Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Save the date: “Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects” i.s.m. ICC Belgium op 1 december om 16.30 in het Ingenieurshuis
• Enquête over bejegening van gerechtsdeskundigen in België en in Nederland: vul ze in!
• Artikel “e-Mediation (online bemiddelen)” door Mr. Charlotte De Muynck
• Registratie als geotechnisch deskundige of geotechnicus: doe nu het nodige!
• Basisopleiding veiligheid binnenkort verplicht in de bouw: docenten gezocht
• Interessant vonnis van rechtbank Den Haag over bejegening van gerechtelijk deskundige
• Staat u al op de distributielijst ingenieursdeskundigen@ie-net.be?
• Programma najaar 2022-voorjaar 2023
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen

 

Gevestigde gerechtsdeskundige en bemiddelaar in industriële geschillen zoekt uitbreiding en versterking.

Bent u (deeltijds) zelfstandig raadgevend ingenieur op zoek naar meer uitdagende opdrachten waarin aan waarheidsvinding moet worden gedaan m.b.v. moderne ontwerp- en rekentools of bent u erkend bemiddelaar (desgevallend in bijberoep) op zoek naar de gepaste infrastructuur om meer-partijen conflicten op te lossen (break-out rooms), stuur dan een e-mail naar uitbreidingkantoor@proximus.be met een korte voorstelling van wie u bent, wat u doet, wat uw track record is en waarnaar u zelf op zoek bent om uw professionele ambities in conflictoplossing te helpen realiseren.

 

Save the date: “Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects” op 1 december om 16.30 in het Ingenieurshuis

Op 1 december 2022 om 16u30 organiseert ie-net in samenwerking met ICC Belgium, Cepani, BVBR/ABDC en het VBO het seminarie “Conflict resolution in industrial and construction projects”. Deze topics komen alvast aan bod: project uncertainty, project risk and allocation of that risk, procurement processes and forms which provide co-operation and good faith behavior, early identification of potential for claim and dealing with it albeit on an interim basis, workable multi-tier dispute resolution procedures, the ICC Dispute Board Rules, etc. De medewerking van ADEB-VBA, Confederatie Bouw en andere grote spelers in de (bouw)industrie ligt thans op tafel. Reserveer nu alvast deze datum in uw agenda! Het volledige programma kan u hier alvast ontdekken.
 

Enquête over bejegening van gerechtsdeskundigen in België en in Nederland: vul ze in!

In de uitoefening van werkzaamheden worden gerechtsdeskundigen meer en meer geconfronteerd met een verharding in het optreden van diverse actoren binnen de rechtsgang. Dit is niet uniek voor deskundigen. Ook advocaten en de rechterlijke macht zelf hebben soortgelijke ervaringen. In de maatschappij als geheel is deze verharding ook merkbaar. De ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen & Bemiddelaars en het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen LRGD (Nederland) willen middels een enquête inzicht krijgen in de problematiek, zoals deze door deskundigen wordt ervaren. Na een indruk voor België en Nederland te hebben verkregen wordt mogelijk een groter onderzoek opgezet. Het is ook de bedoeling om deze “expertisebarometer” regelmatig op te maken (bv. tweejaarlijks).
Voor België hebben alle geregistreerde gerechtsdeskundigen de enquête via het Nationaal Register van Gerechtsdeskundigen (NRGD) van de FOD Justitie inmiddels ontvangen. De enquête is in de twee landstalen opgesteld. Vergeet ze zeker niet in te vullen!
Lees hier het artikel “Gerechtelijke deskundigen onder druk gezet” van Sacha Dalen Gilhuijs (directeur van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak) en ing. Nico Keijser (secretaris van het LRGD) dat aan de basis heeft gelegen van de enquête.

 

Artikel “e-Mediation (online bemiddelen)” door Mr. Charlotte De Muynck
Bemiddeling in conflicten, weze het familiale conflicten, conflicten op de werkvloer of geschillen tussen bedrijven wordt steeds belangrijker als tool voor alternatieve geschillenbeslechting en in het zoeken naar duurzame oplossingen. Veel mensen zien dat evenwel als een bijwijlen tijdrovend proces met de obligate verplaatsingen naar het kantoor van de bemiddelaar. De Covid-pandemie heeft evenwel voor een omwenteling gezorgd waardoor het online bemiddelen algemeen aanvaard is geworden. Speciaal voor onze Deelgroep heeft Meester Charlotte De Muynck, advocaat en erkend bemiddelaar, hierover een artikel geschreven dat u hier kan lezen.

 

Registratie als geotechnisch deskundige of geotechnicus: doe nu het nodige!

Op zoek naar een geregistreerd geotechnisch deskundige of geotechnicus? In tegenstelling tot bodemsaneringsdeskundigen zijn geotechnici en geotechnisch deskundigen niet onderworpen aan een wettelijke erkenning. In de prijsgedreven markt van geotechnische opdrachten (zowel proeven als studies) leidt dit niet altijd tot de gewenste kwaliteit. Om toch een houvast te bieden bij de toewijzing van dergelijke opdrachten heeft de Belgische Groepering voor Grondmechanica en Geotechniek (BGGG) samen met de Belgische Vereniging voor Ingenieursgeologie en Rotsmechanica (RockEnGeo) een registratieproject opgezet. Doel is de kwaliteit van geotechnische onderzoeken en studies, zowel kwantitatief als kwalitatief, op een hoger peil te brengen. De registratie van geotechnicus is vnl. geënt op uitvoering en rapportering van grondonderzoek. Voor geotechnische deskundigen betreft het adviezen en studies. Voor beide types zijn, naast specifieke subtypes, criteria voor registratie gedefinieerd: diploma, beroepservaring, competenties, permanente vorming, publicaties,... Er is tevens een evaluatieprocedure uitgewerkt die een onafhankelijk oordeel garandeert. Nog dit: registraties gebeuren op vrijwillige basis en leiden bij positieve evaluatie tot het toekennen van een keurmerk; je kan het vergelijken met een ISO-kwaliteitscertificaat: de geregistreerde heeft aangetoond over de nodige competenties en ervaring te beschikken om specifieke geotechnische taken deskundig te kunnen uitvoeren.
Wens je meer te weten over dit registratieproject, surf dan naar www.geo-registered.be. Met verdere vragen kan u ook altijd terecht bij ir. Gauthier Van Alboom, voormalig voorzitter van de ie-net Expertgroep Grondmechanica en tevens de projectverantwoordelijke bij de BGGG op volgend adres: gauthier.vanalboom@telenet.be, hij helpt u graag verder!

 

Basisopleiding veiligheid binnenkort verplicht in de bouw: docenten gezocht

De bouwsector kent jammer genoeg een hoge graad van (ernstige) arbeidsongevallen. Om de frequentie daarvan zoveel als mogelijk te herleiden, hebben de sociale partners in het Paritair Comité 124 (bouwbedrijf) in het sectoraal akkoord 2021-2022 de ambitie geuit om voortaan een verplichte veiligheidsopleiding in de sector in te voeren. Deze ambitie concretiseerde zich op 12 mei 2022 in een nieuwe sectorale CAO die door de sociale partners in het P.C. 124 werd ondertekend. Als belangrijke speler in het veld van technische opleidingen wenst ie-net daarin een voortrekkersrol te spelen. Indien u aan dat programma vorm wil geven en desgevallend als docent wil optreden, stuur dan uw gegevens naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be en we zullen met u contact opnemen.
 

Interessant vonnis van rechtbank Den Haag over bejegening van gerechtelijk deskundige

De rechtbank van Den Haag (NL) heeft een interessant vonnis geveld waarin de bejegening van een gerechtelijk deskundige (Nederlandse term voor wat bij ons een gerechtsdeskundige is) ter sprake komt: u vindt dat vonnis hier.

 

Staat u al op de distributielijst ingenieursdeskundigen@ie-net.be?

Soms wordt aan ie-net gevraagd om een deskundige in een welbepaalde materie of een bemiddelaar aan te duiden of althans een naam te suggereren, waarbij we dan onze Deelgroep consulteren. Indien u van dergelijke vragen op de hoogte wenst te worden gesteld, controleer dat u wel degelijk op de distributielijst ingenieursdeskundigen@ie-net.be bent opgenomen (opgelet: enkel voor leden die hun jaarbijdrage tijdig hebben vereffend) door een e-mail te sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be en we zullen dat nagaan en u berichten.
 

Programma najaar 2022-voorjaar 2023

• Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade
sprekers: prof. dr. ir. Patrick Willems, ir. Lieven Gurny en ir. Wim Ringelé
20 september – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Bodemverontreiniging en bodemsanering: hoe omgaan met het deskundigenonderzoek in tijden van (rechts)onzekerheid?
sprekers: ing. Hilde Decuyper en Meester Isabelle Larmuseau
12 oktober – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• “Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects: legal and engineering challenges" i.s.m. de Internationale Kamer van Koophandel (ICC)
1 december – 16.30 uur
in het Ingenieurshuis
Meer info

• Gebruik van Dispute Boards in grote bouwprojecten
Sprekers: Mr. Stefanie Debeuf en Mr. Dewie Hajek (De Groote-De Man advocaten)
19 januari – 19.00 uur (webinar)

Gebruik van Monte-Carlosimulaties in deskundigenonderzoeken
Spreker: prof. dr. ir. Bruno Stuyts (UGent)
9 februari – 19.30 uur (webinar)

Raming van winstderving en andere immateriële schade
Spreker: bedrijfsrevisor Hennie Herijgers (BDO)
22 maart – 19.00 uur (webinar)

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit?
Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be
 

 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.
Bekijk hier de activiteiten van LRGD
Bekijk hier de agenda van BVBR (de leden van ie-net kunnen deelnemen aan het ledentarief van de BVBR-leden)
 

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen