Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade op 20 september om 19.00 (webinar)
• Vetusteitsaftrek bij schadevergoeding: toelichting bij het cassatiearrest van 17 september 2020
• Mediation Week: “Governance als tool voor conflictpreventie” i.s.m. Guberna op 10 oktober om 17.00 (webinar)
• Symposium: “Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects” op 1 december om 16.30 in het Ingenieurshuis
• ICC Belgium: Unified Patent Court (UPC) seminarie 29 september
• Registratie als geotechnisch deskundige of geotechnicus: doe nu het nodige!
• Basisopleiding veiligheid binnenkort verplicht in de bouw: docenten gezocht
• Nieuws vanuit LRGD: Symposium op 17/11 en “leidraad deskundigen in civiele zaken”
• Staat u al op de distributielijst ingenieursdeskundigen@ie-net.be?
• Programma najaar 2022-voorjaar 2023
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen

 

Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade op 20 september om 19.00 (webinar)

De ongeziene waterschade die zich in de zomer 2021 o.m. in ons land en in Duitsland heeft voorgedaan heeft de problematiek van de klimaatverandering nóg scherper gesteld. Een vaak door het publiek over het hoofd geziene aspect is dat van het juiste ontwerp, de correcte uitvoering en het gepaste onderhoud van riolerings- en afwateringssystemen in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuurwerken. Jammer genoeg ontstaan hierbij soms schadegevallen waarover een deskundigenonderzoek met het oog op de geschilbeslechting dient te worden uitgevoerd. Dergelijke geschillen zijn legio en slorpen veelal veel energie van de betrokken bouwpartners en/of verzekeraars op. Tijd om de theorie even op te frissen en wat praktische aspecten van deskundigenonderzoeken in die materie in detail te bekijken. Voor dit webinar hebben we zowel een spreker vanuit academische hoek, nl. prof. dr. ir. Patrick Willems (KU Leuven), als twee sprekers die dagelijks dergelijke schadegevallen afhandelen, nl. ir. Lieven Gurny en ir. Wim Ringelé (expertisebureau Penta-Crawford). Meer info en inschrijven

 

Vetusteitsaftrek bij schadevergoeding: toelichting bij het cassatiearrest van 17 september 2020

In onze reeks van juridische artikels voor ingenieurs, leest u deze keer nieuws over de vetusteitsaftrek bij schadevergoeding met een toelichting bij het cassatiearrest van 17 september 2020 door Meesters K. Tobback en R. Van de Gaer, advocaten bij Markato Law. Het artikel vindt u hier.

 

Mediation Week: “Governance als tool voor conflictpreventie” i.s.m. Guberna op 10 oktober om 17.00 (webinar)

In dit webinar zal door twee topsprekers van Guberna, het instituut voor de bestuurders, worden geïllustreerd hoe goed bestuur kan helpen om conflicten doorheen de organisatie te mitigeren of te vermijden. Een heldere delegatie van bevoegdheden in de organisatie vormt de basis om tot heldere communicatie te komen, maar ook soft skills en groepsdynamiek spelen daar een rol. Deze sessie gaat zowel in op formele organisatorische elementen, als op menselijke gewoontes en hoe juist te communiceren. De erkenningsaanvraag voor 3 uren permanente vorming bij de FBC is ingediend; het IBJ heeft het webinar inmiddels erkend voor 3 punten voortgezette opleiding en OVB met 3 standaardpunten.
Meer info en inschrijven

 

Symposium: “Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects” op 1 december om 16.30 in het Ingenieurshuis

Op 1 december 2022 om 16u30 organiseert ie-net in samenwerking met ICC België, Cepani, BVBR/ABDC, het VBO en ADEB-VBA het symposium “Conflict resolution in industrial and construction projects”. Deze topics komen alvast aan bod: project uncertainty, project risk and allocation of that risk, procurement processes and forms which provide co-operation and good faith behavior, early identification of potential for claim and dealing with it albeit on an interim basis, workable multi-tier dispute resolution procedures, the ICC Dispute Board Rules, etc.
Meer info en inschrijven
 

ICC Belgium: Unified Patent Court (UPC) seminarie 29 september

Op 29 september organiseert ICC België een seminarie over het Unified Patent Court (UPC) dat eraan zit te komen. Meer informatie vindt u hier
 

Registratie als geotechnisch deskundige of geotechnicus: doe nu het nodige!

Op zoek naar een geregistreerd geotechnisch deskundige of geotechnicus? In tegenstelling tot bodemsaneringsdeskundigen zijn geotechnici en geotechnisch deskundigen niet onderworpen aan een wettelijke erkenning. In de prijsgedreven markt van geotechnische opdrachten (zowel proeven als studies) leidt dit niet altijd tot de gewenste kwaliteit. Om toch een houvast te bieden bij de toewijzing van dergelijke opdrachten heeft de Belgische Groepering voor Grondmechanica en Geotechniek (BGGG) samen met de Belgische Vereniging voor Ingenieursgeologie en Rotsmechanica (RockEnGeo) een registratieproject opgezet. Doel is de kwaliteit van geotechnische onderzoeken en studies, zowel kwantitatief als kwalitatief, op een hoger peil te brengen. De registratie van geotechnicus is vnl. geënt op uitvoering en rapportering van grondonderzoek. Voor geotechnische deskundigen betreft het adviezen en studies. Voor beide types zijn, naast specifieke subtypes, criteria voor registratie gedefinieerd: diploma, beroepservaring, competenties, permanente vorming, publicaties,... Er is tevens een evaluatieprocedure uitgewerkt die een onafhankelijk oordeel garandeert. Nog dit: registraties gebeuren op vrijwillige basis en leiden bij positieve evaluatie tot het toekennen van een keurmerk; je kan het vergelijken met een ISO-kwaliteitscertificaat: de geregistreerde heeft aangetoond over de nodige competenties en ervaring te beschikken om specifieke geotechnische taken deskundig te kunnen uitvoeren.
Wens je meer te weten over dit registratieproject, surf dan naar www.geo-registered.be. Met verdere vragen kan u ook altijd terecht bij ir. Gauthier Van Alboom, voormalig voorzitter van de ie-net Expertgroep Geotechniek en tevens de projectverantwoordelijke bij de BGGG op volgend adres: gauthier.vanalboom@telenet.be, hij helpt u graag verder!
 

Basisopleiding veiligheid binnenkort verplicht in de bouw: docenten gezocht

De bouwsector kent jammer genoeg een hoge graad van (ernstige) arbeidsongevallen. Om de frequentie daarvan zoveel als mogelijk te herleiden, hebben de sociale partners in het Paritair Comité 124 (bouwbedrijf) in het sectoraal akkoord 2021-2022 de ambitie geuit om voortaan een verplichte veiligheidsopleiding in de sector in te voeren. Deze ambitie concretiseerde zich op 12 mei 2022 in een nieuwe sectorale CAO die door de sociale partners in het P.C. 124 werd ondertekend. Als belangrijke speler in het veld van technische opleidingen wenst ie-net daarin een voortrekkersrol te spelen. Indien u aan dat programma vorm wil geven en desgevallend als docent wil optreden, stuur dan uw gegevens naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be en we zullen met u contact opnemen.

 

Nieuws vanuit LRGD: Symposium op 17/11 en “leidraad deskundigen in civiele zaken”

Op 17 november e.k. organiseert het Nederlandse Landelijk Register van Gerechtelijk Deskundigen (LRGD) haar jaarlijkse symposium. Het thema is "Deskundig op de verkeerde weg". Meer info en inschrijven

Via de LRDG werden wij in kennis gesteld van het interessante document “leidraad deskundigen in civiele zaken” uitgegeven door de “Raad voor de rechtspraak”, een officieel orgaan van Justitie in Nederland. U kan het hier downloaden. Het is uiteraard van toepassing voor deskundigenonderzoeken naar Nederlands recht doch u kan er wellicht interessante ideeën uit overnemen.
 

Staat u al op de distributielijst ingenieursdeskundigen@ie-net.be?

Soms wordt aan ie-net gevraagd om een deskundige in een welbepaalde materie of een bemiddelaar aan te duiden of althans een naam te suggereren, waarbij we dan onze Deelgroep consulteren. Indien u van dergelijke vragen op de hoogte wenst te worden gesteld, controleer dat u wel degelijk op de distributielijst ingenieursdeskundigen@ie-net.be bent opgenomen (opgelet: enkel voor leden die hun jaarbijdrage tijdig hebben vereffend) door een e-mail te sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be en we zullen dat nagaan en u berichten.

 

Programma najaar 2022-voorjaar 2023

• Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade
sprekers: prof. dr. ir. Patrick Willems, ir. Lieven Gurny en ir. Wim Ringelé
20 september – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Bodemverontreiniging en bodemsanering: hoe omgaan met het deskundigenonderzoek in tijden van (rechts)onzekerheid?
sprekers: ing. Hilde Decuyper (A+E) en Meester Isabelle Larmuseau (LDR advocaten)
12 oktober – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects: legal and engineering challenges i.s.m. de Internationale Kamer van Koophandel (ICC Belgium)
1 december – 16.30 uur
in het Ingenieurshuis (Antwerpen)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van Dispute Boards in grote bouwprojecten
Sprekers: Mr. Stefanie Debeuf en Mr. Dewie Hajek (De Groote-De Man advocaten)
19 januari – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van Monte-Carlosimulaties in deskundigenonderzoeken
Spreker: prof. dr. ir. Bruno Stuyts (UGent)
9 februari – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Raming van winstderving en andere immateriële schade
Spreker: bedrijfsrevisor Hennie Herijgers (BDO)
22 maart – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• De technische en juridische aansprakelijkheden ontrafeld
Spreker: Meester Wim Goossens (Eubelius advocaten)
20 april – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• De voorlopige en definitieve oplevering in complexe projecten 
Spreker: Meester Werner Eyskens (Crowell Moring advocaten)
31 mei – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• De aansprakelijkheid en verzekeringen in de bouwsector
Spreker: Meester Tom Reingraber (CMS advocaten)

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit?
Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be
 

 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.
Bekijk hier de activiteiten van LRGD
Bekijk hier de agenda van BVBR (de leden van ie-net kunnen deelnemen aan het ledentarief van de BVBR-leden)
 

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen