Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Het boek “Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige” is er
• Webinar “Deskundigenonderzoeken van betonelementen en -constructies” op 19 januari 19 uur
• Beleidsnota van Justitie: de langverwachte digitale sprong voorwaarts?
• Artificiële intelligentie en Justitie
• NEC4 contracten in Oosterweelproject: een primeur voor ons land
• Uitstel studieavond “Extended Reality” naar 4 mei om 19.00 uur in het Ingenieurshuis
• Programma 2022
• Diversen
 

 

Het boek “Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige” is er

De gerechtsdeskundige is een belangrijke actor zowel in de waarheidsvinding in strafzaken als in de beslechting van geschillen in burgerlijke zaken. Zijn persoonlijkheid, professionele en juridische kennis laten hem toe een advies uit te brengen dat bepalend kan zijn voor de eindbeslissing van de rechtbank. Een gerechtsdeskundige moet beschikken over zeer veel verschillende kwaliteiten, een aantal van die kwaliteiten hebben betrekking op de persoon van de gerechtsdeskundige, op zijn ingesteldheid en op zijn manier van denken. Het gerechtelijk deskundigenonderzoek heeft sinds de wetswijzigingen van 2007 en 2009 en vooral door de invoering van een Nationaal Register voor Gerechtsdeskundigen (NRGD) een hele evolutie doorgemaakt. Meer dan ooit wordt de vraag gesteld naar het statuut van de gerechtsdeskundige. Naar het voorbeeld van het statuut van de magistratuur verdient de vraag naar het statuut van de deskundige en de deontologie van de gerechtsdeskundige een meer uitvoerig antwoord. Het resultaat is een uitvoerig boek geworden met Johan Boon, Didier De Buyst en Toon Lysens als hoofdredacteurs. Voor de onderdelen van dit boek die ze zelf niet beheersen deden ze een beroep op andere auteurs en op de welwillende medewerking van tal van deskundigenverenigingen uit quasi alle beroepsgroepen waarin gerechtsdeskundigen worden aangeduid.

Als lid van ie-net kan u dat boek met een korting van 25% aankopen. Bestel en/of bekijk hier meer info en de inhoudsopgave van het boek.
 

 

Webinar “Deskundigenonderzoeken van betonelementen en -constructies” op 19 januari 19.00 uur

Beton, onder al zijn vormen (gewapend, ongewapend, als structureel element, als decoratief element etc.), wordt al meer dan een eeuw wereldwijd toegepast in kleine, grote en zeer grote bouwwerken. Net als andere constructiematerialen heeft het een aantal intrinsieke eigenschappen waarmee op gepaste wijze rekening moet worden gehouden zowel tijdens het ontwerp, de uitvoering als de nazorg. Jammer genoeg treden hierbij soms problemen op die aanleiding geven tot schadegevallen waarover een deskundigenonderzoek met het oog op de geschilbeslechting dient te worden uitgevoerd. Dergelijke geschillen zijn legio en slorpen veelal veel energie van de betrokken bouwpartners op. Tijd om de theorie even op te frissen en wat praktische aspecten van deskundigenonderzoeken in die materie in detail te bekijken. Hiervoor doen we een beroep op twee topsprekers: em. prof. dr. ir. Luc Taerwe, emeritus hoogleraar betonconstructies Universiteit Gent, en ir. M. R. J. Swinkels, senior consultant SGS Intron.
Meer info en inschrijven

 

Beleidsnota van Justitie: de langverwachte digitale sprong voorwaarts?

Recent heeft de minister van Justitie zijn beleidsnota bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers ingediend (bekijk hier het volledige document – download hier alle beleidsnota’s van de Federale Regering). Enkele belangrijke passages die op het deskundigenonderzoek een invloed kunnen hebben kunt u alvast hier lezen.
We hopen alvast dat dit het begin is van de grote digitale quantum leap waarop het justitiële apparaat nu al jaren om niet te zeggen decennia wacht. We zullen dat afmeten aan het aantal groene en bruine enveloppen die we in de komende maanden en jaren als gerechtsdeskundige nog zullen ontvangen (en dat zijn er momenteel zeer veel)… Dat brengt ons naadloos tot het volgende onderwerp over artificiële intelligentie.

 

Artificiële intelligentie en Justitie

Ir. Johan Decorte, co-voorzitter van de ie-net-Expertgroep Emerging Digital Technologies (EDT), heeft in de Vizier-reeks van Academia Press (Lannoo) het boek “Big Data: een revolutie ontrafeld” geschreven waarin ook Justitie ter sprake komt (lees hier een uittreksel). Het boek is binnenkort leverbaar. Ie-net-leden genieten 10% korting op het boek. Klik hier voor de kortingscode. Johan heeft reeds meermaals lezingen over AI en Justitie gegeven, zo ook recent voor de Nexus Academie van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Antwerpen. Een dubbelinterview hierover samen met raadsheer Pierre Thiriar zal in het volgende februarinummer van ILYA verschijnen.

 

NEC4-contracten in Oosterweelproject: een primeur voor ons land

Sinds begin 2021 past Lantis voor verschillende projecten de vierde versie toe van de ‘New Engineering Contracts’ of NEC4. Die contractvorm waait over uit Engeland en wordt wereldwijd al gebruikt bij grote infrastructuurprojecten. Voor de Belgische bouwwereld bijt Lantis nu de spits af en Oosterweel is meteen een contract dat tot de grootste NEC4-contracten ooit behoort. Lees hier het interview van Peter Vanhoegaerden, operationeel directeur bij Lantis, verschenen in het recente oktobernummer van ILYA.

 

Uitstel van de studieavond “Extended Reality” naar 4 mei om 19.00 uur

Omwille van de verslechterende gezondheidssituatie hebben we beslist om deze studieavond te verplaatsen naar woensdag 4 mei om 19.00 uur in het Ingenieurshuis.
Meer info en inschrijven

 

Programma 2022

Het programma voor 2022 is bijzonder goed gevuld, met een mix van enerzijds zuiver technische webinars en anderzijds meer algemene opleidingen zoals bv. over het gebruik van planningtools i.h.b. in claims voor vertraging en verstoring in grote projecten.

Deskundigenonderzoeken van betonelementen en -constructies
sprekers: em. prof. dr. ir. Luc Taerwe en ir. Maarten Swinkels
19 januari – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Deskundigenonderzoeken in wegenbouw en infrastructuur
spreker: dr. ir. Anne Beeldens
9 maart – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van planningtools: inleidende begrippen voor ingenieurs en niet-ingenieurs
spreker: dr. Stijn Van de Vonder
20 april – van 13.00 tot 17.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van Extended Reality in industrie - Praktische toepassing: materiële vaststellingen in deskundigenonderzoeken - Demonstratie van VR brillen
Sprekers: Tom Goethals (B•U•T) en Bram Van Londersele (MEET HET en DigitalTwin.BE)
4 mei – 19.00 uur (in het Ingenieurshuis) 
Meer info en inschrijven

Brandonderzoeken
spreker: ir. David Royer
26 april – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Deskundigenonderzoeken in geotechnische schadegevallen
spreker: em. prof. dr. ir. William Van Impe
19 mei – 19.30 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van planningtools in projecten: opleiding voor gevorderden
spreker: dr. Stijn Van de Vonder
24 mei – van 13.00 tot 17.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Gebruik van planningtools in claims bij vertraging en verstoring van projecten
sprekers: Meester Marco Schoups en Meester Kris Lemmens
15 juni – 19.00 uur (webinar)
Meer info en inschrijven

Deskundigenonderzoeken van riolerings- en afwateringssystemen en waterschade
sprekers: prof. dr. ir. Patrick Willems en ir. Lieven Gurny
september – 19.00 uur (webinar)

Deskundigenonderzoeken in bodemverontreiniging en -sanering
sprekers: ing. Hilde Decuyper en Meester Isabelle Larmuseau
oktober – 19.00 uur (webinar)
 

 

 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen)
Bekijk hier de activiteiten van LRGD
Bekijk hier de agenda van BVBR (de leden van ie-net kunnen deelnemen aan het ledentarief van de BVBR-leden)

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen