Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Online colloquium “Uitdagingen van het deskundigenonderzoek op korte en lange termijn” op 8 februari om 9 uur in bijzijn van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne met directe Q&A sessie
• Webinar “Deskundigenonderzoeken van betonelementen en -constructies” op 19 januari om  19 uur
• De Bouwcodex: een handig hulpmiddel voor ingenieurs en architecten
• Verplichte BA verzekering voor de erkend bemiddelaar: zeer interessante formule
• Zonder omwegen naar het analoge juridische verleden
• Liefhebber van Latijnse spreuken in uw verslagen?
• Programma 2022
• Diversen

 

Online colloquium “Uitdagingen van het deskundigenonderzoek op korte en lange termijn” op 8 februari om 9.00 uur in bijzijn van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne met directe Q&A sessie

Het boek “Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige” (download de inhoudstafel hier) wordt op dinsdag 8 februari 2022 in de voormiddag officieel voorgesteld in het bijzijn van de heer Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie, die tevens het voorwoord ervan heeft geschreven. De hoofdredacteurs zullen daarna aan het woord komen om de inhoud van het boek toe te lichten en hun inzichten te geven over de uitdagingen waarmee het deskundigenonderzoek op korte en lange termijn wordt geconfronteerd in het licht van de strategische transformatie die het justitiële apparaat aan het ondergaan is. Tevens zal Meester Peter Callens, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies (OVB), zijn visie uiteenzetten hoe men in de samenwerking tussen deskundigen en advocaten tot een resultaatgerichte aanpak kan komen. Daarbij is er mogelijkheid tot vraagstelling aan de minister alsook een debat met de sprekers en tussen de deelnemers aan het colloquium. Als lid van ie-net kan u hieraan gratis deelnemen. Het volledige programma vindt u hier. Als lid van ie-net kan u het voormelde boek met een korting van 25% aankopen. Bestel en/of bekijk hier meer info over het boek.

Om het colloquium inhoudelijk vorm te geven hebben we, op basis van alle input die we de afgelopen maanden en jaren van onze leden en van geïnteresseerden hebben gekregen, een informele reflectienota opgemaakt die u hier kan raadplegen. Indien u ideeën of voorstellen hebt, of bijkomende knelpunten, uitdagingen, problemen e.d. wenst op te geven die u behandeld zou wensen te zien, dan kan u die opsturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be. De sprekers kunnen hiermee rekening houden en we kunnen dat tevens overmaken aan het kabinet van de minister van Justitie ter voorbereiding.

 

Webinar “Deskundigenonderzoeken van betonelementen en -constructies” op 19 januari 19.00 uur

Beton, onder al zijn vormen (gewapend, ongewapend, als structureel element, als decoratief element etc.), wordt al meer dan een eeuw wereldwijd toegepast in kleine, grote en zeer grote bouwwerken. Net als andere constructiematerialen heeft het een aantal intrinsieke eigenschappen waarmee op gepaste wijze rekening moet worden gehouden zowel tijdens het ontwerp, de uitvoering als de nazorg. Jammer genoeg treden hierbij soms problemen op die aanleiding geven tot schadegevallen waarover een deskundigenonderzoek met het oog op de geschilbeslechting dient te worden uitgevoerd. Dergelijke geschillen zijn legio en slorpen veelal veel energie van de betrokken bouwpartners op. Tijd om de theorie even op te frissen en wat praktische aspecten van deskundigenonderzoeken in die materie in detail te bekijken. Hiervoor doen we een beroep op twee topsprekers: em. prof. dr. ir. Luc Taerwe, emeritus hoogleraar betonconstructies Universiteit Gent, en ir. Maarten R. J. Swinkels, senior consultant SGS Intron.
Meer info en inschrijven
 

De Bouwcodex: een handig hulpmiddel voor ingenieurs en architecten

De Codex Bouwrecht van K. Deketelaere, J. Dujardin en Kr. Uytterhoeven (eds.), uitgegeven bij die Keure (2021, 1.459 p.) brengt alle mogelijke regelgeving in verband met het bouwrecht samen in één codex, vertrekkende van de aankoop van de grond, over het bouwproces zelf, tot het uiteindelijke gebouw zelf. Het pretendeert geen wetboek te zijn, maar een codex en is in dit opzet geslaagd. Daar waar een klassiek wetboek alle wetteksten uit een bepaald deeldomein van het recht omvat, is deze codex thematisch en tegelijk domein overschrijdend opgevat. Men vindt er wetteksten, decreten, koninklijke besluiten, ministeriële besluiten, besluiten van de Vlaamse regering e.d., maar bv. ook diverse reglementen en aanbevelingen van de Orde van Architecten. Al de opgenomen regelgeving is relevant voor het bouwrecht. Daar waar de traditionele wetboeken relevant zijn, zoals het Oud Burgerlijk Wetboek, het Gerechtelijk wetboek, de Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening, wordt de gebruiker niet overvallen met het hele wetboek, maar worden enkel de voor het bouwrecht relevante bepalingen geselecteerd. De codex richt zich niet enkel tot de jurist of advocaat, maar is ook een bijzonder nuttig instrument voor de ingenieur, de architect en het studiebureau, voor de aannemer of promotor en uiteraard voor de opdrachtgever.

Als lid van ie-net kan u dit boek aankopen met een korting van 15%: de kortingscode die u bij uw bestelling op de webstek van die Keure dient in te geven is IENET15.
 

Verplichte BA verzekering voor de erkend bemiddelaar: zeer interessante formule

Opleidingsverstrekker People Interaction biedt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor erkende bemiddelaars aan uiterst gunstige tarieven aan. Deze polis is conform de wet van 18 juni 2018 en kost 89 € per kalenderjaar. Lees hier meer.
Meer informatie kan worden bekomen bij Walter Engelen (info@peopleinteraction.be).

 

Zonder omwegen naar het analoge juridische verleden

Dankzij de online open access databank van de KU Leuven vindt u meteen klassiekers terug geschreven door De Page, Dekkers, Kluyskens, Ronse, Delva en andere beroemde Belgische rechtsgeleerden. U mag dat vrij gebruiken voor persoonlijke doeleinden, maar uiteraard niet voor commercieel hergebruik. Ziehier de link: bib.kuleuven.be/rbib/collectie/archieven.

 

Liefhebber van Latijnse spreuken in uw verslagen? 

Indien u graag Latijnse spreuken in uw verslag opneemt of een Latijns gezegde tegenkomt dat u niet meteen bekend voorkomt, dan kan u hier meer informatie vinden.
• Vertaling van meer dan 860 spreuken en citaten: www.heinpragt.com/spreuken/latijn.html
• Latijnse spreuken, spreekwoorden en uitdrukkingen: historiek.net/latijnse-spreekwoorden-en-uitdrukkingen

 

Programma 2022

Deskundigenonderzoeken in wegenbouw en infrastructuur
spreker: dr. ir. Anne Beeldens
9 maart – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van planningtools: inleidende begrippen voor ingenieurs en niet-ingenieurs
spreker: dr. Stijn Van de Vonder
20 april – van 13.00 tot 17.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van Extended Reality in industrie - Praktische toepassing: materiële vaststellingen in deskundigenonderzoeken - Demonstratie van VR brillen
Sprekers: Tom Goethals (B•U•T) en Bram Van Londersele (MEET HET en DigitalTwin.BE)
4 mei – 19.00 uur (in het Ingenieurshuis) 
Meer info en inschrijven

Brandonderzoeken
spreker: ir. David Royer
26 april – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Deskundigenonderzoeken in geotechnische schadegevallen
spreker: em. prof. dr. ir. William Van Impe
19 mei – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van planningtools in projecten: opleiding voor gevorderden
spreker: dr. Stijn Van de Vonder
24 mei – van 13.00 tot 17.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van planningtools in claims bij vertraging en verstoring van projecten
sprekers: Meester Marco Schoups en Meester Kris Lemmens
15 juni – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade
sprekers: prof. dr. ir. Patrick Willems en ir. Lieven Gurny
september – 19.00 uur (webinar)

Deskundigenonderzoeken in bodemverontreiniging en -sanering
sprekers: ing. Hilde Decuyper en Meester Isabelle Larmuseau
oktober – 19.00 uur (webinar)

 

 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen)
Bekijk hier de activiteiten van LRGD
Bekijk hier de agenda van BVBR (de leden van ie-net kunnen deelnemen aan het ledentarief van de BVBR-leden)

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen