Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Net vóór de aanvang van de zomervakantie, die dit jaar omwille van de uitzonderlijke situatie die we hebben meegemaakt nog méér verdiend zal zijn, willen wij u via onze nieuwsbrief geïnformeerd houden en zoveel mogelijk betrekken bij de werking van onze Deelgroep Ingenieur-Deskundigen. We komen in de loop van september bij u terug en wensen u alvast een prettige zomer toe.

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

  • Gesprek met het kabinet van de Minister van Justitie – Jaarlijks symposium voor gerechtsdeskundigen
  • Toetreding van ie-net aan IEEE-EEEI en aan Dispute Resolution Board Foundation
  • Collectieve verzekeringspolis beroepsaansprakelijkheid
  • Boek 'Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige'
  • Covid-19 Alternatieve Dispuut Preventie & Oplossing voor bouwprojecten
  • Contactgegevens en richtlijnen van griffies
  • Bent u als gerechtsdeskundige in lijn met de GDPR?
  • Opleidingen in de kijker 
  • Save the date
  • Partnernieuws

Gesprek met het kabinet van de Minister van Justitie – Jaarlijks symposium voor gerechtsdeskundigen

Onze Deelgroep werd door het kabinet van de Minister van Justitie uitgenodigd voor een gesprek dat eind juni gepland is, om de pijnpunten van het deskundigenonderzoek aan te kaarten en tevens ook om voorstellen te doen ten einde e.e.a. efficiënter en sneller te maken. Mede dankzij de gewaardeerde input van collega’s vanuit onze Deelgroep is een omstandige informele nota tot stand gekomen die als leidraad tijdens het gesprek zal dienen. U kan die vinden op de webstek . In onze volgende nieuwsbrief zal u feedback over het gesprek ontvangen. Uiteraard blijven we openstaan voor suggesties die u zou hebben. Wij zullen dat bundelen om met het kabinet van de Minister van Justitie op regelmatige wijze overleg te plegen. Dat is trouwens één van de primaire doelstellingen van ie-net ingenieursvereniging: aan belangenbehartiging voor haar leden doen.
We evalueren momenteel het idee om een jaarlijks symposium van gerechtsdeskundigen te organiseren, voor alle beroepen en disciplines, ten einde als een soort van statengeneraal te dienen om de Minister van Justitie rechtstreeks feedback te geven “vanop de werkvloer”. Indien u daarover ideeën of suggesties hebt, stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

Toetreding van ie-net aan IEEE-EEEI en aan Dispute Resolution Board Foundation

Er is contact geweest tussen ie-net en de Europese deskundigenvereniging IEEE-EEEI gevestigd in Parijs (zie experts-institute.eu/en/about-us) en opgericht in 2006 met als doel om de kwaliteit en de onafhankelijkheid van gerechtsdeskundigen in Europa te verbeteren, alsook met de Dispute Resolution Board Foundation gevestigd in de V.S. (zie www.drb.org) opgericht in 1996 ter promotie van het vermijden en oplossen van geschillen wereldwijd m.b.v. de unieke en bewezen Dispute Board (DB) methode. We overwegen om Corporate Member hiervan te worden. Hieraan zijn voor de individuele leden van de Deelgroep diverse voordelen verbonden zoals een individueel lidmaatschap aan verminderd tarief evenals toegang tot interessante informatie. Omdat een dergelijk bedrijfslidmaatschap evenwel vrij duur is en voor ie-net een belangrijk bedrag vertegenwoordigt willen we eerst van u vernemen in welke mate u dat kan interesseren door een kleine enquête in te vullen (max. 2 minuten werk). U vindt de enquête hier
 

Collectieve verzekeringspolis beroepsaansprakelijkheid

In navolging van wat op de startvergadering in december 2019 werd besproken is er contact geweest met diverse makelaars en/of verzekeraars m.b.t. het aanbieden aan de leden van de Deelgroep van een collectieve verzekeringspolis beroepsaansprakelijkheid. Voor verschillende verzekeraars is het facultatief aansluiten echter een struikelblok. Normaliter wordt er afgesproken dat de volledige vereniging aansluit waardoor het tarief sterk naar beneden kan gaan omwille van het groter premievolume voor de verzekeraar. Indien facultatief aansluiten de absolute voorkeur van de Deelgroep wegdraagt vraagt de verzekeraar een minimum aantal (bv. 50) aangeslotenen. Ondertussen ontvingen we van een gespecialiseerde verzekeraar toch een voorstel van algemene voorwaarden, maar zonder tarifering. Alvorens hierin verder tijd en energie te investeren, willen wij graag uw mening weten door een kleine enquête in te vullen (max. 2 minuten werk). U vindt de enquête hier
 

Boek 'Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige'

Samen met de gespecialiseerde uitgeverij Die Keure, waarmee we het 'Handboek juridische opleiding gerechtsdeskundigen' in 2019 hebben uitgegeven (zie www.ie-net.be/nieuws/bestel-nu-het-handboek-juridische-opleiding-gerechtsdeskundigen-aan-ledentarief), willen we in 2021 een boek op de markt brengen betreffende het statuut en de deontologie van de gerechtsdeskundige bedoeld voor alle disciplines, vergelijkbaar met het boek dat voor de deontologie van magistraten recent verschenen is (zie www.diekeure.be/nl-be/professional/10287/statuut-en-deontologie-van-de-magistraat). Wij zijn dan ook op zoek naar gezaghebbende vertegenwoordigers van alle relevante beroepsgroepen (artsen, architecten, vastgoeddeskundigen, kunstdeskundigen e.d.) om als auteur op te treden c.q. als klankbord te dienen.
We wensen te starten met een Nederlandstalige versie, maar we overwegen om op termijn het boek in beide landstalen uit te geven en zullen, wanneer het project wat meer uitgewerkt is, het ook voorleggen aan het Instituut voor de Gerechtelijke Opleiding (IGO) c.q. het kabinet van de Minister van Justitie.
Indien U geïnteresseerd bent om hieraan mee te werken kan u een e-mail sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.
 

Covid-19 Alternatieve Dispuut Preventie & Oplossing voor bouwprojecten

In navolging van ons initiatief (zie www.ie-net.be/nieuws/covid-19-alternatieve-dispuut-preventie-oplossing) hebben zich diverse kandidaten aangemeld, zowel ingenieurs en niet-ingenieurs. We zullen hiervan in de komende weken een formele lijst opmaken. Indien u geïnteresseerd bent om hieraan te worden toegevoegd kan u een e-mail sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be. Op termijn willen we een eigen Dispute Adjudication and Resolution Board op poten zetten.
Inmiddels is hierover in De Vlaamse Ondernemer een artikel verschenen. 

Contactgegevens en richtlijnen van griffies

Op www.ie-net.be/afdelingen/ie-net-ingenieur-deskundigen vindt u een up-to-date versie van de contactgegevens van de griffies van de Nederlandstalige rechtbanken en hoven evenals de richtlijnen die door bepaalde griffies aan gerechtsdeskundigen worden meegedeeld bij aanstelling.

Bent u als gerechtsdeskundige in lijn met de GDPR?

Onze collega Marc Goorden heeft een voorstel van een audit uitgewerkt dat aan de leden van ie-net tegen een speciaal tarief wordt aangeboden (zie www.ie-net.be/afdelingen/ie-net-ingenieur-deskundigen). Voor meer informatie hierover kan u met Marc contact opnemen: marc.goorden@telenet.be.

Opleiding in de kijker

In het najaar gaat de door FOD Justitie erkende juridische opleiding FGE14 van start (zie www.ie-net.be/fge14).

Save the date

Noteer alvast de volgende studieavonden in uw agenda:

•    24 september 2020: “Oplevering en aanvaarding van werken en diensten in het gemene recht en onder de gelding van de Woningbouwwet en de overheidsopdrachtenreglementering” door Mr. Kr. Uytterhoeven
•    22 oktober 2020: “Technische normen en de regels van de kunst”: soorten (NBN, Eurocode, …) – totstandkoming – juridische draagwijdte – andere technische bepalingen (TV WTCB, STS, …) door Mr. Kr. Uytterhoeven
Alle studieavonden vinden, tenzij tegenbericht, plaats in het Ingenieurshuis om 19u30 en worden ingeleid door Didier De Buyst.
Meer informatie volgt later via de webstek of de nieuwsbrief.
 

Partnernieuws

- Agenda van de Belgische Vereniging voor Bouwrecht:

28 september 2020 – 13u tot 17u
Studienamiddag
De berekening van vertragings- en stilstandsschade. De formule Flamme en alternatieven.
Sprekers: D. Van Heuven, A. Delvaux, C. Markowicz & Chr. De Blander
Taal: NL & FR
Locatie (o.v.): Business Faculty, Sint-Lendriksborre 6, 1120 Brussel 

17 november 2020 – 12u30 tot 14u
Webinar
Interest: overzicht & praktische oefening(en)
Spreker: N. Leys (Magistraat Orb. Brussel)
Taal: NL

15 december 2020 – 12u30 tot 14u
Webinar
Les clauses abusives dans les contrats (de construction) B2B
Spreker: prof. R. Jafferali (ULBruxelles &  Simont Braun advocaten)
Taal: FR

Online infosessies IP en transnationale consultancycontracten in de offshore windindustrie
Donderdag 2/7/2020 & Donderdag 9/7/2020: online van 9.00u tot 10.30u 
Binnen het Europees project ‘Inn2POWER’ wil POM West-Vlaanderen transnationale samenwerkingen tussen kmo’s actief in de offshore windindustrie stimuleren. Via twee interactieve online infosessies ondersteunen we deze bedrijven en maken hen wegwijs in de complexe materie van IP en transnationale consultancycontracten. 
> Meer info

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen