Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

•    Studieavond “Gebruik van Extended Reality in industrie - Praktische toepassing: materiële vaststellingen in deskundigenonderzoeken” op 4 mei om 19.00 uur in het Ingenieurshuis
•    Webinar “Deskundigenonderzoeken in geotechnische schadegevallen” op 19 mei om 19.30 uur
•    Enquête over bejegening van gerechtsdeskundigen in België en in Nederland
•    Cassatiearrest over tienjarige aansprakelijkheid voor stabiliteitsbedreigende gebreken
•    Wil u meewerken aan onze nieuwe boekprojecten?
•    Voorsmaakje van het programma voorjaar 2023
•    De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
•    Programma 2022
•    Diversen

 

Gevestigde gerechtsdeskundige en bemiddelaar in industriële geschillen zoekt uitbreiding en versterking

Bent u (deeltijds) zelfstandig raadgevend ingenieur op zoek naar meer uitdagende opdrachten waarin aan waarheidsvinding moet worden gedaan m.b.v. moderne ontwerp- en rekentools of bent u erkend bemiddelaar (desgevallend in bijberoep) op zoek naar de gepaste infrastructuur om meer-partijen conflicten op te lossen (break-out rooms), stuur dan een e-mail naar uitbreidingkantoor@proximus.be met een korte voorstelling van wie u bent, wat u doet, wat uw track record is en waarnaar u zelf op zoek bent om uw professionele ambities in conflictoplossing te helpen realiseren.

 

Studieavond “Gebruik van Extended Reality in industrie - Praktische toepassing: materiële vaststellingen in deskundigenonderzoeken - Demonstratie van VR brillen” op 4 mei om 19.00 uur op het Ingenieurshuis

De Covid-19 pandemie heeft voor een ware revolutie gezorgd in de wijze waarop wordt vergaderd. Videoconferentie is de standaard geworden, iets wat tot vóór de eerste “lock-down” in maart 2020 zo goed als ondenkbaar was. Het verrichten van materiële vaststellingen vanop afstand is een enorme uitdaging, maar daarom niet onmogelijk. Hiervoor kan men Extended Reality aanwenden, die reeds wordt gebruikt voor bv. marketing en training van technisch personeel. Een demonstratie van verschillende tools en VR brillen zal de mogelijkheden aantonen.
Na een snelle deep-dive over wat AR/VR/MR/XR nu allemaal wil zeggen doen we een up-to-date “state of the hardware“. We tonen enkele in-house gemaakte business use cases van succesvolle AR en VR toepassingen en natuurlijk brengen we voldoende hardware mee zodat de toeschouwers het allemaal zelf ook kunnen beleven. Er wordt een overzicht gebracht van hoe een ruimtelijke digitale tweeling tot stand komt, wat de kost bepaalt en waarvoor deze ingezet kan worden. Dit wordt toegelicht aan de hand van vele voorbeelden en concrete cases.
Meer info en inschrijven
 

Webinar “Deskundigenonderzoeken in geotechnische schadegevallen” op 19 mei om 19.30 uur

De geotechniek als het toegepaste onderdeel van de theoretische grondmechanica vormt een belangrijk ontwerp- en uitvoeringsdeel van de civiele werken die jaarlijks worden uitgevoerd, zowel via overheidsopdrachten als via private aannemingscontacten. Het aantal schadegevallen en daaruit voortvloeiende geschillen is navenant, en dat gaat niet alleen om plotse grondverzakkingen, maar bv. ook om instabiliteiten door vervloeiingen, grondverschuivingen, overdreven lange termijn vervormingsgedrag, schade aan kademuren, etc. Tijd om even de theorie op te frissen en wat praktische aspecten van deskundigenonderzoeken in die materie in detail te bekijken.
De volgende onderwerpen zullen aan bod komen: eenvoudige basisregels van de grondmechanica, schuifweerstanden, stromingsproblematiek en vervloeiing, loopzand versus drijfzand, met piping of inwendige erosie doorheen dijken, wat in de ongeziene tijden van watersnood en dijkoverstromingen/dijkbreuken relevanter dan ooit is. De lezing wordt gegeven door niemand minder dan em. prof. Dr. ir. Prof. h.c. William Van Impe, emeritus gewoon hoogleraar UGent, gewezen professor aan de KU Leuven.
Meer info en inschrijven
 

Enquête over bejegening van gerechtsdeskundigen in België en in Nederland

In de uitoefening van werkzaamheden worden gerechtsdeskundigen meer en meer geconfronteerd met een verharding in het optreden van diverse actoren binnen de rechtsgang. Dit is niet uniek voor deskundigen. Ook advocaten en de rechterlijke macht zelf hebben soortgelijke ervaringen. In de maatschappij als geheel is deze verharding ook merkbaar. De ie-net Deelgroep Ingenieur-Deskundigen & Bemiddelaars en het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen LRGD (Nederland) willen middels een enquête inzicht krijgen in de problematiek, zoals deze door deskundigen wordt ervaren. Na een indruk voor België en Nederland te hebben verkregen wordt mogelijk een groter onderzoek opgezet. Het is ook de bedoeling om deze “expertisebarometer” regelmatig op te maken (bv. tweejaarlijks).
Voor België ontvangen alle geregistreerde gerechtsdeskundigen de enquête. Ze wordt hen verstuurd door het Nationaal Register van Gerechtsdeskundigen (NRGD) van FOD Justitie. De enquête is in de twee landstalen opgesteld. Voor Nederland wordt de enquête opgestuurd naar alle bij het LRGD, NRGD en de Landelijke Deskundigheidsmakelaar van de Politie, geregistreerde deskundigen.
Lees hier het artikel “Gerechtelijke deskundigen onder druk gezet” van Sacha Dalen Gilhuijs (directeur van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak) en ing. Nico Keijser (secretaris van het LRGD) dat aan de basis heeft gelegen van de enquête.
 

Cassatiearrest over tienjarige aansprakelijkheid voor stabiliteitsbedreigende gebreken

Het Hof van Cassatie sluit in een nieuw arrest d.d. 10.02.2022 elke contractuele beperking van de tienjarige aansprakelijkheid voor stabiliteitsbedreigende gebreken uit. Opvallend in dit arrest is dat het gaat om gebrekkig werk dat nog niet opgeleverd was. Lees hier een korte bespreking door Meester J. Van Caeyzeele van het kantoor Verbist & Vanlerberghe Omega Law.

 

Wil u meewerken aan onze nieuwe boekprojecten?

Er staan voor 2023 twee nieuwe projecten in de steigers:
• “Statuut en deontologie van de architect en de ingenieur-architect” i.s.m. Vlaamse Raad van Orde van Architecten (ir.-arch. Jan Melis, voorzitter)
• “Statuut en deontologie van de bemiddelaar”
Hebt u ideeën of suggesties? Stuur een e-mail naar: deelgroepdeskundigen@ie-net.be

 

Voorsmaakje programma voorjaar 2023

Ons programma voor het voorjaar krijgt stilaan vorm. Ziehier alvast de drie eerste webinars. Meer details zal u in de volgende nieuwsbrieven lezen.
• “Gebruik van Dispute Boards in grote bouwprojecten” webinar door Mr. Stefanie Debeuf en Mr. Dewie Hajek (De Groote-De Man advocaten) op 19.01.2023 om 19u00 via Zoom 
• “Gebruik van Monte-Carlosimulaties in deskundigenonderzoeken” webinar door prof. dr. ir. Bruno Stuyts (UGent) op 09.02.2023 om 19u30 via Zoom
• “Raming van winstderving en andere immateriële schade” webinar door bedrijfsrevisor Hennie Herijgers (BDO) op 22.03.2023 om 19u00 via Zoom 
Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be
 

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier

 

 

Programma 2022

• Gebruik van planningtools in projecten: opleiding voor gevorderden
spreker: dr. Stijn Van de Vonder
24 mei – van 13.00 tot 17.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Gebruik van planningtools in claims bij vertraging en verstoring van projecten
sprekers: Meester Marco Schoups en Meester Kris Lemmens
15 juni – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade
sprekers: prof. dr. ir. Patrick Willems, ir. Lieven Gurny en ir. Wim Ringelé
20 september – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• Bodemverontreiniging en bodemsanering: hoe omgaan met het deskundigenonderzoek in tijden van (rechts)onzekerheid?
sprekers: ing. Hilde Decuyper en Meester Isabelle Larmuseau
12 oktober – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

• “Appropriate conflict resolution in industrial and construction projects: legal and engineering challenges" i.s.m. de Internationale Kamer van Koophandel (ICC)
1 december – 16.30 uur
in het Ingenieurshuis

 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen)
Bekijk hier de activiteiten van LRGD
Bekijk hier de agenda van BVBR (de leden van ie-net kunnen deelnemen aan het ledentarief van de BVBR-leden)
 

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen