden door het Angelsaksische recht. Vervolgens zullen casussen worden besproken, die zowel door de spreker zelf worden aangebracht, maar ook door de deelnemers op voorhand kunnen worden voorgelegd. We raden u aan om eerst kennis te nemen van zijn artikel “Tien valkuilen en opportuniteiten in complexe aannemingsproject” en dan eens na te denken of u een casus kan voorleggen waarmee u destijds werd of nu wordt geconfronteerd hetzij als projectingenieur, hetzij als ir.-architect, hetzij als gerechtsdeskundige, hetzij als technisch adviseur van één van de partijen.
•    Op 13 juni om 19.00u ontvangen we prof. ir. Bruno Stuyts (UGent) en ir. Johan Decorte (Hogent) die het zullen hebben over Monte-Carlosimulaties en Artificiële Intelligent (bv. Chat GPT) in deskundigenonderzoeken i.h.b. in de waarheidsvinding of voor een meer accurate raming van de geleden schade. De vraag die hierbij centraal staat is of Artificiële Intelligentie hiermee zijn intrede zal doen in het deskundigenonderzoek. Hebt u zelf ooit een dergelijke tool gebruikt in het raam van een deskundigenonderzoek? Hebt u momenteel een casus waarin u dat overweegt doch waarbij u twijfelt hoe er precies aan te beginnen? Of hebt u bedenkingen bij de aanwending van die tool in deskundigenonderzoeken? Of meer in het algemeen hebt u Monte-Carlosimulaties of Chat GPT al toegepast in een engineeringproject waarin iets was misgelopen om zo meer inzicht te krijgen in de faaloorzaak?

Hebt u een vraag die u wenst te stellen of een concrete casus die u wenst voor te leggen rond één van de drie voormelde thema’s, stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be. Indien uw casus door ons wordt weerhouden, dan mag u gratis deelnemen aan het desbetreffende webinar.

Feedback van de minister van Justitie op door ons aangehaalde aandachtspunten

In het raam van de belangenbehartiging die ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen & Bemiddelaars op zich neemt om te streven naar een steeds betere, snellere en efficiëntere uitvoering van opdrachten die door rechtbanken en hoven aan ingenieurs en meer algemeen aan gerechtsdeskundigen uit alle disciplines worden toevertrouwd, hebben we in navolging van ons symposium “Uitdagingen van het deskundigenonderzoek op korte en lange termijn” dat op 08.02.2022 is doorgegaan, aandachtspunten en bezorgdheden aan de minister van Justitie kenbaar gemaakt. We zijn zeer verheugd u te mogen melden dat we op 23.01.2023 van hem een zeer uitvoerig antwoord hebben gekregen dat u hier kan lezen (Tip: log eerst in op www.ie-net.be). U zal hierin meer lezen over het K.B. permanente vorming dat er zit aan te komen, over de (on)verenigbaarheden voor het uitoefenen van de functie van gerechtsdeskundige waarover de Aanvaardingscommissie zich thans buigt en over de verdere digitalisering van Justitie. Hebt u suggesties om de uitoefening van het beroep van gerechtsdeskundige te verbeteren of wenst u een bepaalde specifieke toestand aan te kaarten bij de minister van Justitie? Neem dan contact op met de coördinator van de ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen & Bemiddelaars door een e-mail te sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.

 

Gratis webinar over gebruik van e-Deposit door gerechtsdeskundigen op 28 maart om 18.00u

Om de digitale transformatie bij Justitie te helpen versnellen, organiseert ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen i.s.m. FOD Justitie op 28 maart om 18u00 een gratis webinar om het gebruik van e-Deposit en andere digitale tools door gerechtsdeskundigen te illustreren a.d.h.v. cases. Er zal de mogelijkheid worden geboden vragen te stellen zowel aan griffiers die dat systeem elke dag gebruiken alsook aan de IT specialisten die het hebben ontwikkeld. De bedoeling is dat een gerechtsdeskundige na het volgen van dat webinar uitsluitend digitaal met de griffie communiceert m.u.v. het voorlopig advies en het eindverslag waarvan nog steeds een papieren versie (de “minuut”) dient te worden neergelegd. Dat webinar staat open voor alle gerechtsdeskundigen mits voorafgaande registratie hier.
 

 

PowerPoint presentatie over vetusteitsaftrek bij vergoeding van zaakschade door Mr. Clijmans

In navolging van het artikel over vetusteitsaftrek bij schadevergoeding met een toelichting bij het cassatiearrest van 17 september 2020 vindt u hier de PowerPoint presentatie “Vetusteitsaftrek bij vergoeding van zaakschade?” van Mr. Nic Clijmans om u daarin wegwijs te helpen.

 

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Mr. Meuwissen

Sinds meer dan 50 jaar legt art. 977 Ger.W. Wetboek aan de gerechtsdeskundige de verplichting op te pogen de partijen te verzoenen. Maar hoe moet een gerechtsdeskundige dat nu precies ondernemen? Wat zijn daarvan de juridische en technische grenslijnen? Waar liggen de valkuilen? En hoe ver kan hij daarin te ver gaan om het spreekwoordelijk te zeggen? Tijd om even het legaal kader op te frissen en vervolgens inspiratie te zoeken in de plethora van de bemiddelingstechnieken die in de laatste decennia werden ontwikkeld en onmisbaar zijn voor de gerechtsdeskundige bij het uitvoeren van zijn verzoeningsopdracht. Hiervoor doen we beroep op één van de meest bekende bemiddelaars uit België: Meester Willem Meuwissen, die zich met deze materie al bezig houdt sinds verscheidene decennia en aldus ook een autoriteit is op dat vlak. Hij is echter ook jurist, advocaat en docent en dus op de hoogte van de raakvlakken, valkuilen en “do’s & don’ts” waarmee gerechtsdeskundigen kunnen worden geconfronteerd wanneer ze een bemiddelingspoging ondernemen.
Meer info en inschrijven

Update van de contactgegevens van de griffies

Wij hebben de contactgegevens en desgevallend richtlijnen c.q. codes van goede praktijk van alle Nederlandstalige rechtbanken van eerste aanleg, ondernemingsrechtbank en hoven van beroep geüpdatet. U kan die hier vinden (enkel voor leden). Let wel: hoe goed we ook ons best hebben gedaan, een materiële fout in deze gegevens is altijd mogelijk.

 

Programma 2023

•    Raming van winstderving en andere immateriële schade
Spreker: bedrijfsrevisor Hennie Herijgers (BDO)
22 maart – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

•    Gebruik van e-Deposit door gerechtsdeskundigen
28 maart – 18.00 uur (webinar)
Gratis inschrijven

•    De technische en juridische aansprakelijkheden ontrafeld
Spreker: Meester Wim Goossens (Eubelius advocaten)
20 april – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

•    De voorlopige en definitieve oplevering in complexe projecten 
Spreker: Meester Werner Eyskens (Crowell & Moring advocaten)
31 mei – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

•    Monte-Carlosimulaties en Chat GPT: doorbraak van AI in het deskundigenonderzoek?
Sprekers: prof. ir. Bruno Stuyts (UGent) en ir. Johan Decorte (Hogent)
13 juni – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

•    De aansprakelijkheid en verzekeringen in de bouwsector
6 september – 19.30 uur (webinar)
Sprekers: Meester Tom Reingraber en Meester Julie De Pauw (CMS advocaten)
Meer info en inschrijven

•    De aansprakelijkheid van de diverse bouwpartners in het kader van de projectontwikkeling
5 oktober – 19.00 uur (webinar)
Spreker: Meester Ludo Ockier (Ockier advocaten)
Meer info en inschrijven

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be


 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD

Bekijk hieronder de agenda van BVBR (de leden van ie-net kunnen deelnemen aan het ledentarief van de BVBR-leden):

•    ESCL Webinar 28 februari 2023: 10u00 – 11u00
Relational Contracts and Good Faith in Construction Contracts
Experiences from the UK and Australia of how to contract better
Spreker (E): Prof. David Christie (Gordon University Aberdeen - Australia)

•    BVBR Webinar 21 maart 2023: 12u30 – 14u00
RGDP & Marchés Publics
Sprekers (FR): Johanne Ligot & Pauline Abba (Elegis Avocats)
 
•    BVBR Studienamiddag 6 juni 2023: 13u00 – 17u30
De assistenten van de Opdrachtgever

Inschrijven kan hier
 

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen