Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

Te midden de pandemie sturen wij u onze tweede nieuwsbrief op, niet alleen om u geïnformeerd te houden maar ook om u beter en nauwer te betrekken bij de werking van onze Deelgroep Ingenieur-Deskundigen.
Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

  • Covid-19 en gerechtsdeskundigen
  • Covid-19 Alternatieve Dispuut Preventie & Oplossing voor bouwprojecten
  • Nota met vragen en voorstellen voor de Minister van Justitie
  • Stageplaatsen/peterschap voor kandidaat-gerechtsdeskundigen
  • Contactgegevens en richtlijnen van griffies
  • Bent u als gerechtsdeskundige in lijn met de GDPR?
  • Opleidingen in de kijker 
  • Save the date
  • Diversen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Covid-19 en gerechtsdeskundigen

Luidens het MB dat op 18.03.2020 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, zijn gerechtsdeskundigen een “essentieel beroep” Bekijk hier het MB. 
Dat betekent dat U als gerechtsdeskundige onverminderd uw opdrachten verder mag uitvoeren, weliswaar mits inachtneming van de door de Regering opgelegde regels voor vergaderingen en samenkomsten. Praktisch betekent dat evenwel dat plaatsbezoeken, onderzoeken in situ en fysieke vergaderingen tot een minimum worden herleid bv. omdat de regels rond “social distancing” niet kunnen worden gerespecteerd, maar videoconferenties bieden hiervoor wel een oplossing. Jammer genoeg stellen we vast dat de pandemie soms wordt aangegrepen om de zaak onnodig op de lange baan te schuiven, desondanks de zeer uitdrukkelijke aanbevelingen van de OVB, door zich o.m. te verzetten tegen het houden van videoconferenties desondanks het feit dat dergelijke virtuele meetings vrij efficiënt kunnen worden gehouden. Dat is één van de pijnpunten die we bij de Minister van Justitie zouden willen aankaarten (zie verder).
De OVB stelde een overzicht samen van alle maatregelen rond de dienstverlening van justitie in Vlaanderen. Dat overzicht vindt u samen met andere relevante informatie gebundeld op www.advocaat.be/coronavirus. Die webpagina houdt de OVB continu up-to-date.


Covid-19 Alternatieve Dispuut Preventie & Oplossing voor bouwprojecten

Projectontwikkeling, Design, Build & Maintenance (DBM) en andere werven gaan op diverse manieren lijden onder de Corona-crisis. De sector verwacht ellenlange juridische procedures over: ja dan neen overmacht of onvoorzienbare omstandigheden, de invloed van de nieuwe beschermingsmaatregelen vanwege de overheid, recht op termijnverlenging en/of financiële compensaties, goede trouw, enz. Zulke discussies reflecteren slecht op de relaties op de werf en verlammen onnodig de thesaurie en de financiële planning van partijen. 
We stellen vast dat al te veel en oeverloze twisten kunnen vermeden worden door een beroep te doen op zulke alternatieve procedures als:
•    Bemiddeling
•    Deskundigenonderzoek
•    Adjudicatie
•    Bindende derdenbeslissing
•    Contract-heronderhandeling
Om deze alternatieven te doen lukken bij aannemingsprojecten is de tussenkomst vereist van experten met een bijzonder profiel:
- Ervaren in de uitvoering;
- Goed bekend met de uitvoeringsregels voor overheidsopdrachten respectievelijk private (onder)aannemingscontracten;
- Beslagen in de analyse van planningen (float e.d.) en claims (% overhead, algemene kosten & winst, e.a.)
- Snel beschikbaar en inzetbaar;
- Proactief; en
- Voldoende onafhankelijk van aannemers en/of opdrachtgevers.
De Deelgroep ie-net Ingenieur-Deskundigen stelt momenteel een lijst samen van personen die aan dit profiel beantwoorden (al dan niet erkende bemiddelaars, dispuutpreventiespecialisten, adjudicators en zulke meer). In eerste instantie zijn dat leden van ie-net en personen uit de daarmee verbonden netwerken. Die personen stellen zich beschikbaar om op korte termijn het dossier dat opdrachtgevers en/of -nemers hen voorleggen uit te vlooien. Vervolgens, desgevallend na opvraging van bijkomende documentatie en verduidelijkingen evenals via overleg en eventueel hoorzittingen, zullen zij dan pogen te bemiddelen of desgewenst een (bindende) uitspraak doen.
Aannemers, bouwheren, enz. die beroep willen doen op een expert nemen aub contact op via onderstaand e-mailadres. Zij duiden kort aan: 
-    welk resultaat ze wensen (bij voorbeeld een tussenbeslissing die partijen zullen respecteren tot uitspraak door de rechter); en,
-    welk het ideaal profiel is van de expert (technicus, kennis van Primavera, enz.).
Wij bezorgen de aanvrager dan zo snel mogelijk enkele CVs van potentieel geschikte personen. Vervolgens kan de aanvrager met de persoon van zijn keuze in contact treden en de nodige afspraken maken inzake onafhankelijkheid, belangenconflicten, procedure, confidentialiteit, honoraria, verzekering, enz. 
Kandidaten voor opname op de lijst kunnen eveneens terecht op onderstaand adres (aub CV en korte motivatie onder verwijzing naar de profielvereisten). E-mail: deelgroepdeskundigen@ie-net.be
Ie-net is geen arbitrage-instituut of erkend bemiddelaar. De ingenieursvereniging wil enkel in moeilijke tijden bijdragen aan korte termijn preventie en oplossing van coronadisputen in de cluster van de projectontwikkeling, ontwerp en uitvoering. Wij verlenen de hierboven beschreven dienst (introductie bij geschikte profielen) gratis. De aanvragers dragen het risico van de geschiktheid van personen met wie ze effectief in zee gaan voor een alternatieve dispuut resolutieprocedure. Evenzo dragen partijen het risico wanneer het verhoopte resultaat niet wordt behaald, er neveneffecten zijn, enz. Ie-net wijst in dat verband alle aansprakelijkheid af.
Bovenstaand initiatief werd in de reguliere nieuwsbrief van ie-net aangekondigd en staat ook als nieuwsitem op de webstek. 
Een vergelijkbaar initiatief werd in Singapore opgestart waarbij de nadruk werd gelegd op het “online” karakter.

 



Nota met vragen en voorstellen voor de Minister van Justitie

We willen aan de Minister van Justitie nog vóór het gerechtelijk verlof een nota namens de Deelgroep overmaken, met daarin voorstellen om deskundigenonderzoeken efficiënter te maken. Naast de reeds geïdentificeerde thema’s willen we hieraan ook de kwestie toevoegen van het houden van vergaderingen middels videoconferenties. De aan de gang zijnde pandemie heeft vele gerechtsdeskundigen verplicht om vergaderingen, waarbij geen onderzoek in situ moet worden uitgevoerd, “virtueel” te houden, i.e., via videoconferentie. Om naderhand discussie te vermijden over de rechtsgeldigheid hiervan, is het aangewezen om het uitdrukkelijke akkoord van alle partijen op voorhand te vragen en te krijgen. Dat is veelal geen groot probleem, en er zijn voldoende betrouwbare platformen voorhanden met goede software om vergaderingen met tal van partijen en tal van deelnemers succesvol te houden. Jammer genoeg wordt dat voorstel in bepaalde gevallen om allerlei drogredenen afgewimpeld, niet het minst door verwerende partijen die enkel maar uit zijn op uitstel. Daarom willen we in overleg treden met het kabinet van de Minister van Justitie om het houden van vergaderingen via videoconferenties in het Gerechtelijk Wetboek op te nemen en desgevallend uit te breiden naar zittingen waarop praktische aspecten rond de uitvoering van het deskundigenonderzoek met de rechtbank en de advocaten kunnen worden behandeld. Is het, in tijden van Covid-19 en van Global Warming, echt utopisch te denken dat de gerechtsdeskundige vanop zijn kantoor via videoconferentie de rechtbank en de advocaten te woord zou staan? Het volstaat dat aan elke rechtbank een eenvoudig webcam- en audiosysteem ter beschikking zou worden gesteld evenals een videoplatform waarmee op beveiligde wijze de communicatie tot stand kan komen en er geen opname kan gebeuren. Dat kan enkel maar de efficiëntie van de rechtsgang ten goede komen.
Los van het bovenstaande willen we bij de Minister van Justitie ook het sinds jaar en dag bestaande pijnpunt aankaarten van de vele gerechtsbrieven waarmee gerechtsdeskundigen worden overstelpt en waarvoor de postdiensten qua afgifte geen enkele, maar dan ook geen flexibiliteit aan de dag leggen. Dat het versturen van gerechtsbrieven aan gerechtsdeskundigen op jaarbasis een aardige duit aan de FOD Justitie moet kosten (portkosten + arbeid om die brieven te maken, iets wat nog altijd manueel gebeurt i.h.b. het klasseren van alle ontvangstbewijzen die door de postdiensten aan de griffier worden geretourneerd – reken dat zelf maar eens uit) leidt geen twijfel, maar dat genereert bij de gerechtsdeskundigen een bron van frustratie. Immers, een gerechtsbrief kan geen tweede maal worden aangeboden en dient dus op het postkantoor zelf te worden afgehaald. Daarenboven blijft die er slechts acht kalenderdagen ter beschikking liggen, wat bijzonder kort is, zeker in de vakantiemaanden. Wat is de meerwaarde om een gerechtsbrief te sturen naar een gerechtsdeskundige? Geen enkele! De aanstelling kan even goed per e-mail worden genotificeerd en desgevallend via een aangetekende brief worden herbevestigd indien de gerechtsdeskundige niet reageert binnen bv. de twee weken. Ook dat kan enkel maar de efficiëntie van de rechtsgang ten goede komen.
De voormelde en nog vele andere pijnpunten zouden we zo snel mogelijk met het kabinet van de Minister van Justitie willen bespreken. Wij rekenen op uw medewerking om hieraan vorm te geven. Hoe? Stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be met uw ideeën en voorstellen. Op www.ie-net.be/afdelingen/ie-net-ingenieur-deskundigen zal u de elaboratie van die nota kunnen volgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Stageplaatsen/peterschap voor kandidaat-gerechtsdeskundigen 

Wij herinneren u aan het voorstel uitgewerkt dat u kan downloaden op www.ie-net.be/afdelingen/ie-net-ingenieur-deskundigen.
Hebt u suggesties of ideeën? Stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.


Contactgegevens en richtlijnen van griffies

Op de webpagina van de Deelgroep kan u de meest recente versie downloaden van de contactgegevens van alle griffies van Nederlandstalige rechtbanken en hoven (op enkele na) evenals de richtlijnen die door bepaalde griffies aan gerechtsdeskundigen worden meegedeeld bij aanstelling. We zullen dat regelmatig bijwerken.

Bent u als gerechtsdeskundige in lijn met de GDPR?

Onze collega Marc Goorden heeft een voorstel van een audit uitgewerkt dat aan de leden van ie-net tegen een speciaal tarief wordt aangeboden (zie www.ie-net.be/afdelingen/ie-net-ingenieur-deskundigen). Voor meer informatie hierover kan u met Marc contact opnemen: marc.goorden@telenet.be.

Opleidingen in de kijker

  • 6 en 13 juni 2020: Verloop van het deskundigenonderzoek door R. De Lathouwer
  • 16 juni 2020 (nieuwe datum): “Incidenten en schadeloosstelling tijdens de uitvoering van een overheidsopdracht”: bespreking van de mogelijkheden, vereisten enz. om schadevergoeding, termijnverlenging en dergelijke te vragen + posten van de schadeloosstelling) door Mr. Kr. Uytterhoeven en Mr. St. Moras (zie www.ie-net.be/incident). Speciale aandacht zal worden geschonken aan de invloed van de Covid-19 pandemie op overheidsopdrachten, zowel vanuit het oogpunt van de overheid als vanuit het oogpunt van de uitvoerder:
    •    Het inroepen van Covid-19 als onvoorzienbare omstandigheid
    •    De schorsing van een lopende overheidsopdracht op bevel van de overheid wegens Covid-19

 

Save the date

Noteer alvast de volgende studieavonden in uw agenda:
•    24 september 2020: “Oplevering en aanvaarding van werken en diensten in het gemene recht en onder de gelding van de Woningbouwwet en de overheidsopdrachtenreglementering” door Mr. Kr. Uytterhoeven
•    22 oktober 2020: “Technische normen en de regels van de kunst”: soorten (NBN, Eurocode, …) – totstandkoming – juridische draagwijdte – andere technische bepalingen (TV WTCB, STS, …) door Mr. Kr. Uytterhoeven
Alle studieavonden gaan door op het Ingenieurshuis om 19u30 en worden ingeleid door Didier De Buyst. Meer informatie zal u ten gepaste tijde op onze webstek terugvinden en/of via de reguliere nieuwsbrieven.

 

Diversen

- FIDIC Covid-19 webinar series - Member Associations, response, challenges and advocacy webinar recording available on YouTube
The Chartered Institute of Building (UK) “Find the latest updates for how the Coronavirus is affecting the construction industry, you can access regular information through our Construction Manager Magazine and Global Construction Review”

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen