Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Webinar “Informatievergaring door gerechtsdeskundigen” – 15 juni
• Praktische deontologische richtlijnen voor ingenieur-deskundigen
• Lezing “AI in gerechtelijke onderzoeken” door ir. J. Decorte voor UA Rechtenfaculteit
• Samenwerkingsverband tussen ie-net en VVLE
• Save the date(s)
• Jaarverslag 2020 van de Deelgroep
• Partnernieuws
• Diversen
 

Webinar “Informatievergaring door gerechtsdeskundigen”
15 juni - 19.30 uur

Een gerechtsdeskundige moet dikwijls ter uitvoering van zijn opdracht informatie verkrijgen die door de betrokken partijen niet of moeilijk kan worden bijgebracht, bv. een bedrijfsgebouw dat via een overname werd bekomen doch waarvan geen plannen beschikbaar zijn. De gerechtsdeskundige mag hierbij informatie inwinnen bij derden, maar hoe ver mag hij daarin gaan en welke bronnen kan hij raadplegen? En hoe communiceert hij daarover met de raadslieden c.q. partijen? Een soms wel delicate evenwichtsoefening. We hebben hiervoor als sprekers een magistraat en een ingenieur-gerechtsdeskundige uitgenodigd: Johan Boon, Kamervoorzitter in het Hof van Beroep van Brussel en ing. L. De Coninck, gerechtsdeskundige gespecialiseerd in HVAC en speciale technieken.
Geïnteresseerd? Schrijf hier in. Leden van BVBR, KCLE, VVLE, LRGD en BAMTES en inschrijvers via die Keure kunnen deelnemen aan ie-net-ledentarief. Het webinar is erkend door het IGO en door de OVB (voor 2 standaardpunten).

 

Praktische deontologische richtlijnen voor ingenieur-deskundigen

De Deelgroep Ingenieur-Deskundigen vertegenwoordigt binnen ie-net de leden die deeltijds of voltijds als gerechtsdeskundige optreden. In het raam van het boek “statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige” waaraan ie-net thans samen met die Keure werkt, werd het belangrijk geacht dat onze leden beschikken over een aantal eigen praktische deontologische richtlijnen wanneer ze als gerechtsdeskundige optreden. Deze richtlijnen zijn suppletief op het KB van 25.04.2017 waarin de deontologie van gerechtsdeskundigen wordt geregeld. In dat KB wordt expressis verbis in art. 1 immers het volgende gesteld: “De voorschriften van deze deontologische code zijn van toepassing op de gerechtsdeskundigen opgenomen in het nationaal register voor gerechtsdeskundigen opgericht in toepassing van artikel 991ter van het Gerechtelijk Wetboek. Zij zijn een aanvulling op de wettelijke verplichtingen van de gerechtsdeskundige zoals opgenomen in het Gerechtelijk Wetboek en het Wetboek van Strafvordering”. Onze leden kunnen ook richtlijnen gebruiken wanneer ze als partijdeskundige in een gerechtelijk deskundigenonderzoek optreden. Het Bestuursorgaan van ie-net heeft daarom aan de Deelgroep gevraagd om een voorstel uit te werken en heeft dat op 12.05.2021 goedgekeurd. De tekst vindt u hier.

 

“Gebruik van Data Mining en Artificiële Intelligentie in juridische onderzoeken” Rechtenfaculteit Universiteit Antwerpen.
Lezing door ir. Johan Decorte, co-voorzitter Expertgroep EDT, met beschouwingen door Pierre Thiriar, Raadsheer Hof van Beroep Antwerpen

De laatste jaren is er enorm veel te doen over het gebruik van Artificiële Intelligentie in allerlei domeinen en dus ook bij Justitie. Het aanwenden van Data Mining en Data Analytics is daarbij wellicht het eerste waaraan men denkt, doch zonder stil te staan bij alle praktische implicaties ervan. Eerst worden de begrippen Big Data, AI, Data Mining en Machine Learning geschetst en geïllustreerd aan de hand van typische toepassingsdomeinen. Deze technieken zijn niet enkel toepasbaar op klassiek cijfermateriaal zoals sensorwaarden of boekhoudgegevens, maar evenzeer op beelden (bv. de ANPR-camera's of persoonsherkenning via beveiligingscamera's) en teksten. We gaan vervolgens dieper in op de mogelijkheden van Natural Language Processing bij het verwerken van grote verzamelingen documenten. Vervolgens bestuderen we enkele cases uit de juridische wereld. Ten slotte zal worden stilgestaan bij de uitdagingen die ons nog te wachten staan om AI ten volle te kunnen uitrollen bij justitie: data bias, Explainable AI (waarom wordt een bepaalde beslissing genomen?), de huidige digitale achterstand bij justitie, privacy en ethiek.
26 oktober 2021 – 19.00 uur (Stadscampus UAntwerpen)
Meer informatie

 

Samenwerkingsverband tussen ie-net en VVLE

Recent sloten ie-net en VVLE een samenwerkingsakkoord voor het onderling ondersteunen van de opleidingen. VVLE (Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten) zal de relevante evenementen bekendmaken bij hun leden. Daar waar mogelijk zal VVLE voor bepaalde activiteiten punten toekennen voor permanente vorming voor landmeters-experten. Ie-net-leden zijn welkom op VVLE-evenementen. Wanneer daaraan kosten verbonden zijn, kan veelal gebruik worden gemaakt van een kortingstarief. Anderzijds nemen VVLE-leden aan ie-net-ledentarief deel aan de technische vormingen van de deelgroep ie-net Ingenieur-Deskundigen, mits gebruik te maken van een kortingscode.
Geïnteresseerd? Meer info over de Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten

 

Save the date(s)

Noteer alvast volgende studieavonden in uw agenda:

• Gebruik van empirische methodes in metaal-, schade- en corrosieonderzoek toegepast in deskundigenonderzoeken
sprekers: ing. B. Verstraeten en ir. J. Conderaerts (BIL)
en dr. B. De Samber (Imec-Visionlab)
14 september 2021 – 19.00 uur (in het Ingenieurshuis)
Meer info en inschrijven

• Praktische aspecten van online bemiddelen/verzoenen
Spreker: dr. Katalien Bollen, Deloitte Legal & KU Leuven Faculteit Psychologie
(erkenning bij FBC voor de Mediation Week wordt aangevraagd)
11 oktober 2021 – 19.00 uur (webinar met parallelsessies)

• Gebruik van Mixed Reality om materiële vaststellingen te doen in deskundigenonderzoeken 
najaar 2021 (in het Ingenieurshuis) 

 

Partnernieuws

- GEBCAI
Bekijk hier de agenda van GEBCAI

- IAE
Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen)

- LRGD
Bekijk hier de activiteiten van LRGD


 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen